Tarihte Bugün (2 Temmuz 2018)

Ekleme: 02.07.2018 07:30:00 / Güncelleme: 02.07.2018 07:30:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL /  2 TEMMUZ 2016

622: Peygamber Efendimiz Kuba mescidini inşa etti. Hz. Peygamber (s.a.s.)'in Hicret esnasında binâ ettiği ve içinde ashabıyla birlikte namaz kıldığı, İslâm'da inşa edilmiş ilk mescid. İslâm'ın yükseliş devri arefesinde ve tam anlamıyla bir dönüm noktasında bina edildiği için önemli hatıralar taşır. Hicret yıllarında Kubâ küçük bir köyden ibaretti. Başlangıçta Medine'ye uzaklığı altı mil kadarken, Hicret'ten sonra yeni açılan ulaşım yolları ile gelişme göstermiş, Medine'nin de büyümesiyle aradaki mesafe bugün kapanmıştır.

1777: Vermont, ABD'nin köleliği kaldıran ilk bölgesi oldu. Kölelik görünüşte ABD`nin tamamında yavaş yavaş kalkıyordu ama Siyahların çilesi ve ikinci sınıf vatandaşlık statüsü yirminci yüzyılın sonuna kadar devam edecekti.

1853: Ruslar Osmanlı'yı işgal etme gayesiyle harekete geçti; Kırım Savaşı başladı.

1900: Alman Ferdinand von Zeppelin'in yaptığı hava aracı denendi ve başarılı oldu. Araca ''Zeplin'' adı verildi. Zeplin, bir tür hava gemisi olup, ulaşım aracı olarak kullanılan, itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan puro biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

1917: Yunanistan Türkiye`ye savaş ilan etti. Almanya ve Türkiye`nin yenileceğini anlayan Yunanistan bir süre önce İtilaf Devletlerinin yanında savaşa girdiğini ilan etmiş ve günler sonra asıl amacı olan Türkiye`yi işgal etme girişimine diğer devletlerle beraber başlamıştır.

1932: Birinci Türk Tarih Kurultayı, Atatürk'ün huzurunda Ankara Halkevi'nde toplandı. Resmi tarih bugüne kadar Osmanlı`nın son dönemi ile Cumhuriyet`in ilk yıllarına ait bilgi ve belgeleri hem gizlemesi hem de yanlı bir şekilde vermesinden dolayı hiçbir zaman güvenilir bulunmamıştır. O dönemlere ait birçok tarihi vesika alınan kararlarla halen gizli tutulmakta ve o vesikaların asıl sahibi olan Halk`la paylaşılmamaktadır.

1971: Petro Kimya Tesisleri, PETKİM'in  ilk bölümü açıldı. Başbakan Süleyman Demirel, " Altın yumurtlayan tavuklar yapıyoruz" dedi. Fakat yıllar yılı bu yumurtalar rantiyecilere peşkeş çekilmiş ve halk, sefaleti ile baş başa bırakılmıştır.

1972: Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanı seçildi.

1979: Türkiye Dünya Bankası ile 160 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Her sıkıştığında dış borç yolunu deneyen ve bundan başka bir yöntem bilmeyen hükümetler sayesinde Türkiye dışa bağımlı olmaktan bir türlü kurtulamamıştır.

1990: Hac`da facia (1426 ölü). Mina'da şeytan taşlamaya giden hacı adayları tünelde sıkıştı; 609'u Türkiyeli olmak üzere, 1426 hacı vefat etti. İslam Alem`i bu ölümlerden Suudi yönetimini sorumlu tutarak gerekli tedbirleri almamakla suçladı.

1993: Sivas Madımak Oteli yakıldı. Otelde bulunan kişilerden 37'si yanarak öldü. Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat etkinlikleri için Sivas'ta bulunan yazar Aziz Nesin'in bir gün önce yaptığı konuşmada; "Kuran'ın devri bitmiştir." demesi üzerine Cuma Namazı'ndan çıkan bazı gruplar slogan atıp yürüyüşe geçerek Vilayet önünde toplandılar. Aziz Nesin ve beraberindekilerin Madımak Oteli'ne geldikleri haberini alan 10.000'den fazla gösterici, Otel'in önünde toplanarak slogan atmaya ve Otel'i taşlamaya başladılar. Göstericilerin dağılması için Polis havaya ateş açtıysa da başarılı olamadı. Bu sırada bazı kişiler Otel'in önünde bulunan araçları yaktılar ve Otel'in girişine benzin dökerek ateşe verdiler. Yangın kısa sürede üst katlara sıçradı. İtfaiye, kalabalık yüzünden Otel'e güçlükle yaklaşabildi. İçeride bulunanlar ise linç edilme korkusuyla dışarı çıkamadılar. Yangın'ın büyümesi üzerine, göstericiler Otel'in çevresinden uzaklaştılar, İtfaiye bu esnada yangına müdahale edebildi. Aziz Nesin, İtfaiye merdiveniyle Güvenlik Kuvvetlerince Otel'den çıkarıldı ve koruma altına alındı. Daha birçok kişinin kurtarılmasına rağmen 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak can verdi. Olaylarda 14'ü Polis olmak üzere 60 kişi yaralandı. 35 kişi gözaltına alındı. Olayların daha da büyümemesi için Şehirde sokağa çıkma yasağı kondu. Olay sonrasında, kameralardaki görüntüler üzerine 122 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltında bulunanların sayısı 157'ye ulaştı. Oteli ateşe verenlerin kim oldukları tespit edilememesine karşın gözaltına alınanlar günah keçisi yapılıp müebbet hapse mahkûm edilmiştir. Sivas gibi dini hassasiyeti çok yüksek bir ilde provakatif tutum ve söylem içinde olanların vebali hiçbir zaman gündeme gelmemiş olayın tüm sorumlusu olarak dindar Sivas Halkı görülmüştür.

2004: Van'da Ordu Caddesi'nde Vali Hikmet Tan'ın makam aracı geçtiği sırada, bomba yüklü bir kamyonda patlama oldu. Tan, patlamadan yara almadan kurtuldu, 5 kişi öldü.

2004: Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremde 18 kişi öldü.