Tarihte Bugün: 11 Eylül 2018

Ekleme: 11.09.2018 07:30:00 / Güncelleme: 11.09.2018 07:30:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 11 EYLÜL

1526- Macaristan'da Budin fethedildi. Budin, Osmanlı Devleti zamanındaki Budin Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir. Budin bugünkü Budapeşte'nin Tuna Nehri'nin güneyinde kalan kısmıdır.

1853- Elektrikli telgraf ilk kez kullanıldı. Telgraf teknolojisi bundan sadece iki yıl sonra Osmanlı İmparatorluğu`nda da kullanılmaya başlandı.

1855- Osmanlı orduları, müttefikleriyle beraber Sivastopol'a girdi. Sivastopol  Osmanlı döneminde Akyar olarak da anılırdı. Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dir.
Eşsiz coğrafi konumu sayesinde, stratejik bir liman olmuştur. Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz Filosunun deniz üssüydü. Günümüzde, Ukrayna Deniz Kuvvetleri ve Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından ortak kullanılmaktadır.

1919 - Sivas Kongresi`nin 8.Umumi Toplantısında 'İrade-i Milliye' adıyla bir gazetenin çıkarılmasına karar verildi. Bu şekilde Sultan`ın ve İstanbul`daki yönetimin propagandalarına cılız da olsa bir karşılık verilebilecekti.

1919 - Amerikan Deniz Piyadeleri Honduras'ı işgal etti. Honduras, Orta Amerika'da bir demokratik cumhuriyettir. Britanya Hondurası'ndan (yani Belize) farklı olarak İspanyol Hondruras'ı olarak da bilinir. BatısındaGuatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur.

1931 - Ömer Muhtar, Libya özgürlük savaşının kahraman rehberi şehid edildi. Ömer Muhtar Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen özgürlük savaşının şehid önderi.
Dini öğrenim gördü ve el-Kasr'daki Senusi tarikatının lideri oldu. İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Uşi Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hakimiyeti resmen sona erdi. İtalyan yönetiminin Trablusgarp'taki milliyetçi kuvvetler ve Berka'daki Senusilerle yaptığı uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Ömer Muhtar 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni bir direniş hareketi başlattı. Cebelü'l-Ahdar'da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştirerek İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. Mısır ve Sudan'dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931'de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü. Genelde tüm Müslümanların, özelde de Libya halkının özgürlük ve direniş rehberi olan Ömer Muhtar, Faşist General Rodolfo Graziani'nin başkanlığında bir savaş mahkemesince idama mahkûm edildi ve Saluk'ta asılarak şehid edildi.

1941 - Van Gölü ve çevresinde deprem meydana gelen depremde 194 kişi öldü, 36 köy tamamen yıkıldı.

1944 - Türkiye, II. Dünya Savaşı`nda mağlup olan Mihver devletlerinden gelebilecek sığınmacılara karşı sınırlarını kapattı. Savaşın başlarında Avrupa`nın büyük bir kısmını işgal eden ve Mihver Devletleri`nin başını çeken Almanya savaşın sonlarına doğru mağlup edilmiş ve Müttefiklerce adeta yerle bir edilmişti. 

1948- Pakistan`ın Kurtuluş önderi ve ilk Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah öldü. Muhammed Ali Cinnah, , Müslüman politikacı, Tüm Hindistan Müslüman Birliği ve Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderi, Pakistan'ın kurucusu ve ilk devlet başkanıdır. Doğum ve ölüm yıl dönümlerinde Pakistan`da törenler düzenlenir. İngiliz sömürgesi olan Hindistan`da özgürlük mücadelesinde Müslüman Toplum` un liderliğini yaptı. Zamanla Hindu lider Gandi ile fikri ayrılık yaşadı ve Hindular`ın Hindistan`ın tamamında etkin güç olma niyetlerine karşı Müslümanların özgürlüğünü savundu ve mücadele sonunda Pakistan Devletini kurdu. Hindular`ın Keşmir`i işgal etmeleri de bu niyetlerinin doğruluğunu ispat etmiş oluyordu. 

