Astronot yetiştirecek merkezin yarısı tamamlandı

Türkiye`nin ilk uzay temalı Merkezi ‘Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi` inşaatının yarısı tamamlandı.

Ekleme: 19.03.2018 22:27:00 / Güncelleme: 19.03.2018 22:27:00 / Bilim & Teknoloji / Bursa Haberleri
Destek için 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası`nın (BTSO) tarafından 'Gökmen Projesi' kapsamında yapımına başlanan, Türkiye'nin ilk uzay temalı Merkezi ‘Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi` inşaatının yarısı tamamlandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın 80 milyon liralık destek sağladığı GUHEM tamamlandığında dünyada ilk 5, Avrupa`nın ise en iyi uzay temalı merkezi olacak.

BTSO öncülüğünde BST Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden GUHEM, yeni neslin uzay ve havacılığa olan ilgisi ve farkındalığını artıracak.

80 MİLYON LİRALIK DESTEK

Uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı merkeze Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 80 milyon liralık destek sağlıyor. GUHEM, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile birlikte 200 milyon liralık bütçesi ve modern mimarisiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye'nin en önemli merkezi durumuna gelecek.

BU YILIN SONUNDA TAMAMLANACAK

Yaklaşık 150`nin üzerinde interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi, uzay inovasyon atölyesi ile dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı GUHEM'in ilk katında modern uçuş simülatörleri de yer alacak.  "Uzay katı" olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak.

Geçen Ağustos ayında temeli atma töreni gerçekleştirilen merkezin bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor. GUHEM`i Aralık ayında Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgiler almıştı.

BURSA ‘STRATEJİK` BÜYÜYOR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyanın en büyük ekonomilerinin uzay ve havacılıkta önemli bir noktaya geldiğini belirterek, Türkiye`nin GÖKTÜRK uydusu, Atak helikopteri, Hürkuş gibi milli projelerle stratejik sektörlerde söz sahibi olduğunu söyledi. BTSO olarak otomotiv, makine, tekstil başta olmak üzere birçok alanda tecrübeye sahip firmaların uzay havacılık ve savunma sektörlerine yönelik önemli projeler gerçekleştirdiğini belirten Burkay,

“Ülkemiz ve Bursa`mızın geleceği için stratejik sektörlerde ağırlığımızı artırıyoruz. Bursalı firmalarımız artık yeni stratejik sektörlere yönelik önemli adımlar atıyor. Bursa`mız 2013 yılında havacılık ve savunma sektörlerinde ihracatı yaklaşık 4.8 milyon dolardı. 2017 yılında da bu büyüme devam etti. Geçtiğimiz yılı sonu itibariyle sektörün ihracatı 7.6 milyon dolara yükseldi. Odamız bünyesindeki kümelenme ve Ur-Ge faaliyetlerinin de katkılarıyla firmalarımız artık milli projelerde daha fazla rol alıyor” dedi.

GENÇLERİN FARKINDALIĞINI ARTIRACAK

BTSO Başkanı Burkay, merkezin, ilk ve orta öğretim düzeyindeki gençlerin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artıracağını söyledi. Merkezde, sergi alanlarının yanı sıra çocukların ilgisini çekecek eğitim programlarının gerçekleşeceği atölye ve donanımların da yer alacağını belirten Burkay,

"Artık yerli uydusunu üretme noktasına gelen ülkemizde uzay ve havacılık konusunda gençlerimizde daha fazla farkındalık oluşturmalıyız. Ağustos 2017`de Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık`ın katılımıyla GUHEM`in temelini attık. Merkezimizin inşaatının yarısı tamamlandı. GUHEM`in Kasım ayında hizmete açılmasını hedefliyoruz. GUHEM tamamlandığında Avrupa`nın en iyi merkezi olacak" diye konuştu.