İSTANBUL
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım bankacılığının son birkaç yıla kadar Türkiye'de hızlı bir şekilde, güzel bir büyüme performansı sergilediğini belirtti.
"Uygun Zamanlama Ve Fırsat Penceresini Kolluyorlardır"
Sektöre yeni katılım bankalarının gelmesi beklentisine yönelik soru üzerine Utku, kendilerinin bu işin doğrudan tarafı olmadığını, ancak duyumlar aldıklarını belirterek, "Halihazırda TMSF'nin elindeki bankaların lisanslarının devredilerek katılım bankası olması, hem bazı kamu bankalarının katılım bankacılığı sektörüne girmesi konusunda çalışmalar hem de yurt dışından doğrudan yabancı sermaye ile yeni bir katılım bankası oluşturulması... Bu 3 senaryo da aslında hep gündemdeydi ve hala da bunların üzerine çalışıldığını biliyorum." diye konuştu.
Taşraya Da Girilecek
Utku, üniversiteden mezun olanların katılım bankacılığını artık ciddi bir alternatif olarak görmeye başladığını anlatarak, "Kamu katılım bankaları başlangıçta, İstanbul, büyükşehirler odaklı geliyorlar ama önümüzdeki dönemde bu bankaların Anadolu'da bizim giremediğimiz taşradaki bölgelere odaklanacağını düşünüyoruz. O bölgelerde ciddi katılım bankacılığı potansiyeli var." diye konuştu.
"Yurt Dışı Borçlanmada Ciddi Bir Sorun Görmüyoruz"
Dış borçlanmadaki artışın kırılganlığa yol açacağına ilişkin söylentilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Utku, "Türkiye'ye ilişkin kırılganlıklar arasında yurt dışı borçlanmadan bahsediliyor. Türkiye, en fazla özel kesimin döviz borcu arttığı ülkeler arasında sıralanıyor ama toplam döviz borcuna, hem kamunun hem de özel kesimin borçluluğuna bakıldığında Türkiye, bırakın gelişmiş ekonomileri gelişmekte olan ekonomiler arasında bile borçlulukta hala düşük seviyelerde. Yani artma hızı fazla ama stok olarak bakıldığında diğerlerinin çok gerisindeyiz. O yüzden bence kırılgan nokta burası değil. Tabii ki Türkiye'nin kur ile alakalı kırılganlıkları var ama bu kırılganlık nakit akışı ile alakalı. O döneme has sıkıntılar yaşıyoruz ama ortalamada uzun vadede bir sıkıntı ciddi anlamda oluşmuyor."
AA