Bitlis`te "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" sevinci

2019`un "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilmesini sevinçle karşılayan Bitlisliler, hemşerilerinin bıraktığı mirası genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çektiler.

Ekleme: 07.09.2018 10:30:00 / Güncelleme: 07.09.2018 10:30:00 / Kültür & Sanat / Bitlis Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 2019'un "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilmesi Bitlis'te sevinçle karşılandı. 96 yıllık hayatı boyunca İslam'a hizmet eden hemşerilerine sahip çıkılması ve onun mirasının gelecek nesillere aktarılması için atılan adımın kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Bitlisliler, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslam bilimi açısında önemli bir şahsiyet olduğuna dikkat çektiler.

Cumhurbaşkanın bu hamlesini sevinçle karşıladıklarını belirten Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, 2019 yılında Fuat Sezgin'in mirasını doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarma noktasında ellerinde gelen tüm çabayı sarf edeceklerini söyledi.

"Hocamızı etkinliklerle anlatacağız"

Durak, "2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edilmesi özelde biz Bitlislileri, genelde de Türkiye'deki bütün vatandaşlarımızı çok duygulandırmıştır. Bitlisliler olarak, özellikle Fuat Sezgin Hoca'mızı, 2019 yılında ilimizde her türlü program ve etkinlikte, elimizden geldiği kadar duyurulması ve gençlerimize onu anlatma yönünde elimizden geleni yapacağız. Tabi ki üstadımıza anlamak, onu anlatmak, var olan mirası sonraki nesle aktarma yönünde, Bitlis Eğitim-Bir-Sen camiası olarak elimizden geleni yapacağız inşallah. Fuat Sezgin Hoca'mızı gerçek manada hüviyetini anlamak, bırakmış olduğu o mirası alanda izah etmek, bir yerde de bizlere düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten bu hamlesiyle tarihimizdeki bilime ve kültüre verdiği değeri bu ifadeleriyle bugün ortaya koymuştur. İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılması ve sonraki nesle aktarılması noktasında İnşallah üzerimize düşeni yapacağız." dedi.

"Bu mirası hak ettiği yere taşıma noktasında üzerimize düşen gayreti göstereceğiz"

Fuat Hoca'nın bıraktığı mirası hak ettiği yere taşıma noktasında üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini aktaran Durak, şunları söyledi: "Hiçbir zaman laf üzerinden bir iş yapmayacağız. Üstadımıza aşırı övücü, onu farklı bir şekilde anlatan olamayacağız. Gerçek mahiyette mütevazı duruşunu, gençliğe bıraktığı mirası alanda anlatmak gayretinde olacağız. Çünkü bizler şuna şahit olduk ki, gerçek manada ilim ehli olan insanlar, hayatlarının birçoğunu ilme ve irfana, hizmet etme yolunda sergilemişlerdir. İnşallah bizlerde bu mirası hak ettiği yerlere taşıma noktasında üzerimize düşen gayreti yerine getireceğiz. Özellikle eserleri ile dünya çapında tanınan bir şahsiyet. Şu anda İstanbul'da özellikle profesörümüze yönelik orada oluşturulan bir müzede de 600'e yakın eser, inşallah tarihi mirasımızı gerçek manada izah edilmesi yönünde, çok büyük bir etki yaratacaktır. Şu an itibariyle 100 binin üzerinde ziyaretçisi olan müze, bundan sonra da hem tarihimizi anlatma, hem de bu güzellikleri gençlerimizin ve vatandaşlarımızın görmesine olanak sağlayacaktır."

"1960 cuntacıları tarafından 'Zararlı Profesör' safsatasıyla işinden atıldı"

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 1960 cuntacıları tarafından "Zararlı Profesör" safsatasıyla işinden atıldığı, 36 yaşında yurtdışına çıkmak zorunda kaldığını hatırlatan Durak, tüm zorluklara rağmen Sezgin'in mücadelesini azim ve gayretle sürdürdüğünü ifade etti.

Durak, açıklamasının devamında, "Fuat Sezgin Hoca'mız, 1960 cuntacıları tarafından 'Zararlı Profesör' safsatasıyla işinde atıldı. 36 yaşındayken Türkiye'den gitmek zorunda kaldığı bir şahsiyettir. Peki, yapılan bu zorbalıklara ve haksızlıklara rağmen, üstat bu konuda her şeyden elini eteğini çekmiş midir? Yoksa o elinden geldiği kadar ilime, bilime ve İslam'a hizmet etme yönünde bir çaba mı sarf etmiştir? Şunun bilinmesini istiyoruz ki, her şey ortada apaçık ve nettir. 94 yıllık hayatı boyunca gecesini gündüzüne katarak, hem İslam'a hizmet etmiş, hem bilime hizmet etmiş ve hiçbir zaman yapılan haksızlıklara ve zulümlere karşı kendisini bir kenara çekmemiş. İlahi adaletin tecelli edeceği günleri sabırla beklemiştir." diye konuştu.

Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bitlisli hemşerileri olarak, buradan şunu ifade etmek istiyoruz ki, zorluklara rağmen bu kadar hizmet eden bir şahsiyetin bize bırakmış olduğu çok güzel bir mirası var.  Bizler geçmişte yapılan İslami hizmetleri, kültür alanında, medeniyet alanında, ilim ve bilim alanında bütün hizmetlerin tabii ki koruyucuları olacağız.  Ama sadece o hizmetlerle övünmek yerine, İnşallah o yapılan hizmetlerin üzerine ne katabiliriz bu konuda emek ve çabalarımızı da ortaya koymak ve onların bıraktığı yerden devam etme gayretiyle çalışmak zorundayız. Silah yönünden, teçhizat yönünden birçok dezavantajımız olabilir. Bunlar bir yere kadar. Önemli olan gerçek manada neslimizin ahlaki olarak, bilimsel olarak ve vatanperverlik yönünde gerçek manada yetiştirebilmektir. Bizi kurtaracak olan da budur. Tekrardan kendisine rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun."

"Bir Allah dostuydu"  

2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilmesini bir Bitlisli olarak sevinçle karşıladığını dile getiren Esnaf Ahmet Şimşek, bu karar hem Bitlis'in tanıtımı hem de ülke açısında önemli olduğunu belirtti.

Şimşek, "Fuat Sezgin; hem İslam tarihi açısından hem de İslam bilimi açısından, Tıp ve Fizik dalında büyük hizmetler vermiş bir bilim adamıdır. Bitlis yöresinin tabiriyle 'Bir Allah dostudur.' Bize okumanın önemini anlatan bir insandır. 94 yaşında olmasına rağmen günde 17-18 saat çalışma yapan bir bilim adamıdır. İslam'ın bize vermiş olduğu güzellikleri, bu insanların vasıtasıyla şu anda öğrenmeye çalışıyoruz. Kendisine Allah'tan rahmet ediyoruz." dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)












 

İlgili Haberler