MTTB-Dava uluslararası yarışlara hazırlanıyor

Erciyes Üniversitesi bünyesinde geliştirdikleri "MTTB-Dava" ismini verdikleri elektrikli otomobil projesiyle "en iyi tasarım" ödülü alan öğrenciler, Shell Eco-Marathon yarışlarına da katılıp derece elde etmek istiyor.

Ekleme: 30.11.2017 11:24:00 / Güncelleme: 30.11.2017 11:24:00 / Bilim & Teknoloji / Kayseri Haberleri
Destek için 

KAYSERİ

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Kayseri Şubesi ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri işbirliğinde 90 bin liraya mal edilen elektrikli otomobil "MTTB-Dava", Shell Eco-Marathon yarışlarında da boy göstermek istiyor. ERÜ öğrencileri, TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması" için ürettikleri "MTTB-Dava" adlı elektrikli otomobil ile tasarım alanında birincilik ödülü aldı. "MTTB-Dava"nın üretiminin 10 kişilik ekiple yapıldığını belirten endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisi ve proje yöneticisi Gürkan Emecen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi gibi birçok kurum ve kuruluşların projelerine destek verdiğini söyledi.

MTTB Öğrencileri Olarak Bir Araya Geldik

Emecen, şunları kaydetti: "Ülkenin yerliliğine özen gösteriyoruz. Ülkemizin de bu şekilde gelişeceğini düşünüyoruz. MTTB öğrencileri olarak bir araya geldik, sürekli oturmakla olmuyor, icraata geçmek istedik ve bu projeye başladık. Ortaya da böyle güzel bir ürün çıktı. Gerçekten donanımlı ekiplerimiz var. Yerli üretimi yapılacak aracın tasarımı alanında da olmak isteriz. MTTB-Dava ile TÜBİTAK'ın diğer yarışmalarına ve Shell Eco-Marathon yarışlarına da katılacağız ve orada da birincilik elde etmek istiyoruz."

İmkan Verilirse Daha İyi Ve Teknolojik Bir “Dava” Görülebilir

ERÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Zafer Türkmen ise eskizler eşliğinde araç tasarımına başladıklarını ve aracın kaportasını CNC makinesiyle yontmayıp kendi elleriyle şekillendirdiklerini vurguladı. Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Muhammed İlyas Pehlivanlı ise aracın motorunun 4,8 kilowat gücünde olduğunu ve karbon fiber kullandıklarını anlattı. Araç tasarımına özen gösterdiklerini belirten Pehlivanlı, "Camlarımız normal araç camlarından, 3 saatte  batarya dolumu gerçekleşiyor, yaklaşık 80 kilometre yol katediyor. İlerleyen zamanlarda 250 kilometreye çıkartacağız. İmkan verilirse daha iyi ve teknolojik bir Dava görülebilir ve Dava yollarda olabilir." dedi.

AA