TARİHTE BUGÜN

4 Şubat tarihinde meydana gelen olaylar

Ekleme: 04.02.2019 09:50:00 / Güncelleme: 04.02.2019 08:39:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

1348: Ünlü İslam alimi ve tarihçi Zehebi vefat etti. Asıl adı Muhammed bin Osman bin Kaymaz bin Abdullah olan Zehebi, babasının kuyumculuk yapmasından dolayı Zehebi lakabıyla anılmış ve tanınmıştır. Zehebî`nin büyük dedesi Kaymaz, hayatını Silvan`da geçirmiş, yüz seneyi aşkın bir yaşta vefat etmişti. Babası Şihabuddin Ahmed ise devrinin tanınmış hadis bilginlerindendi. Kendi döneminde İslama önemli hizmetlerde bulunan Zehebi 697 yılında Şam'da vefat etmiştir.

1871: Şeyh Şamil vefat etti.

1902: II. Abdulhamid`in idaresine karşı olan Jön Türkler Paris`te I. Jön Türk kongresini topladı, terakki ve ittihad cemiyeti kuruldu.

1926: İskilipli Atıf Hoca şehid edildi.

1931: Menemen olaylarından dolayı, bu olaylarla hiçbir ilgisi olmadığı halde yargılanan ve idama mahkûm edilen ve yaşı ilerlemiş olduğundan hakkındaki idam kararı resmen infaz edilmeyen Şeyh Esad Erbili hastanede zehirlenerek şehit edildi.

1947: Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi. Fransızlar işgal ettikleri bölgeleri boşalttıktan sonra Hatay'ı Suriye'ye vermişlerdi. Hatay, Suriye ile Türkiye arasında yıllarca sorun oldu. Önce bağımsız bir devlet olarak Hatay Cumhuriyeti kuruldu. 1 yıl sonra da referandum yapılarak Hatay'ın Türkiye'ye katılması kararlaştırıldı. Hatay Türkiye'ye katıldıktan sonra 1947'de ise yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.

1954: İstanbul'da et, ekmek, çeşitli gıda maddeleri ve yakacak sıkıntısı bir türlü önlenemiyor. İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay, bir açıklama yaparak halktan yardım istedi. "Evlerinizde odun, kömür istifçiliği yapmayın, haftada iki defadan fazla et yemeyin, yiyebileceğinizden fazla ekmek almayın" dedi.

1964: 20-21 Mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer'in ölüm cezaları, TBMM'nde onaylandı. Talat Aydemir, 20 Mayıs 1963'de Anayasada öngörülen reformlar yapılmadığı gerekçesiyle darbe girişiminde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştır.

1976: Guatemala ve Honduras'daki 7,5 şidettindeki depremde 22 bin 778 kişi öldü.

1985: Başbakan Turgut Özal resmi bir ziyaret için Cezayir'e gitti. Cezayir'i ziyaret eden ilk Türkiye başbakanı olan Turgut Özal, 1958'de Cezayir'in bağımsızlık önergesinin Birleşmiş Milletlerde onaylanması sırasında, o zamanki Türk Hükümeti olan Menderes Hükümetinin çekimser oy kullanmasından dolayı Cezayir'den özür diledi.

1997: Sincan Belediyesi'nin 2 Şubat'ta düzenlediği "Kudüs Gecesi"nin ardından, 15 tank ve 20 askeri zırhlı personel taşıyıcısı, Sincan'dan geçerek Yenikent'teki tatbikat alanına gitti. Sincan`da tanklar yürümesi Türk siyaset tarihine bir utanç olarak girdi. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir bunun "Demokrasi'de Balans Ayarı" olduğunu söyledi. Demokrasiye balans ayarı veren Çevik Bir, aynı zamanda 28 Şubat sürecinde İslami Camialara kan kusturmaya ahd etmişcesine sık sık gündemde arz-ı endam edecek, ordudan emekli olduktan sonra da israille dostane ilişkilerini aşikar etmekten çekinmeyecektir.

1998: Afganistan'da meydana gelen 6,1 şiddetinde depremde 5 binden fazla vefat etti.

2000: Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, FP milletvekilleri Ömer Vehbi Hatipoğlu, Oğuzhan Asiltürk ve Zeki Ergezen hakkında, idam istemiyle fezleke hazırladı. Fezlekede, 3 milletvekilinin, laik cumhuriyeti yıkarak, dine dayalı devlet kurmak istedikleri iddia edildi.

2001: Esad Coşan Hoca ile damadı Ali Yücel Uyarel, Avustralya'da geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetti.

2003: Eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın avukatı, 2. Uyum Paketi'nin yürürlüğe girmesiyle yeniden yargılanma için Ankara DGM'ye başvurdu. Bu başvuru bilahare kabul edilerek söz konusu kişiler, haklarındaki hüküm kesinleşmiş olmasına rağmen serbest bırakıldılar.

2003: Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nin yeni adı Sırbistan Karadağ oldu.

2008: Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren okul idaresini protesto edip zorla okula giren ve eğitime ara verilmesine neden olan velilerin 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay 8. Ceza Dairesi protestocu velilerin eğitim ve öğretim çalışmalarının kesilmesine haksız eylem ve davranışlarıyla sebep olduklarına karar verdi.

2008: Aileleri tarafından satılan yüzlerce çocuğun, çeteler tarafından Afrika'dan kaçak yollarla İngiltere'ye getirildiği ve burada "modern köle" olarak çalıştırıldıkları ortaya çıktı... The Sunday Telegraph gazetesi, çoğu bebek yüzlerce küçük çocuğun aileleri tarafından insan kaçakçıları ve suç çetelerine satıldığını yazdı...

2010: İçişleri Bakanlığı, askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolü yürürlükten kaldırıldı. EMASYA yani Emniyet-Asker Yardımlaşma Protokolü, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde 28 Şubat sürecinde imzalandı. İsmi “Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol” olmasına rağmen kamuoyunda EMASYA olarak bilindi. Bu protokol ile asker, kendisinin gerekli gördüğü durumlarda izin almadan toplumsal olaylara müdahale etme yetkisini kazanmıştı. Ayrıca bu protokol gereği şehir merkezi ile ilgili istihbaratın askerle paylaşılması hükmü getirilmişti.

2011: Art arda patlak veren halk isyanlarıyla çalkalanan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da protestolar karşısında Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika da geri adım atmak zorunda kaldı. Buteflika ülkede 1992'den beri yürürlükte olan olağanüstü halin "çok yakın bir gelecekte" kaldırılacağını açıkladı.