1957 - Ankara'da sağanak yağış sele yol açtı; Bent Deresi taştı. 133 kişi sele kapılarak öldü.

1965 - Beşşar Esed, Suriye devlet başkanı doğdu. Beşşar Esed ya da Beşşar el-Esed, Suriyeli siyasetçi. 2000 yılından beri Suriye'nin devlet başkanıdır. Aynı zamanda Baas Partisi'nin genel başkanı konumundadır. Babasının ölümünden sonra parlamentonun toplanarak cumhurbaşkanlığı için gerekli olan 40 yaş sınırını, 34 yaş sınırıyla değiştirmesi üzerine Beşşar Esed, Suriye Cumhurbaşkanı olmuştur. Suriye-İsrail ilişkileri konusunda başkanlığı ele almasından itibaren babasının yolunu sürdüren Beşşar Esed, çeşitli uluslar arası konferanslarda İsrail ve ABD aleyhtarı konuşmalarıyla dikkatleri çekmiş; diğer Arap ülkelerinden farklı bir görüntü sergilemiştir. 11 Eylül olayları sonrası ABD-Suriye ilişkileri git gide gerginleşmiş; ABD, Suriye`yi “teröre destek vermek”le suçlamıştır. İki ülke arasındaki ilişkiler Lübnan Cumhurbaşkanı Refik Hariri'nin öldürülmesi sonrası çıkmaza girmiş; ABD BM Güvenlik Konseyi`nin 1559 sayılı kararıyla Suriye askerlerinin Lübnan`dan çıkmasını sağlamıştır.

2011 yılının başlarında Arap Dünyası'nda başlayan yönetim karşıtı protestolar ocak ayının sonlarında Suriye'ye de sıçradı. Siyasi reformların gerçekleştirilmesi talebiyle başlatılan protestoların etkisiyle 1963'ten beri yürürlükte olan olağanüstü hal 19 nisan'da kaldırıldı. Bu gelişmeye rağmen Beşşar Esed yönetimi protesto gösterilerini şiddetle bastırmaya devam etti. Ortadoğu`nun Müslüman halklarına kan ve gözyaşından başka bir şey vermeyen Baas rejimleri, babadan oğula el değiştiren yönetimleri ile katı bir diktatörlüğe dönüşmüşler ve Batılı ülkelerin desteğini de alarak uzun yıllar veya ölene kadar diktatörlük koltuğunda kalmışlardır.

1971: Komutanlarla Bakanlar arasında 5 saat süren toplantı yapıldı. 12 Mart Muhtırasından sonra kurulan yeni kabinenin 157 günlük icraatı ve sonuçları beraberce gözden geçirildi. Cumhuriyet tarihinin hemen tamamında ya yönetimde  bizzat askerler olmuş ya da kurulan hükümetler askeri vesayet altında kalmışlardı. 

1973- Şili'nin ilk sosyalist Başkanı Salvador Allende, Augusto Pinochet önderliğindeki ordu tarafından devrildi. Darbe sırasında Allende öldü. İktidarı ele geçiren cunta tarafından intihar ettiği açıklanmış olsa da öldürüldüğüne dair ciddi şüpheler vardır.

1988: SHP Genel Başkanı İnönü'nün, Başbakan Özal için 'Menderes'e benzemesin sonu' sözü büyük tepkiye neden oldu. CHP`nin devamı niteliğinde olan SHP`nin Genel Başkanı Erdal İnönü, tıpkı selefleri gibi iktidara gelebilmenin tek yolunun darbe olduğunu düşünmekteydi.

1994 - Devrimci-Sol örgütünün firari lideri Dursun Karataş, Fransa'da yakalandı.

1996: ABD`nin, Kuzey Irak`ta 2000 peşmergeyi eğiterek ordu kurduğu iddia edildi.

