Bankanın Alış-verişlerde Tanıdığı Vade Farkı Faiz midir?

Ekleme: 27.10.2017 16:35:00 / Güncelleme: 27.10.2017 16:35:00 / Fetva Kurulu / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

SORUNUN DETAYI: Ticari kart olmadığı takdirde taksitle cep telefonu satın alma imkânı yürürlükten kaldırıldı. Bazı alışveriş sitelerinden taksitle telefon almak için şöyle bir yola başvurulmaktadır; alışveriş siteleri bankayla yaptığı anlaşma gereği satın almak istediğiniz ürünü size vade farkı katarak taksitle satıyor. Aynı kredi kartına taksit yapabiliyorsunuz. Alıcı da bu vade farkına razı... Site de bu durum alışveriş kredisi olarak geçiyor. Tabii kredi denince akla faiz geliyor. Bu sistemle ilgili bilgi verir misiniz?

Faizli bankaların tanımış olduğu vade imkânlarının büyük çoğunluğu faiz içeriklidir. Sanal ortamlarda bankalar aracılığıyla satın alınan elektronik ürünler kredi kartıyla satın alındığı takdirde; bankanın eklediği zam faiz, satıcının eklediği fark ise caiz olan vadedir. Ancak banka bu sitelerden ürünleri ilk başta satın alıp sonra müşteriye üzerine kar payı koyarak satabilir.

Bankanın “kredi" adı altında müşteriye verdiği para, açıktan faizdir. Çünkü müşteri farkında olmadığı halde, banka ürünün parasını satıcıya veriyor, daha sonra verdiği krediyi faiziyle beraber müşteriden geri alıyor. Bir şeyin faiz olabilmesi için illa paranın bilfiil bankadan alınması şart değildir. Direkt satıcıya verilse de aynı hüküm geçerli olmaktadır. Bu durum birçok kişinin yaptığı yüklü alışveriş neticesinden bankanın kendisine mobil üzerinden gönderdiği “vade farkı" mesajlarıyla aynıdır. Şöyle ki; banka gönderdiği mesajda “satın aldığınız ürünü şu kadar farkla taksite bağlamak istiyor musunuz" diyerek müşteriye faizli kredi teklifinde bulunuyor ki bu haramdır.

fetvakurulu.com