Hedef teknoloji ihracatı

BST Bakanı Özlü, "Net olarak belirtmek isterim ki; Türkiye`nin tercihi, elbette hazır teknoloji kullanmak değil, üretmektir. Bu bizim için hayati bir öneme sahiptir. Bu perspektiften baktığımızda, ülkemiz için yüksek katma değerli ihracat vazgeçilmez bir hedeftir” dedi.

Ekleme: 14.11.2017 22:50:00 / Güncelleme: 14.11.2017 22:50:00 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

İSTANBUL

Teknoloji Transferinin Hızlandırılması Projesi'nin kapanış konferansına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, burada yaptığı konuşmada, "Net olarak belirtmek isterim ki; Türkiye`nin tercihi, elbette hazır teknoloji kullanmak değil, üretmektir. Bu bizim için hayati bir öneme sahiptir. Bu perspektiften baktığımızda, ülkemiz için yüksek katma değerli ihracat vazgeçilmez bir hedeftir. Bu hedefin sahiplenilmesi ve geliştirilmesi, hayati bir öneme sahiptir. Biz, hükümet ve bakanlık olarak bu hedefi sahiplendik. Şunu içtenlikle ifade etmek istiyorum, temsil ettiğimiz siyasal akıl, teknolojiyi ve bilimi içselleştirmiş bir akıldır."

"Küresel Katma Değer Zincirinden, Daha Büyük Bir Pay Almayı Hedefliyoruz"

"Küresel katma değer zincirinden, daha büyük bir pay almayı hedefliyoruz." diyen Özlü, ihracatta araştırma ve geliştirmenin önemine işaret ederek şunları söyledi:  "İhracatçılarımızın potansiyelini geliştirmek, ihracat kalitemizi artırmak için birçok projeyi, eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Bakın, Türkiye`deki 67 bin ihracatçının ilk bini, toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 60`ını gerçekleştiriyor. 1 milyar dolar barajını geçen sadece 10 firma bulunuyor. Bu sayının en az 50`ye ulaşması gerekiyor. Bu sayının en az 50'ye ulaşmasını hedefliyoruz. Bunun tek yolu ise, yüksek katma değere sahip ürünlere odaklanmaktır. Bu da ancak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile mümkün olacak. Tüm bu kavramları, bütün üretim ve pazarlama süreçlerinin merkezine koymak durumundayız."

"44 Bin Personel İstihdam Edilmekte"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracatçı ilk bin firmanın, yalnız 174`ünde Ar-Ge Merkezi bulunduğunu anımsatan Özlü, firmaların toplam Ar-Ge harcama tutarının ise 5,2 milyar lira civarında bulunduğunu aktardı. Ar-Ge`nin toplam cirodan aldığı payın ise yüzde 2 seviyesinde kaldığını söyleyen Özlü, bu rakamların yetersizliğine değindi. Özlü konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk özel sektörü, Ar-Ge`ye harcadığı parayı, yük olarak, külfet olarak görmemelidir. Firmalarımız, Ar-Ge ve inovasyona ayırdıkları kaynakları, her koşulda artırmalıdır. Hem kamu, hem özel sektör olarak Ar-Ge ve inovasyona mecburuz.”

AA