Beşar Esad`ın Arkasında Kimler Var...

Suriyeli muhalifler sadece Beşar Esad`a karşı direnmiyorlar. Aslında Suriyeli muhalifler Orta Doğu`da ve hatta kendi sınırları ötesinde yayılan jeostratejik düzene karşı direnmekteler diyor eski Lübnan Adalet Bakanı Charles Rizk "Le Figaro" gazetesinde...

Ekleme: 18.05.2012 16:19:00 / Güncelleme: 18.05.2012 16:19:00 / Siyaset Gemisi
Destek için 

Dış Haberler Servisi
 

Suriyeli muhalifler sadece Beşar Esad’a karşı direnmiyorlar. Aslında Suriyeli muhalifler Orta Doğu’da ve hatta kendi sınırları ötesinde yayılan jeostratejik düzene karşı direnmekteler diyor eski Lübnan Adalet Bakanı Charles Rizk “Le Figaro” gazetesinde...


Devamında bölgedeki durumunu anlatırken Charles Rizk: Suriye rejimi inanç bağları ile İran ile bağlı olduğu ile şüphemiz yoktur. İran`da Şiilerin çoğunluğu ve Suriye`de iktidardaki Alevi azınlık ise İslam`ın Şii koluna ait bir fırkadır. İran ile Suriye’nin ittifakı, Suriye`nin Lübnan’ın kontrolünü ele geçirmek arzusunu gerçekleştirmek için Şii cemaatinin etkisi ile katkıda bulunmaktadır. Bu ittifak Amerika Birleşik Devletlerinin Irak’ı işgal ederek Irak’taki Sünni azınlık olan iktidarı devrildikten sonra bölgede gittikçe güçlenen Şii iktidarı ile daha da güçlenmeye başlamıştır. İran, bölgede oluşan durumu kendi lehine çevirmek ve Suriye’deki Esad rejiminin istikrarını devam ettirmek için, elinden gelen çabayı göstermektedir. Bu güçlü İran-Suriye ittifakı nedeniyle Beşar Esad uluslararası baskıları ve yaptırımları pek dikkate almıyor.


İran tarafından Suriye’ye yapılan desteğe bir de 1990 yıllarından sonra gün geçtikçe güçlenen ve Suriye problemi ile Orta Doğu’ya yeniden yerleşmek isteyen Rusya da katılıyor. Rusya olaylara yeni dünya siyasetinde kendi eski gücünü ve varlığını geri almak için müdahale ediyor diyen Charles Rizk. Suriye’de patlak veren olaylar yeniden siyaset arenasına çıkan Putin’e de kendi ülkesinin diplomatik görüşünü dünyaya duyurmaya fırsat vermiş oldu, dedi.


Amerika Birleşik Devletlerinin füze savunma projesi başladıktan beri rahatsız olan Rusya, Suriye konusunda Amerika’nın almış oldukları kararları desteklemeyerek ve BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararları veto etmenin de bu açısından bakıldığında mantıklı gözüküyor. Batı’nın Esad rejiminin antidemokratik olduğu yöndeki vurguları Rusya’yı pek ilgilendirmiyor çünkü bu çıkışlar konuyla alakası olmayan çıkışlar diyor. Rusya’nın endişe ettikleri şey Beşar Esad’ın geleceği değil, Sovyet Birliği dağıldıktan sonra bölgede ABD tarafından empoze ettikleri hegemonya kalıntılardan bölgeyi kurtarmak ve kendi çıkarlarını korumaktır, diyor Charles Rizk.


Güvenlik Konseyi`nde Suriye- Rusya ve Çin pozisyonların tek taraflı olması tesadüf değil. Çin’in Suriye’yi desteklemesi Suriye ile ilgilendiklerinden değil, İran ile ilgilendiğindendir. Bu ilgi sadece ekonomik ve Çin’in İran’ı büyük Pazar olarak gördüğü içindir diyor eski Lübnan Adalet Bakanı Charles Rizk.


Çin, Rusya ve İran: Onların koalisyonu Batı’nın askeri müdahalenin imkânsızlığı anlamına geliyor. Bu koalisyon için Beşar Esad sadece bir bahanedir. Muhalefet ise bu koalisyon’un ABD ve müttefikleriyle kendi çıkarları üzerinde anlaşıncaya kadar direnmeleri gerekecek diyor Charles Rizk.


Çeviri: Riyad Makayev / doğruhaber