HASSASİYET ŞART ÖNCELİK YAYANIN

“Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan kampanya ile tüm ülkede yaya öncelikli bir trafik bilinci oluşturulması amaçlanıyor. Kampanyayı gazetemize değerlendiren Suat Ayöz trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz, projenin çok olumlu olduğunu belirterek hem yayalara hem de sürücülere düşen görevler olduğunu hatırlattı.

Ekleme: 09.02.2019 01:50:28 / Güncelleme: 09.02.2019 10:48:25 / manşetler
Destek için 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Trafikte öncelik artık yayaların. İçişleri Bakanlığı “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan kampanya ile yaya öncelikli trafik bilincini aşılamak istiyor. Suat Ayöz trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz ise projenin sürdürülmesi halinde çok olumlu olacağını dile getirdi. Ayöz, “Bunun yargıda da desteklenmesi lazım. Çünkü yaya-araç çarpışmalarında yargıda her zaman yayanın aleyhine sonuç çıkıyor. Bence hem yayalar hem de sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Burada sorumluluk yüzde 50 yüzde 50 olmalı” diye konuştu.

“YAYA GEÇİDİNE GELİNCE GAZA BASMAYA BAŞLIYORLAR”

‘Öncelik Hayat, Öncelik Yayanın’ projesini gazetemize değerlendiren Suat Ayöz trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz, “Eğer uygulanabilirse çok güzel bir proje. Bunun yargıda da desteklenmesi lazım. Çünkü yaya-araç çarpışmalarında yargıda her zaman yayanın aleyhine sonuç çıkıyor. Yani yaya suçlu bulunuyor. Bir de bu projenin sürdürülebilmesi çok önemli. Öyle bir haftada olacak bir şey söz konusu değil. Alışmamız lazım. Öğrenmemiz lazım. Çünkü insanlar direksiyon başına geçince yaya geçidine gelince gaza basmaya başlıyorlar. Bu psikolojik bir problem zannediyorum. Yaya geçişi olmayan yerlerde de yaya öncelik verilmeli.” ifadelerini kullandı.

“SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİNDE OLMALIYIZ”

Sürücülere ve yayalara tavsiyelerde bulunan Ayöz şöyle devam etti: “Bence hem yayalar hem de sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Burada sorumluluk yüzde 50 yüzde 50 olmalı. Eğer dikkat etmiyor ve karşınızdakinin hakkını gözetmiyorsanız ne yola çıkın ne de kaldırıma. Bazı endişelerden kurtulmak istiyorsak önce kendi uymamız gereken kuralları bilmemiz ve uygulamamız lazım. Zaten çok sağlıklı bir trafik ortamına sahip değiliz. Çoğu zaman kaldırımlarda bile yürüyemiyoruz. Onun için kendi üstümüze düşen sorumlulukların bilincinde olmamız lazım. Yurt dışında yaya adımını yola attığı anda sürücüler durur. Ama bizde henüz bu bilinç gelişmemiş. Herkesin bu duruma alışması 4-5 yılımızı alabilir. Özellikle hastane önlerinde, okul önlerinde ve belli noktalarda bu uygulanırsa insanlar da bu duruma alışacaktır.”

“ÖNCELİK HAKKIM VAR DİYE YOLA ATLAMAYIN”

Yayaların dikkat etmesi gereken noktalara da dikkat çeken Yeşim Ayöz, “Ben yayayım benim öncelik hakkım var o dursun diye yola atlarsanız o zaman kazalar kaçınılmaz olur. Çünkü 70 kilometre hızla gelen bir aracın durma mesafesi vardır. Bunun hesaba katılması gerekiyor. Ama en azından trafik ışıklarında turuncu yanarken geçilmesin ya da yayalar için kırmızı yandığı zaman geçilmesin. Aynı şekilde yayalar için yeşil yandığında araçlar geçmesin” dedi.

SOYLU: KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPTIK

Kampanya tanıtımında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi, ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak. Eskiden nezaketle yol veriliyordu veya verilmiyordu. Oysa şimdi araçlar yayayı gördükleri anda yaya geçidinde duracaklar. Yayanın geçmesini bekleyecekler. Aynen dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi ve ardından da kendi yolculuklarına devam edecekler” dedi.