Mirasımız Derneği, 2018 Kudüs faaliyet raporunu ve 2018 yılı içerisinde işgalci siyonistlerin Kudüs'e yönelik yaptığı hak ihlallerini düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
Kudüs'te yaşanan hak ihlallerini basınla paylaşan Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammet Demirci, 2018 yılı boyunca 29 bin 801 Yahudi'nin Kudüs'e baskın yaptığını, bin 736 Kudüslü Müslümanın alıkonulduğunu, alıkonulanlar arasında kadınlar, yaşlılar ve çocuklarında olduğunu söyledi.
Müslümanların Kudüs'e sahip çıkmamaları halinde Yahudilerin inşa etmek istedikleri tapınağı yapmaya başlayacaklarından endişe duyduklarını ifade eden Demirci, "Endişemiz o ki Müslümanlar ve ehli vicdan derhal harekete geçmezse Mescid-i Aksa önümüzdeki mayıs ayına kadar ortadan kaldırılıp yerine iddia edilen tapınak yapılmaya başlanacak. Tapınak için tüm malzeme Mescid-i Aksa'nın etrafına yığılmış durumda. Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşanan zulüm artık o kadar kanıksanmış olacak ki; bugüne kadar gerçekleşen binlerce yıkım, on binlerce baskın ve verilen onlarca şehit dünya kamuoyunun hiç dikkatini çekmemiş, yaşananlar birer istatistikten ibaret kalmıştır. Ama biz inanıyoruz ki hesap günü gelecek!" dedi.
Kudüs kadar başka bir şehrin dünya gündemine bu kadar gelmediğini dile getiren Demirci, buna rağmen işgalcilerin burada yaptıklarına sessiz kalındığını belirterek bundan dolayı Kudüs'ü "En yalnız şehir Kudüs" olarak nitelendirdi. Demirci, Kudüs'ün 1967'de Yahudilerce işgal edildikten sonra adeta yalnızlığa itilmiş ve işgalci çetelerin insafına terk edilmiş olduğunu söyledi.
Demirci, "Gerek Müslümanlar gerekse tüm insanlık Kudüs'te olan bitenlere adeta kör ve sağırdır. Kudüs, Müslümanların mübarek mescidi Mescid-i Aksa ve bu şehirde yaşayan 350 bin Müslüman ölüme, yokluğa, çaresizliğe ve yalnızlığa mahkûm edilmiştir. Kudüslü Müslümanlar Mescid-i Aksa'nın korunması için canlarından ve mallarından geçmektedirler." diyerek Mescid-i Aksa'ya nöbet tutmaya giden Müslümanların evlerine Yahudi yerleşimcilerin çöktüğünü ve siyonistlerin bu duruma önayak olduğunu vurguladı.
"Mescid-i Aksa'da Yahudi tarihine ait bir şey yok"
"UNESCO'nun 2016'da aldığı 'Mescid-i Aksa'da Yahudi tarihine ait bir şey yok' kararı bile Aksa'nın ve Kudüs'ün altının oyulmasına engel olamamıştır" diyen Demirci, "UNESCO'nun kararının üye devletler üzerinde bir etki uyandırması gerekirken, israil için tam tersi bir sonuç doğurmuştur. israil, Kudüs'te dilediğini yapmak için bunu bir fırsat olarak görmüş ve UNESCO'dan ayrılmıştır. Bu durum, israilin 'dilediğimi yaparım' anlayışının somut örneğidir." ifadelerini kullandı.
"Kudüs yalnızlığa terk edildi ama direndi"
Kudüs'ün, işgalin 102'nci yılında da zor günler geçirdiğini, yalnızlığa terk edildiğini ama direndiğini kaydeden Demirci, şunları aktardı:
"Mescid-i Aksa yalnızlığının 102. yılında da özlemle alnı secdeli müminleri bekledi. İsrailin tüm engelleme çabalarına ve Kudüslü Müslümanlar tüm imkânsızlıklarına rağmen hem mallarından hem de canlarından geçerek Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı bekliyorlar. Bunun son örneğini geçtiğimiz hafta Kubbetus Sahra kapılarında gördük!"
"2018 Kudüs ziyaretlerinde büyük bir düşüş yaşandı"
İşgalcilerin Kudüs'e yönelik ziyaretleri kısıtladığını ve vize uygulamasına geçtiğini ve bu sebeple Kudüs'e yapılan ziyaretlerde ciddi düşüş yaşandığını belirten Demirci, "Kudüs'e yönelik ziyaretlerde her geçen yıl artış söz konusuydu; ancak israil, Filistin topraklarına ördüğü ayırım duvarları gibi 2018'de de Türkiye ile Kudüs arasına vize duvarı ördü ve 2018 Kudüs ziyaretlerinde büyük bir düşüş yaşandı. Ülkemizden 2016'da 30 bin 2017'de 41 bin ziyaretçi Kudüs'e giderken 2018'in ikinci yarısından itibaren ziyaretlerde büyük düşüş yaşandı. Bunun nedeni, israilin Kudüs ziyaretlerine getirdiği kısıtlama. Bir kişinin yılda sadece bir kez ziyaret etmesi şartını getiren israil, Kudüs'ü hakkıyla anlatan rehberlere de vize vermemeye başladı. Halbuki israil vatandaşları ülkemize vizesiz geliyorlar." şeklinde konuştu.
