20 Yıl Önce…

Ekleme: 01.10.2017 14:22:00 / Güncelleme: 01.10.2017 14:22:00 / Ç. Makaleler
Destek için 

20 yıl önce Hamas lideri Halid Meşal`in Ürdün`de suikasta uğradığı haberi üzerimizde yıldırım etkisi yapmıştı.

O dönemde Filistin sahasında ve bölgede önemli olay ve gelişmeler yaşanıyordu.

1991 yılında Madrid`de yapılan konferansta Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) işgal rejiminin varlığını kabul edip onun güvenliğini korumayı taahhüt eden Oslo İlkeler Anlaşmasını imzaladı.

1994 yılında Ürdün Vadi Araba Anlaşmasını imzaladı ve uluslararası camia siyasi, güvenlik ve ekonomik açıdan Oslo Anlaşmasını uygulamakla görevlendirilen Filistin Yönetimi`ni inşa etmeye başladı.

Bu dönemde Filistin halkından az bir kesimle bölgedeki bazı Arap devletleri Oslo Anlaşmasını kabul ettiler.

Ancak Hamas, İslamî Cihad Hareketi ve Filistin halkının çoğunluğu bu anlaşmayı reddetti ve anlaşmanın başarısız kalması için siyasi çabalarını yoğunlaştırdı.

Bu dönemde Siyonistlerin ayak bastığı topraklar kaynamaya başladı. 1948`de işgal edilmiş Filistin topraklarıyla, Tel Aviv, Netanya, Kudüs ve diğer bazı bölgelerde oldukça cesur eylemler gerçekleştirildi.

Direnişi yeniden kuşatmak için Mısır`ın Şarm Eş-Şeyh şehrinde konferans düzenlendi. Konferansta direniş terör olarak ilan edildi.

Ardından Beyt Surif hücresinin eylemi geldi. Filistin Yönetimi ise yakalanan hücre üyelerini işgal rejimine teslim etti.

Bu dönemde yapılan seçimlerde Şimon Perez`e galip gelen Netanyahu Oslo Anlaşmasını iptal edeceğini ve direnişin belini kıracağını duyurdu.

Bu aşama oldukça zor bir aşamaydı ve bölgeye gerginlik hakimdi. Netanyahu oyunun kurallarını bozmak için çalıştı ve olaylardan Hamas hareketini sorumlu tuttu. Hamas hareketinin dışarıdan özellikle de Halid Meşal`den talimat aldığını iddia etti.

Netanyahu bir şey daha yaptı… Savaşı Filistin dışına taşıdı ve bütün taahhüt ve teamülleri çiğnedi. Hamas hareketine ağır bedel ödetmek istiyordu.

Halid Meşal`e yapılan suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Ürdün Kralı Hüseyin, işgal rejiminin Ürdün`ün egemenliğini çiğnemesini ve toprakları üzerinde cinayet işlemesini ülkesinin lehine çevirecek bir tutum sergiledi.

Meşal`in koruması suikast girişiminde bulunanları yakalatmayı başardı, Meşal ise tedavi altına alındı. Şeyh Yasin zindandan çıktı. Halid Meşal ile birçok ülkeyi gezen Yasin, Hamas hareketinin halk nezdindeki konumunu güçlendirdi.

Meşal, hareketin siyasi birimindeki başkanlık görevine yeniden başladı. İmam Yasin de Gazze`ye döndü. Onu Yasir Arafat ve Filistin halkı görkemli bir törenle karşıladı.

Yasin ve Arafat Filistin içinde şehit edildiler…

Direniş ise stratejik bir tercih olarak her gün biraz daha mesafe alıyor…

 Re`fet Murre / Çeviri makale

Filistin Enformasyon Merkezi