EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Mart ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” verilerini açıkladı. Buna göre:
TOPLANAN İNEK SÜTÜ MİKTARI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %17,9 ARTTI
Ticari süt işletmelerince Mart ayında 936 bin 687 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,9 arttı. Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 161 bin 374 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 64 bin 550 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %12 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 3 bin 123 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %37,6 arttı.
İNEK SÜTÜ ÜRETİMİ ARTTI
Yoğurt üretimi 100 bin 393 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 arttı. Ayran üretimi ise 63 bin 613 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 artış gösterdi.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,4, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki aya göre %1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,5 arttı.