Tarihte Bugün 19 Temmuz 2018

Ekleme: 19.07.2018 08:15:00 / Güncelleme: 19.07.2018 08:15:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / 19 TEMMUZ

1670: Şarap içilmesi yasaklanan İstanbul'da bütün meyhaneler yıktırıldı. Zaman zaman şiddetle yasaklanan kimi zaman da görmezden gelinen içki, Osmanlı`nın özellikle duraklama devrinden sonra önemli tartışma konusu olmuştur. Dördüncü Murat döneminde içki satışı nedeniyle kimileri asılmışsa da aslında savaş zamanları dışında hep görmezden gelinen bir yasak olarak süregelmiştir.

1870: Fransa, Prusya'ya savaş ilan etti. Fransa kral seçimlerine yaptığı itiraz nedeniyle bir Alman devleti olan Prusya Krallığı`na savaş açmış, Alman Devletleri Konfederasyonu da Fransa ile topyekûn savaşa girmiş ve galip gelmişlerdir. Alman Krallıklar da bu vesileyle Bismark önderliğinde birleşme fırsatı bulmuş ve Konfederasyonu güçlendirmişlerdir.

1912: Yaklaşık 190 kg ağırlığında bir meteor, Navajo County-Arizona semalarında infilak etti ve parçalar kentin üzerine yağdı.

1926: İzmir Suikastı davasında idama mahkûm eski Ankara Valisi Abdülkadir Bey Trakya sınırında yakalandı ve cezası infaz edildi.

1928: Mısır'da Kral Fuat parlamenter yönetime son verdi.

1939: Türkiye`de Film denetimine ilişkin sansür nizamnamesi yürürlüğe girdi.

1943: Türkiye'de Varlık Vergisi tahsilâtının 19 milyon lirayı geçtiği açıklandı. Dünyanın en garip uygulamalarından biri olan Varlık Vergisi kanununun resmi gerekçesi, hükümet tarafından "olağanüstü savaş koşullarının yarattığı yüksek kârlılığı vergilemek" olarak dile getirilmiştir. Oysa basına kapalı olarak yapılan CHP grup toplantısında başbakan Şükrü Saraçoğlu'nun vurguladığı gerekçeler farklıdır: "Bu kanun aynı zamanda bir devrim kanunudur. Bize ekonomik bağımsızlığımızı kazandıracak bir fırsat karşısındayız. Piyasamıza egemen olan yabancıları böylece ortadan kaldırarak, Türk piyasasını Türklerin eline vereceğiz." "Bu memleket tarafından gösterilen misafirperverlikten faydalanarak zengin oldukları halde, ona karşı bu nazik anda vazifelerini yapmaktan kaçınacak kimseler hakkında bu kanun, bütün şiddetiyle uygulanacaktır. İkinci dünya savaşına gelene dek ekonomi alanında hiçbir varlık gösteremeyen laikçi zihniyetin yönetimi altındaki Türkiye`de gayrimüslimler dışarıdan da aldıkları destekle ticareti ele geçirmişlerdi. CHP yönetiminin bildiği tek ekonomik hareket vardı o da halktan para toplamaktı ve bu sefer ağırlık oldukça zenginleşmeye başlayan gayrimüslim azınlığa verilecekti. Ama arada bütün halk kitleleri de nasibini alacak ve iki yakasını bir araya getiremeyen Müslüman tüccarlar da bu ağır vergiler nedeniyle işyerine kilit vurup bir yerlere saklanmayı tercih edeceklerdi.

1943: 2. Dünya savaşında güçlenmeye başlayan Müttefikler, Roma'ya hava saldırısı yaptı: 1400 ölü.

1948: Gizli oy, açık sayım sistemini getiren yeni Seçim Kanunu kabul edildi. İnönü başkanlığındaki CHP yönetimi nihayet bütün dünyada uygulanan sistemi kabule yanaşmıştı. CHP dışında kimsenin iktidara gelmemesi için tedbirler alınmışsa da fayda etmemiş ve bir daha demokratik yollarla CHP iktidar olamamıştır.

