Oralarda israf 5 kat daha fazla

Türkiye`de israfın büyük bir kısmının her şey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden TESK Başkanı Palandöken: Araştırmalara göre, her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor, dedi.

Ekleme: 15.02.2018 20:30:00 / Güncelleme: 15.02.2018 20:30:00 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Gıda israfının ülkemizde ve dünyada çözülmesi gereken en önemli sorunların başında geldiğine dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Türkiye'de günde 4.9 milyon ekmek, yılda 1,7 milyar ekmek çöpe atılıyor. Oysa dünya üzerinde bir dilim ekmek bulamadığı için açlıktan ölen milyonlarca insan var. Bakanlık tarafından yapılan kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet, yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu da ülkemiz için onlarca okul, hastane, köprü ve yol anlamına gelmektedir. Ülkemizde başlatılan israfla mücadele seferberliğine hep birlikte destek vermemiz gerek' diye konuştu.

'VATANDAŞLAR KAMU SPOTU İLE BİLGİLENDİRİLMELİ'

İsrafın hem dinimizde yeri olmadığına hem de ekonomiye zarar verdiğine işaret eden Palandöken, 'TÜİK verilerine göre, yılda 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atılıyor. Gıda israfının toplam değeri ise Türkiye'de 214 milyar lira, dünyada 800 milyar dolar değerinde. Birleşmiş Milletlere göre, çöpe giden yiyeceklerin dörtte biri kurtarılırsa dünya üzerindeki açlık bitecek. Çünkü dünyada israf edilen 1.3 milyon tondan fazla yiyecek, 2 milyara yakın insanı doyurabiliyor. Bu yüzden besinleri tüketirken yiyebileceğimiz ölçüde satın almaya özen gösterelim. Okul çağındaki çocuklara israfın ne kadar kötü bir şey olduğunu öğretelim. Özellikle MEB, eğitim müfredatına gıda israfı konusunu eklemeli ve bu konuda kamu spotu oluşturularak halkın daha da bilinçlenmesi sağlanmalı. Dinimizde de yeri olmayan israfı mümkün olduğu kadar en aza indirmek için çaba gösterelim' şeklinde konuştu.

'HER ŞEY DAHİL OTELLERDE İSRAF 5 KAT DAHA FAZLA'

Türkiye'de israfın büyük bir kısmının her şey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden Palandöken, 'Araştırmalara göre, her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor. Sabah, öğle ve akşam sunulan açık büfelerde turistler her yiyecekten tatmak için tabakları dolduruyor. Ancak alınanların hepsi yenmediği için yiyeceklerin yarısı çöpe dökülüyor. Her şey dahil sistemi, bizim kültürümüze ve geleneklerimize uygun değil. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dahil sisteme de bir düzenleme getirilmeli' ifadelerini kullandı.