Çok çalışıp az kazanıyoruz

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi`nin OECD verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırma, Türkiye`de çalışanın çok çalışıp az kazandığını ortaya koydu.

Ekleme: 25.10.2017 08:47:00 / Güncelleme: 25.10.2017 08:47:00 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

OECD`ye üye 35 ülkedeki satın alma gücü paritesine göre eşitlenmiş milli gelir ile yıllık ortalama çalışma sürelerinin karşılaştırılması yoluyla, bir saatlik çalışmaya karşılık milli gelirden alınan payın ölçüldüğü araştırmada Türkiye, işgücü en ucuz ülkeler arasında 5. sırada yer aldı. Buna göre, Türkiye`de bir kişinin çalıştığı her bir saat için üretilen toplam milli gelirden aldığı pay satın alma gücü paritesi ile eşitlendiğinde 13,54 dolar iken Lüksemburg`daki çalışan milli gelirden her saat için 68,35; Norveç`te 41,69; İsviçre`de 40,09 dolar pay alıyor.

Türkiye`de Çalışanlar Emsallerine Göre De Çok Daha Az Kazanıyorlar

Araştırmaya göre Türkiye`de 13,54 dolar olan 1 saatlik çalışmanın karşılığı 23,86 dolar olan OECD ortalamasının %76,2 altında kalıyor.  Başka bir ifade ile OECD ülkelerinde çalışanlar Türkiye`ye göre ortalama 1,76 kat daha fazla kazanıyor. Araştırmada milli geliri daha yüksek olan ülkelerde ortalama çalışma sürelerinin de daha düşük olduğu, ülkelerde milli gelir azaldıkça çalışma sürelerinin arttığı görülüyor. Ülkemizdeki fiyat seviyeleri ile OECD ülkelerindeki fiyat seviyesi dengelenerek elde edilen satın alma gücü paritesine göre Türkiye`de kişi başına düşen milli gelir, yıllık 24 bin 807 dolar iken yıllık ortalama çalışma süresi ise bin 832 saat olarak belirlenmiş.  Türkiye`de çalışan, daha uzun süreler çalışırken emsallerine göre de çok daha az kazanıyor.  Bu durum, ülkemizde çalışılan süreyle orantılı olarak katma değer yaratılamamasının yanı sıra, daha düşük ücretle daha uzun süreler çalıştırma yoluyla iş gücünün ucuzluğunu da ortaya koyuyor.