Uluslararası spekülatif hamleler yatırım araçlarına yansıdı

Son zamanlarda uluslararası ekonomi spekülatörlerinin özellikle Türkiye, İran ve Rusya ekonomilerini hedef alması sonucu yatırım araçlarından Borsa İstanbul, Nisan ayında yatırımcısını üzdü. Döviz ve altın ise kazandırdı.

Ekleme: 09.05.2018 10:35:00 / Güncelleme: 09.05.2018 10:35:00 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Son zamanlarda uluslararası ekonomi spekülatörlerinin özellikle Türkiye, İran ve Rusya ekonomilerini hedef alması yatırım araçlarına da yansıdı. Söz de güvensizlik ortamı pompalayan çevrelerin hamleleri nedeniyle yatırım araçlarından Borsa İstanbul, Nisan ayında yatırımcısını üzdü. Öte yandan halkın tercihi altın Nisan`da en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Döviz cenahında ise Euro`nun yıldızı parlarken dolar TL`ye karşı rekorlar kırdı.

Evet, şimdi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)`in 2018 yılı Nisan ayına ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” na ait istatistiklerine geçelim:

AYLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ KÜLÇE ALTINDA OLDU

En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,47, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %3,20 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

DÖVİZ KAZANDIRDI BORSA KAYBETTİRDİ

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %1,75 ve Euro %1,32 oranında yatırımcısına kazandırırken; BIST 100 endeksi %7,42 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan Doları %2,48 ve Euro %2,04 oranında yatırımcısına kazandırırken; BIST 100 endeksi %6,75 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ÜÇ AYLIK DEĞERLENDİRMEDE EURO EN YÜKSEK REEL GETİRİ SAĞLAYAN YATIRIM ARAÇ OLDU

Euro üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %1,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise %4,60 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; BİST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %11,28, TÜFE ile indirgendiğinde ise %8,43 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYLIK DEĞERLENDİRMEDE EURO EN ÇOK KAZANDIRAN OLDU

Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %3,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise %7,92 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %9,46, TÜFE ile indirgendiğinde ise %5,47 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE DE EN YÜKSEK REEL GETİRİ EURO'DA GERÇEKLEŞTİ

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %9,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise %15,03 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, DİBS Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,07, TÜFE ile indirgendiğinde ise %5,59 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.