Zincir marketler mantar gibi

Esnafın ayakta kalmasını zorlaştıran zincir marketlerin mantar gibi çoğalarak sayılarının 30 bine dayandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: - 5 yılda şube sayıları yüzde 108 artan ve neredeyse her köşe başında açılan yerel ve ulusal zincir marketler esnafı mağdur etmeye devam ediyor. Bazı mahallelerde birçok esnafın dükkân kapatmasına neden olan bu zincir marketlerin sayısı bu yıl itibariyle 30 bine yaklaştı. Perakende sektörün kuralları konulmalı ve küçük esnaf haksız rekabet ortamında korunup geliştirilmelidir, dedi.

Ekleme: 12.03.2018 10:55:00 / Güncelleme: 12.03.2018 10:55:00 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

 

EKONOMİ SERVİSİ

'ZİNCİR MARKETLERİN REKLAMLARI İNANDIRICI DEĞİL'

Vatandaşların zincir marketlerin fiyat ve ürün kalitelerini çok iyi inceleyerek yanıltıcı reklamlara kanmamaları gerektiğini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,

'Bakkal, kasap, manav gibi çeşitli küçük esnaf artık kuralsız olarak her köşe başında açılan zincir marketlerle yarışamıyor. 2012 yılında toplam 13 bin 415 yerel ve ulusal zincir market vardı. Bu sayı 2017 Aralık sonu itibariyle yüzde 108 artarak 28 bin 30'a çıktı. Toptan fiyatına satış kampanyası yapıp perakende fiyattan da yukarıda satış yapıyorlar. Bu hem haksız rekabet hem de yanlış bir ilkedir. Serbest piyasada herkes ticaret yapabilir fakat kuralsızlıklar sebebiyle ayakta kalmak için çaba gösteren küçük esnaf mutlaka korunmalıdır. Bunun için de sadece kuralların konulmasını istiyoruz. Çünkü yerel ve ulusal zincir marketlerin kuralsız büyümesi hem ekonomik dengeleri bozuyor hem de küçüklerin yok olmasına sebep oluyor. Oysa küçük olmadan büyük olmaz' şeklinde anlattı.

'ESNAFIN KORUNUP GELİŞTİRİLMESİ İÇ PİYASAYI CANLANDIRIR'

Esnafın haksız rekabet ortamında korunup geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Palandöken,

'Dünya üzerinde küçük işletmelerin geliştirilip büyütülmesi şeklinde bir dönüşüm yaşanıyor. Ülkemizde ise büyüğün daha da büyümesi, küçüğün daha da küçülmesi sorunu yaşanıyor. Ekonominin barometresi olan 2 milyon esnafımızın en büyük yaralarından birisi budur. Onun korunması, ekonominin ayakta kalması, iç piyasanın canlanması anlamına gelir. Esnafın korunup geliştirilmesine yönelik anayasamızın 173.maddesi uygulama aşamasında esnafa daha fazla hissettirilmelidir. 3 yıl önce çıkan perakende yasasına daha fazla işlerlik kazandırılmalıdır. Zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasına kurallar konularak küçük esnafın ayakta kalması sağlanmalıdır' diye konuştu.