1948: Millet Partisi kuruldu. Fevzi Çakmak, Osman Bölükbaşı, Enis Akaygen, Prof. Dr. Yusuf Hikmet Bayur, Prof. Dr. Kenan Öner ve General Sadık Aldoğan tarafından 1948'de Ankara'da kuruldu. Partinin kurulmasının nedeni Demokrat Parti'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne sert muhalefet yapmaması olarak gösterilse de aslında Demokrat Parti`ye bir alternatif olarak ortaya çıktığı söylenmektedir. Parti, Yusuf Hikmet Bayur'un genel başkanlığında girdiği 1950 Genel Seçimleri'nde Türkiye genelinde %3.11 oy oranıyla ve ancak tek milletvekili olarak Kırşehir'den Osman Bölükbaşı'yı TBMM'ye soktu. Millet Partisi laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1954'te Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Reisi Memduh Balamir tarafından kapatıldı.

1946: Laos bağımsızlığını ilan etti. Güneydoğu Asya`da Çin Hindi Yarımadasında bulunan bir ülke. Kuzeyinde, Çin; doğusunda, Vietnam; güneyinde, Kamboçya; batısında, Tayland ve Birmanya yer alır. Çin Hindi Yarımadasına göç eden Laos halkının asıl vatanı, Çin`dir. Laos`un, 14. asırdan önceki tarihi hakkında vesika yoktur. İlk Laos krallığı, 14. asır ortalarına doğru kurulmuştur. 1453 senesinde Fraya Fa Ngum, Lanxang (milyonlarca fil) krallığını kurdu. On altıncı asrın sonunda bu krallık, “İngiliz Milletler Topluluğu”nun bir üyesi (sömürgesi) oldu. 1942 senesinde Japonlar, Mekong Nehri ve çevresini ele geçirdi. İkinci Dünya Harbi sonunda Japonya mağlup olunca, Laos, bağımsızlığını ilan etti. Fransa buna engel olmak istediyse de başarılı olamadı. 1953 yılında Fransa ve ABD, 1962 senesi Temmuz ayında yapılan Cenevre Milletlerarası Konferansında ise bütün ülkeler Laos`un bağımsızlığını tanıdı.

1957: Türkiye- Mısır arasında ticaret anlaşması imzalandı. 

1958: Nükleer silah taşıyan Amerika Birleşik Devletleri uçakları İncirlik üssüne indi.  

1960: 27 Mayıs darbecilerinin kurduğu Milli Birlik Komitesi, Demokrat Parti Hükümeti üye ve Bürokratlarının Yassıada'da yargılanmalarına karar verdi. Yargılanacaklar arasında Başbakan ve Cumhurbaşkanı da var.

1967: Boeing 727 tipi bir yolcu uçağı ile bir Cessna-310, Kuzey Karolina üzerinde havada çarpıştı: 82 kişi öldü.

1972: 11 ilde devam eden sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

1979: Sosyalist Sandinista gerillaları, Nikaragua'daki ABD destekli Somoza hükümetini devirdi. Kurulan devletçi sosyalist hükümet sosyalist ülkelerle ilişkisini yoğunlaştırmış fakat sarsılan ekonomik dengeleri bir türlü düzeltemeyince halk tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştır. Nikaragua (resmi adıyla Nikaragua Cumhuriyeti), 129,495 km2'lik yüzölçümüyle Orta Amerika'nın en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika İle komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrili olan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.

1979: IMF, Türkiye`ye verilecek olan 320 milyon dolar krediyi onayladı. Bu kredilerin hibe olduğunu düşünmeyin sakın. Faizi ile beraber geri alınacak borçlanmaları bile IMF`nin onayı olmadan yapamayan bir Türkiye portresi ile karşı karşıyasınız.

1980: 1980 Yaz Olimpiyatları, Moskova'da başladı. Sovyetlerin Afganistan'ı işgalini protesto eden pek çok ülke olimpiyatlara katılmadı. Bu protestonun başını ABD tamamen politik nedenlerle çekmiş ve sahnede Amerika belirir belirmez başta Türkiye olmak üzere diğer ülkeler de sözde protestoya katılmıştır. ABD`nin yıllardır süren Afganistan işgaline ise başta Türkiye olmak üzere hiç bir Hümanist (!) ülkeden ses çıkmamış aksine hepsi birden Amerikan işgaline destek vermişlerdir. Emperyalist güdümleme üzerine kurulu pragmatist siyaset palyaçosu dünya devletlerinin ikiyüzlülüğü ‘tarihte bugün` sayfalarına sığmayacak nitelik ve niceliktedir.

