Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve Yenilik

TÜBA&IAS&NEÜ`nün "Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve Yenilik" Uluslararası Konferansı Başladı.

Ekleme: 09.10.2017 17:39:00 / Güncelleme: 09.10.2017 17:39:00 / Bilim & Teknoloji / Konya Haberleri
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBA, İslam Dünyası Bilimler Akademisi (IAS) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin (NEÜ) ortaklaşa düzenlediği ve 8 Ekim`de başlayan "Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve Yenilik" konulu 21. Uluslararası Konferansı 11 Ekim gününe dek sürecek.

Çoğu Sadece Teknoloji Kullanıyor Ancak Üretmiyor

Konferansın açılışında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar sözlerine, tüm ülkelerin refahı ve gelişimi için, küresel barış için bilim, teknoloji ve yeniliğin zorunluluk olduğunun altını çizerek başladı ve “İslam ülkeleri, bilimsel ve teknolojik gelişme ve refah seviyelerine göre önemli farklılıklar gösteriyor. Çoğu sadece teknoloji kullanıyor ancak üretmiyor. Ayrıca, iç ve bölgesel istikrar ve barış, bilimsel ve teknolojik gelişme ve refah için de önemlidir. Maalesef, İslam Dünyası bununla ilgili olarak iyi durumda değil. Bugün itibarıyla İslam Dünyasının, hibrit savaşlar yoluyla Balkanlaştırılması ve parçalanması amaçlanıyor ve bu doğrultuda tüm İslam ülkeleri bir mücadele ile karşı karşıya. Bu süreçte İslam Dünyası ülkeleri arasında bilim ve teknoloji alanında iş birliği de dahil olmak üzere her türlü iş birliği son derece gereklidir. Üniversitelerimiz ve bilimsel kuruluşlar arasındaki ilişkileri ve iş birliğini ilerletmek zorundayız. İslam Dünyası ülkeleri tarafından kurulan uluslararası örgütlerin daha etkin çalışması gerekir. Farklılıklarımızı çatışmadan çok zenginlik kaynağı olarak görmeliyiz ve "kardeşliğimizi" güçlendirmeliyiz. Bu tip ve benzeri ortak faaliyetlerimizi artırmak zorundayız.” dedi.

İslam Dünyası Ülkelerinin Yürüteceği İş Birliği Çok Önemli

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, konferansta dört gün boyunca yaşam bilimlerinden doğa bilimlerine ve temel bilimlere dair her alandan pek çok konunun 30 farklı ülkeden gelen bilim insanı tarafından mercek altına alınacağını söyledi ve “Konferans süresince ele alacağımız başlıklar ayrı ayrı önem taşıyor ve sadece İslam dünyasını değil, tüm dünyayı ilgilendiren konuşacak ve tartışacağız. Biliyoruz ki Müslüman ülkeler özellikle coğrafi konumlarından dolayı doğal kaynaklara sahipler ve bu kaynaklar terörist gruplar tarafından işgal ediliyor. Bizim bu zor koşullar altından nasıl kalkacağımız esasen bilim insanlarının çabasına bağlı. İslam dünyası ülkelerinin yürüteceği iş birliği çok önemli, bu çalışmalarla bilim, teknoloji ve sanatta barış ve ekonomik zenginliği de beraberinde getirecek.” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin “Türkiye'nin Yenilik Gündemi” sunumunu gerçekleştirdi ve “IAS-COMSTECH İbrahim Anma Ödülü”nün takdimi yapıldı.

İslam Dünyasında Bilim Kültürü

Türkiye, Azerbaycan, Ürdün, İran, Filistin, Tunus, Bangladeş, Kazakistan, Mısır, Tunus, Malezya, Pakistan gibi İslam ülkelerinden gelen katılımcıların yanı sıra Rusya, Avrupa ve Amerika`da bilimsel çalışmalarını yürüten bilim insanının yer alacağı ve dört gün sürecek olan konferansta; “üniversitelerin dönüşen rolü, İslam dünyasında sosyal bilimler, tıp eğitiminin geleceği, Ortadoğu'da ar-ge, teknoloji ve yenilikçilik, bilim kültürü, Mevlana” gibi birçok konu altı oturum ve iki atölye çalışmasında ele alınacak. Konferans 11 Ekim günü “İslam Dünyasında Bilim Kültürü” başlıklı ikinci atölye çalışmasının ardından kapanış oturumu ile sona erecek.