"2018 yılında Kudüs'te bin 736 Müslüman tutuklandı"
2018 yılında işgalci çetelerin Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaptığı ihlalleri kamuoyuyla paylaşan Dermirci, şöyle devam etti:
"2002 yılından itibaren Mescid-i Aksa'ya baskınlar yapmaya başlayan Yahudiler, her geçen yıl baskınlarını artırmıştır. 2018 yılında Mescid-i Aksa'ya 29 bin 801 Yahudi baskın yapmıştır. Önceki yıllarda milletvekillerinin baskın yapmasına izin verilmezken, 2018'de israil meclisindeki milletvekilleri de baskınlara katılmıştır. Baskınlarda artık Aksa içinde ayinler yapılmaya başlanmıştır. Mescid-i Aksa 27 Temmuz 2018 ve 17 Ağustos 2018 tarihlerinde iki kez kapatılmıştır. Aksa'nın kapatılması üzerine Müslümanlar namazlarını Aksa'nın kapılarında eda etmek zorunda kalmışlardır. İsrail, 2018 yılında Kudüs'te bin 736 Müslüman'ı tutukladı. Ne yazık ki bu sayının önemli bir kısmını çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. İsrailin 2018'de tutukladığı bin 736 Müslümanın 33'ü 12 yaşından küçük çocuk, 461'i 12-18 arası, 63'ü kadın. Tutuklananların 4'ü kadın olmak üzere 14'ü ise yaşlılardan oluşuyor. İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Kudüslü Aziz Uveysat isimli Müslüman ise ilaçları verilmediği için şehit olmuştur. İsrail, 7 Kudüslü Müslüman'ı 2018 yılında şehit etti. Kudüs'te sürekli yeni yerleşim yerleri kuran israilin önceliği 2018'de Han El Ahmar ve Şeyh Cerrah olmuştur. Bu iki bölge, Mescid-i Aksa'nın savunması için stratejik önemi olan yerlerdir ve yıkımların çoğu da bu bölgelerde gerçekleşmiştir. 2018'de Kudüs'te 246 ev ve iş yeri yıkılmıştır."
"Yeni hedef mezarlıklar"
2018 yılında işgalcilerin yeni hedefinin Müslümanlara ait mezarlıklar olduğunu belirten Demirci, "Kudüs'ün en büyük Müslüman mezarlığı olan Memenallah mezarlığından geriye sadece bir sarnıç ve tahrip edilmiş birkaç mezar taşı kalmıştır. Mezarlığın yerinde şimdi büyük bir park, çok katlı bir otel ve 'Dünya Hoşgörü Müzesi' ismini verdikleri bir müze vardır. Mescid-i Aksa'nın hemen yanı başında bulunan Baburrahme mezarlığı ise Yahudiler için yeni eğlence mekânı olmuştur. İsrail, buradan Zeytindağı'na bir teleferik inşa etmek istiyor. Sahabe kabirlerinin de bulundu bu mezarlıkta mezarlar açılarak cesetler çalınıyor. Müslümanlar buna engel olmak için mezarların üzerine betonla kaplamaya başladılar." dedi.
"Söz konusu İslam beldeleri olunca insan hakları savunucuları sadece seyretmekle yetiniyorlar"
Yaşanan hak ihlalleri hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan Uluslararası Hukukçular Derneği Başkanı Necati Ceylan, insan hakları anlamında tüm hakların ihlal edildiğini ve hayvan haklarına bile daha fazla sahip çıkan sözde insan hakları derneklerinin söz konusu Mescid-i Aksa ve orada yaşanan katliamlar, doğu Türkistan'da yaşananlar olunca sadece seyretmekle yetindiklerini söyledi.
Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Kudüs'e verdikleri destek sebebiyle Türkiye'ye teşekkür etti.
Mirasımız Derneği'nin yıl boyunca yaptığı faaliyetler ise şu şekilde paylaşıldı: Yıl boyunca yapılan seferlerle 5 bin kişi Aksa'ya taşındı. 800 öğrenciye okul çantası ve kırtasiye malzemeleri dağıtıldı. 15 bin ihtiyaç sahibi aileye kumanya paketi dağıtıldı. Bin 650 aile faydalandı (soba, battaniye, çocuklara mont, bot) Aksa'ya yakın mesafede olan Tütüncü Evi restorasyonu yapıldı. Ramazan'da Mescid-i Aksa'da 30 bin kişiye iftar verildi. 13 bin 500 aileye kurban eti ulaştırıldı. 550 aileye nakdi yardım yapıldı. 4 bin 500 çocuğa her iki bayram öncesi bayramlık kıyafet dağıtıldı. 300 yetime nakdi yardım yapıldı. Engelli ve hastalar için 150 adet tekerlekli sandalye alındı. 175 öğrenciye burs verildi. Yıl boyunca Aksa'da Cuma sonrası yemek dağıtımı yapıldı. Yıl boyunca 15 defa Aksa'nın tuvaletleri ve genel temizliği yapıldı. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)