1980: Eski Başbakanlardan Nihat Erim, solcu militanların düzenlediği bir suikast sonucu öldürüldü.

1982: Refah Partisi kuruldu. Ali Türkmen Genel başkanlığa getirildi. Necmettin Erbakan siyaset yasaklısı olduğundan dolayı Genel başkanlığa gelemiyordu. Bu durum 80 sonrası kurulan birçok parti için söz konusu idi.

1985: İtalya'da Val di Stava barajı çöktü: 268 kişi öldü.

1990: New York Federal Mahkemesi, Karun Hazinesinin Türkiye'ye iadesi için açılan davada Türkiye lehine karar verdi. Metropolitan Museum of Art yetkililerinin 363 parçalık hazineyi Türkiye'ye iade etmek istemesi üzerine anlaşmaya varıldı ve hazine Ekim 1993'te Ankara'ya getirildi.

1993: Van'ın Bahçesaray ilçesi Sündüz Yaylası'na saldıran PKK, 15 çocuk ile 9 kadını öldürdü.

1993: Kısa adı İSKİ olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürü Ergun Göknel yolsuzluk iddiasıyla görevden alındı.

1996: Kültür Bakanı İsmail Kahraman "Toplumun geniş kesimleri Kırkpınar güreşlerini seviyor. Opera ve Bale için aynı şeyi söylemek mümkün değil" dedi. Böyle diyen bir bakan elbette batı hayranı ve taklitçisi birtakım medya tarafından linçe tabi tutulacaktı ama zorla dayatılan batı kültürüne Müslüman halk bir asır geçmiş olsa da ilgi göstermeyecekti. Kaldı ki opera ve baleye kendisine yeni oyuncaklar bulan batı da eskisi gibi ilgi göstermemektedir.

1996: Başbakan Erbakan, yaptığı konuşmada İran`a dostluk mesajları gönderdi. Göreve geldiği günden beri Müslüman Doğu halklarının dostluğuna önem veren Erbakan`ın bu girişimi, Batı hayranı elitler tarafından akılalmaz nedenlerle eleştiriliyordu.

2000: Belçika adli makamları, bir yıllık tutukluluğun ardından şartlı tahliye edilen Sabancı davası sanığı Fehriye Erdal'ı iade etmeyeceğini resmen açıkladı.

2001: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, YDP eski Genel Başkanı Güzel'in parti üyeliğinden çıkarılmaması üzerine ihtar verilmesi istemini reddetti. Güzel ile aynı durumda olan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yapması için önündeki engelin de kalktığı belirtiliyor.

2002: Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi'ni (CDP) kurdu. Katı laikçi görüşlerinden dolayı eleştirilen Özden`in, Cumhuriyet ve Demokrasi kelimelerinden ne anladığı merak konusu oldu.

2009: Türkiye'de Tüm Lokanta, Meyhane vb. kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması başladı. Bu uygulamanın sigarayı bırakma konusunda etkili olduğu belirtiliyor.

2010: İstanbul ağır ceza mahkemesi Balyoz Eylem Planı soruşturması kapsamında hazırlanan iddanemeyi kabul etti. Emekli orgeneral Çetin Doğan, Emekli orgeneral İbrahim Fırtına, Emekli oramiral özden Örnek de şüpheliler arasında yer aldı.

2012: BULGARİSTAN`DA İSRAİLLİLERE SALDIRI

TERÖR DEVLETİ İSRAİL`İN MAZLUM FİLİSTİN HALKINA KARŞI İŞLEDİĞİ CİNAYETLER BİRÇOK ÜLKEDE HALKIN SİYONİST REJİM KARŞITI TUTUM SERGİLEMESİNE NEDEN OLUYOR.

BULGARİSTAN'IN BURGAZ HAVAALANINDA İSRAİLLİ TURİSTLERİ TAŞIYAN OTOBÜSE SALDIRI DÜZENLENDİ.

MEYDANA GELEN PATLAMADA 8 KİŞİ ÖLDÜ 30 KİŞİ YARALANDI.

OLAYIN ARDINDAN HAVAALANI KAPATILDI, UÇAKLAR VARNA'YA YÖNLENDİRİLDİ.

BULGARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI, PATLAMAYA OTOBÜSE YERLEŞTİRİLEN BİR BOMBANIN NEDEN OLDUĞUNU AÇIKLADI.