Türkiye-Kore Biyoteknolojide Elele

II. TÜBA-KAST Ortak Sempozyumu “Biyoteknoloji ve Biyoteknoloji Uygulamaları”, İstanbul`da gerçekleştirildi.

Ekleme: 21.09.2017 12:57:00 / Güncelleme: 21.09.2017 12:57:00 / Bilim & Teknoloji / Ankara Haberleri
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBA ve Kore Bilim ve Teknoloji Akademisi (The Korean Academy of Science and Technology-KAST) ikili iş birliği anlaşması çerçevesinde düzenlenen II. TÜBA-KAST Ortak Sempozyumu “Biyoteknoloji ve Biyoteknoloji Uygulamaları”, 20 Eylül 2017 tarihinde Yeditepe Üniversitesi ev sahipliği ve katkılarıyla gerçekleştirildi. Üniversite`nin 26 Ağustos Kampusu`nde TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin'in bilimsel koordinatörlüğünde düzenlenen Sempozyum; tıbbi ve endüstriyel biyoteknoloji konusunda gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları açıklandı. Araştırmacılar ve karar vericiler biyoteknolojideki en son bulgularını sundu. Sempozyumla birlikte, çeşitli sorunların çözümüne ışık tutulduğunu ve konu hakkındaki bilim ve araştırma kurumlarının durumunun incelendiğini söyleyen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, “Akademilerimiz ve ülkelerimiz arasındaki ikili ve çok taraflı iş birliğini daha da gelişti, gerçekleştireceğimiz bilimsel iş birliklerinin önünü bir kez daha açıldı.”

Kore Halkı Türkiye'nin Paha Biçilmez Yardımını Asla Unutmayacak

Prof. Lee ayrıca “Kore ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümünü kutlamak için her iki Akademi, birer sempozyum düzenlemek konusunda fikir birliğine varmış ve ilki KAST tarafından “Kore ile Türkiye arasındaki Bilimsel İş Birliği” başlığı altında Nisan ayında Seul`de gerçekleştirilmişti. Bilindiği gibi, Kore ile Türkiye arasındaki ilişkinin tarihi 60 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. Kore Savaşı'nın ortasında, Türkiye'den bir grup genç, Kore halkının özgürlüğüne kavuşması ve Kore Yarımadası'nda barışı korumak için uluslararası toplumun çağrısına yanıt verdi. Cesur ve gururlu Türkler, Kore'ye, hiç bilmedikleri bir ülkeye geldiler. Türk askerlerinin de başarıları sayesinde Kore, Asya'nın önde gelen bir demokrasi ülkesi oldu ve bugün dünyanın en dinamik ekonomik güç merkezlerinden biri haline geldi. Kore halkı, Türkiye'nin paha biçilmez yardımını asla unutmayacak.” dedi.

Kore İle İş Birliğimizi Geliştirmek İstiyoruz

TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, biyoteknolojinin özellikle sağlıktaki uygulama alanlarının, devletlere çok ciddi yük getirdiğine işaret ederek, bu noktada kendi ilacını geliştiremeyen ülkelerin dışa bağımlı kaldığını ve bunun da stratejik riskleri beraberinde getirdiğini belirtti. İlaç sektörünün sentetik teknolojiden, biyoteknolojiye kaydığını dile getiren Prof. Şahin, "Kore sağlık biyoteknolojisinde dünyada rekabetçi ülkelerden biri haline geldi. Bazı teknolojileri bağımsız geliştirebilirsiniz ama bazılarında iş birliği yapmanız gerekir. Onun için kendi teknolojilerimizle birlikte Kore ile iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz." ifadesini kullandı. Sempozyum çerçevesinde Kore'den gelen bilim insanlarının kök hücre, gen tedavi, sensörler, biyotek ilaç ve tedaviler konusunda hangi alanlarda iş birliği yapılabileceği hakkında bilgi verdiklerini aktaran Prof. Şahin, Koreli akademisyenlerin iş birliği önerileri olduğunu ve bundan sonraki süreçte önerilerin çalışılacağını kaydetti.

Türkiye Ve Kore Arasındaki İlişkilerin Daha Da Yakınlaşacak

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, “TÜBİTAK açısından söylüyorum, geçtiğimiz 5 yıl içinde yaklaşık 13 projeyi ortak desteklemişiz, bu sayının daha da arttırılması gerekiyor. Bugün burada olmamın sebebi, akademiler arasındaki işbirliğini TÜBİTAK ve Koreli muadillerimizle de sağlamak. TÜBİTAK olarak biz, Koreli muadillerimizle birlikte yapılacak araştırmalara fon ayırmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Prof. Ergin, gelecek yıl Türkiye ve Kore arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaşacağını düşündüğünü dile getirerek, bu doğrultuda iki ülke ortak bilimsel faaliyetlerinin de artacağını belirtti.