TOKİ`den doğru yaklaşım, Yatay Mimari

TOKİ Gümüşhane Köse`de 98 konut inşa edecek. Bu projede son dönemdeki diğer projeler gibi dikkat çekici ve doğru bir husus ise TOKİ`nin artık geleneksel izler taşıyan yatay mimariye yönelişi oldu.

Ekleme: 13.03.2018 23:59:00 / Güncelleme: 13.03.2018 23:59:00 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

 

EKONOMİ SERVİSİ ANALİZ

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Gümüşhane`nin Köse İlçesi, Bahçelievler Mahallesi`nde inşa edilecek 98 konutun ihalesi yapıldı.

13 Mart Salı günü gerçekleştirilen ihale kapsamında ayrıca ticaret merkezi, cami ile altyapı ve çevre düzenleme işi de yer alıyor.

Yükseklikleri zemin+3 olan projedeki konutların 78`i 2+1 ve 20`si ise 3+1 planında inşa edilecek.

GELENEKSEL VE MODERN MİMARİNİN SENTEZLENDİĞİ YATAY MİMARİ

Geleneksel ve modern mimarinin sentezlendiği projede; cephelerde zemin kat seviyesinde yöresel taş kaplamalar, dekoratif pencereler, cumba görünümlü payandalı çıkmalar,  söveler ve kat silmeleri kullanıldı.

Yerleşim alanı dükkânları, camisi, parkı, peyzajı, oyun ve spor alanları ile nitelikli sosyal çevre imkânı sunan, Köse`ye değer katacak yeni bir cazibe merkezine dönüşüyor.

YATAY MİMARİ NEDİR? DİKEY MİMARİ NE DEMEKTİR?

Yatay mimari, yapılan konutların çok yüksek katlı olmayıp, az katlı olmasıdır. Yatay mimaride, geniş araziye yayılım söz konusudur. Bundaki hedef insanları küçük bir yere sığdırmak yerine daha rahat ve daha ferah yerlerde yaşatmaktır.

Dikey mimari ise, konutların çok katlı olmasıdır. Yani arazisi az, bina kat sayısı çok olan mimariye dikey mimari denir.

YATAY MİMARİ TÜRKİYE`YE DAHA UYGUN

Türkiye`nin hem kültürüne hem de tarihi dokusuna daha uygun olan yatay yapılaşma, şehirleşme açısından estetik kaygılarını da tam anlamıyla gideriyor. Dikey yapılar, insanları birbirinden uzaklaştırdığı gibi komşuluk ilişkileri de gittikçe zayıflıyor. Yatay yapılar, sağlıklı ve düzenli bir yaşam olanağı sağlıyor ve kişilerin çevreden izole olmasını engelliyor. Yatay mimaride toprakla temas halinde olmak, insanlara hem huzurlu hem de sağlıklı yaşam olanakları sunuyor.

Rezidansların, insanlara sağladığı kolaylıklar elbette tartışılmaz. Ancak rezidansların sağladığı avantajların yanında çok yüksek katlı binalar insanda izole edilmişlik hissi yaratıyor. Bu da yalnızlık hissine neden oluyor. Tam da bu yüzden, günümüzde revaçta olan yatay mimari yapıları daha çok ilgi görüyor.

ERDOĞAN: "BİZİM MİMARİ ANLAYIŞIMIZDA YATAY MİMARİ ESASTIR"

Geçen yıl şehirlerdeki dikey yapılaşma hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan`da,

"Valilerimiz, belediye başkanlarımızdan rica ediyorum; lütfen şu dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyelim. Bu konuda, bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır, biz buna odaklanmalıyız. Fevkalade şartların dışında buna odaklanmamız halinde şehirlerimizin çok daha güzel olduğunu, çok daha farklı olduğunu göreceksiniz. Şehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine daha fazla tahammül edemeyiz. Köylerimizi, yaylalarımızı çirkin yapıların istilasına izin vermemeliyiz” demişti…