Hiçbir Ülke İthalat Yaparak Et İhtiyacını Karşılayamaz

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Hayvancılık desteklerinin artarak devam etmesi çok önemlidir. Dünyada hiçbir ülke ithalat yaparak et ihtiyacını karşılayamaz. Biz de karşılayamayız. Esas olan üretimi artırmaktır. Üretici maliyetlerimiz yüksek” dedi.

Ekleme: 06.10.2017 20:26:00 / Güncelleme: 06.10.2017 20:26:00 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Eylül ayı üretici ve market fiyatlarını, üretici-market fiyatları arasındaki fiyat farkını, tarımda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bayraktar`ın toplantısından kısa başlıklar şöyle oldu:

Üretici Ve Market Arasındaki Fiyat Farkı En Fazla Kuru Kayısıda

“Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 303,54 ile kuru kayısıda görüldü. Fiyat farkı, domateste yüzde 290,94`ü, sivri biberde yüzde 277,30`u, sütte yüzde 263,16`yı, elmada yüzde 251,40`ı buldu. Etteki sorunun temelinde süt fiyatlarındaki istikrarsızlık yatıyor. Üreticinin eline geçen çiğ süt litre fiyatı, 1 lira 14 kuruşken, perakende süt fiyatı 4 lira 14 kuruşa çıktı. Çiğ süt ile perakende süt fiyatları arasındaki makas, 4 katına yaklaştı. Bugün süt fiyatlarının bulunduğu seviye, üreticimizi kurtaracak bir seviye değildir. Şu an ortalama süt fiyatlarında olması gereken rakam 1 lira 55-1 lira 60 kuruştur. Benim üreticim, 1 kilogram süt satarak 1 kilogram yem alamıyor. Buna ne kadar devam edebiliriz? Süt hayvancılığını ayakta tutamazsak ette ithalatçı olmanız kaçınılmazdır. Çünkü materyal oradan geliyor”

Hiçbir Ülke İthalat Yaparak Et İhtiyacını Karşılayamaz

“Hayvancılık desteklerinin artarak devam etmesi çok önemlidir. Dünyada hiçbir ülke ithalat yaparak et ihtiyacını karşılayamaz. Biz de karşılayamayız. Esas olan üretimi artırmaktır. Üretici maliyetlerimiz yüksek. Özellikle yem başta olmak üzere girdilerimiz pahalı. Üreticide çiğ süt fiyatı yerinde sayarken, markette süt fiyatına 13 kuruş zam gelmesi kabul edilemez. Yine Eylül ayında kuzu eti fiyatı, yüzde 3,75 azalmayla 34 lira 93 kuruştan 33 lira 62 kuruşa inerken, markette yüzde 2,98 artışla 52 lira 10 kuruştan 53 lira 65 kuruşa çıkmasının bir açıklaması olamaz. Tarımda bir üretim patlaması yapmamız, açık verdiğimiz ürünlerde daha fazla üretmenin yollarını bulmamız gerekiyor.”

Piyasaya Değişik Yerlerde İthal Etler Arz Edilirse Üretime Büyük Darbe Vurur

Bir soru üzerine Et ve Süt Kurumu`nun belirli yerlerde et satışı yaptığını bildiren Bayraktar, “üretici maliyetlerini dikkate almadan düşük fiyatlarla piyasaya değişik yerlerde ithal etler arz edilirse üretime büyük darbe vurur. Maliyetlerimizi aşağıya çektiğimizde üretimin hem arttığını göreceğiz hem de fiyatın düştüğünü göreceğiz. Burada üretici maliyetlerini aşağı çekmek lazım. Bunu zaten hükümet yetkilileri de söylüyor zaten” diye konuştu.

Tarımda Çalışanların Yüzde 46,5`i Kadın

Bayraktar, genç çiftçilere 30 bin liralık destekle ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi: “Proje doğru proje. Birçok gencin de yararlanmasını da sağladık ama şuana kadar ben amacına ulaştığını düşünmüyorum. Fiyat istikrarını sağlamak üretimin devamlı ve kalıcı olması noktasında fevkalade önemli. Gerçekten de kırsalda gençlerimiz göç ediyorlar, kadınlara ve yaşlılara kaldı. Tarımda çalışan kadın sayısı 2 milyon 700 bine yakın. Kadınlara pozitif ayrımcılık da yapılmalı. Her yıl için kadınlara 120 gün yıpranma payı da talep ettik.”

Etiketler: