TARİHTE BUGÜN

15 Aralık son Kızılderili savaşçı komutanın öldürüldüğü, Alamut Kalesinin Moğolların eline geçtiği, Varlık vergisi listelerinin açıklandığı tarihtir.

Ekleme: 15.12.2018 10:15:00 / Güncelleme: 15.12.2018 10:15:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

1072- Selçuklulara Anadolu`nun kapılarını açan ünlü Selçuklu hükümdarı Alp Arslan, Malazgirt zaferinden bir yıl sonra öldü. Alp Arslan, Büyük Selçuklu Devleti'nin ikinci hükümdarı. Alp Arslan, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askerî komutan ve hükümdardır. Gerçek adı Muhammed olup, daha çok ünvanı olan Alp Arslan adıyla tanınmaktadır.

1256- İran'da bulunan Hasan Sabbah`ın kurduğu haşhaşîlerin elinde olan Alamut kalesi, Moğol İmparatoru Hülagû Han`ın ordusu tarafından zaptedilip kaledekilerin tümü imha edildi. Böylece Alamut efsanesi sona erse de haşhaşiler, çeşitli yöntemlerle özellikle İran`daki varlıklarını sürdürmeye devam etmişlerdir. Dahası haşhaşi ve benzeri sapkın tarikatlar çeşitli güç odakları tarafından tarih boyunca kullanılagelmişlerdir.

1890- Kızılderili kabilelerinden Titan Dakotaların lideri Tatonka İyotake (Oturan Boğa) asılsız bir suçlama ile kendisini tutuklamaya gelen güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada 15 Aralık 1890`da öldürüldü. Öldürülmeden önce kabilesini Kanada`ya götürmüş affedilmesi üzerine ABD`ye dönerek normal bir hayat sürmeye başlamıştı.

Aslında ilgisi olmamasına karşın  Hayalet Dansı hareketinin önderliği ile suçlandı ve kendisini tutuklamaya gelen polislerle çatışırken hayatını kaybetti. İronik bir şekilde, tutuklamaya gelen polisler, zamanında Oturan Boğa'yla birlikte beyazlara karşı savaşan, ancak sonradan beyazların yönetimine girerek yerli polisi olan kızılderililerdir

Oturan Boğa'nın beyazlar üzerine yaptığı bir konuşmadan kesit

(...) Sahip olma isteği onlarda bir hastalık olmuş. Bu insanlar, zenginlerin bozabileceği ama yoksulların bozamayacağı birçok kural koymuşlar. Yönetici olan zenginleri güçlendirmek için yoksullarla güçsüzlerden vergiler alıyorlar. Bizim annemizin, toprağın, kendilerinin olduğunu söylüyor, komşularını çitler yaparak kendilerinden uzaklaştırıyorlar; toprağı binalarıyla ve öteki süprüntüleriyle çirkinleştiriyorlar. Bu millet, baharda yatağından taşarak, yoluna çıkan her şeyi yok eden bir ırmağa benziyor. (...)
 

1917- Rusya`da 1917 yılında Bolşevik İhtilali gerçekleşmişti. Yeni yönetim savaştan çekilmek istediğini açıkladı. Bunun üzerine Rusya ile Almanya, Avusturya, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında 15 Aralık 1917`de Brest Litowsk ateşkesi imzalandı. Daha sonra aynı yerde barış antlaşması imzalanacaktır.

1918- Mondros Ateşkes Antlaşması şartlarının yerine getirilmesi için çalışmalar devam ediyordu. Harbiye Nezareti 15 Aralık 1918`de aldığı bir kararla II.Orduyu lağvetti. Ordu komutanı Nihat Paşa Adana Valiliğine getirildi. Ancak İngilizler Nihat Paşa`nın halkı örgütlediğini ileri sürerek bu atamaya karşı çıktılar ve Nihat Paşa görevine başlayamadı.

1941- 769 Rumen Yahudisi yolcusuyla Filistin'e giden Struma gemisi, İstanbul'a geldi. Geminin yolcu indirmesi yasaklandı. 23 Şubat1942'de limandan ayrılmak zorunda kalan gemide 7 gün sonra nedeni açıklanamayan bir patlama oldu. 21 yaşındaki bir yahudi dışında kimse kurtulamadı.

1942-Varlık vergisi listeleri açıklandı. Varlık Vergisi 330 milyon lira olarak kesinleşti. CHP`nin tek parti iktidarında sefalete sürüklenen Türkiye`de, II. Dünya Savaşı`nın etkisiyle tam bir kıtlık yaşanmış ve şu ana kadar ekonomik hiçbir başarı gösterememiş olan CHP, çoğunluğu gayrimüslimlerden oluşan tüccarlardan Varlık vergisi adı altında para toplayarak ülkeyi içine düşürdükleri buhrandan kurtarmaya çalışmışlardı

1954- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kuruldu.

1984- 12 Eylül darbesi sonrası yurtdışına kaçan sosyalist örgütler işbirliği yaparak eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar. PKK, TİP, TKEP, TKP, TKSP ve TSİP birlikte çalışacaklarını ilan ettiler.

2000- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kamuoyunda ‘`Rahşan affı`` olarak bilinen şartlı Salıverme Yasasını 15 Aralık 2000 tarihinde bir daha görüşülmesi isteği ile TBMM`ye geri gönderdi. Ancak yasa hiçbir değişiklik yapılmadan TBMM`de tekrar kabul edildi. Bu af kanunu kamuoyunda uzun süre tartışılmış ve güncelliğini korumuştur.