2001: ABD, eşi benzeri görülmemiş saldırıyla sarsıldı. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine ve Pentagon'a yapılan uçaklı saldırılarda 4 bine yakın kişi öldü, 6.291 kişi de yaralandı. 11 Eylül olayları Afganistan ve sonradan Irak`ın işgaline bahane oldu. Saldırı, dünya medyası tarafından "medeniyetler çatışması" olarak yorumlandı.

Yerel saatle 08:46:30 da Amerikan Hava Yolları`na ait kaçırılan bir yolcu uçağı Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesi 94.-98. katları arasına kulenin kuzey tarafından çarptı. Bina çarpmadan 102 dakika sonra yıkıldı.

Yerel saatle 09:02:59 da ikinci bir uçak Dünya Ticaret Merkezi güney Kulesi 77.-85. katları arasına kulenin güney tarafından çarptı. Bina çarpmadan 56 dakika sonra yıkıldı.

Yerel saatle 10:03:11 de Washington D.C.'un 240km(150mil) kuzey batısına, Pensilvanya Shanksville kırsalıda dördüncü bir uçağın düştüğü açıklandı. Olay yerinde büyük bir uçak enkazına rastlanmadığı söylentileri dolaştı. Resmî makamlarca uçak enkazının olduğu vurgulanmıştır.Ayrıca bir çok uçak parçaları da bulunmuştur.

ABD hükümetinin açıklamalarına göre olaylar şöyle gelişti: 11 Eylül 2001 Salı günü ABD`de dört yolcu uçağının ikisi New York`taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, bir diğeri Washington D.C.'de Pentagon`a çarptı. Sonuncu uçak ise yolcular ve uçağı kaçıranlar arasındaki mücadeleden sonra 150 mil uzakta, Pensilvanya kırsalında düştü .

11 Eylül saldırıları olarak adlandırılan olaylar ile ilgili çeşitli komplo teorileri bulunmaktadır. Kimi iddialara göre 11 Eylül olayları Amerikan hükümeti ve gizli servisleri tarafından Orta Doğu'ya ve Afganistan'a yönelik işgal faaliyetlerini meşrulaştırmak, ülke ve dünya kamuoyunun desteğini almak amacıyla düzenlenmiş senaryolardır.

11 Eylül saldırılarını gerekçe gösteren başkan George W. Bush, önce Afganistan, ardından da Irak'ı işgâl etti. ABD Başkanı George W. Bush Terörizmle Savaş adı altında İslam Dünyası ile savaş Kampanyası başlattı ve bu kampanya ile NATO'nun 5. maddesini işletmeye başlattı. Bu Kampanya'da ABD'ye başta Birleşik Krallık olmak üzere bir çok ülke destek olmaktadır. George Bush bu savaş`ın bir Haçlı savaşı olduğunu resmen açıklamıştır. ABD`nin ve batılı güçlerin İslam`a ve Müslümanlara karşı başlattığı savaş halen devam etmekte olup şimdiye kadar bir milyondan fazla Müslüman hunharca katledilmiştir.

11 Eylül saldırıları sonucu, başta ABD olmak üzere batılı devletlerde Müslümanlar'a karşı işlenen nefret suçlarında büyük artış görüldü.

2001: ABD`deki saldırılar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli yankılar uyandırdı. Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında saldırılarla ilgili olarak Başbakanlıkta bir kriz toplantısı yapıldı.
Ecevit, ''Devlet kuruluşları olarak sürekli teyakkuz halinde olayları izleyeceğiz'' dedi. Savunma Bakanlığına ait Pentagon'un da terör saldırısına uğradığı facia yaşandı

2002: Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Erdoğan hakkında Diyarbakır 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi(DGM)'nin, Erbakan hakkında da Diyarbakır 1 No'lu DGM'nin verdiği kararları dikkate alarak adli sicil kayıtlarının silinmesine yönelik tezkereleri görüşerek karara bağladı ve Erdoğan ile Erbakan'ın adli sicil kayıtlarını sildi.

2002: Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, ANAP'a katıldı.

2003: Siyonist İsrail, Arafat'tan kurtulmayı ''ilke'' olarak kabul etti.