EKONOMİ SERVİSİ
TÜİK`in açıkladığı Dönemsel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerini iş dünyası örgütlerinin temsilcileri şu şekilde değerlendirdiler:
Reel Sektöre Verilen Destek Ekonomiyi Büyüttü
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Bu dönem silkinme dönemi oldu. Kamu kendi harcamalarını keserek reel sektöre kaynak aktardı. İnşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik teşvikler reel sektöre büyük destek oldu” dedi. Kredi Garanti Fonu ile yaklaşık 330 bin firmaya 250 milyar dolar kaynak kullandırıldığını bildiren Baran, “Devlet özel sektörü destekledi, özel sektör de istikrar ve güven ortamında aldığı destekleri üretime ve ihracata yönlendirdi. Sonuçta bu faydalı adımlar özel sektörün de kamunun da yüzünü güldürdü. Kim ne derse desin biz işimize bakıyoruz. Türkiye üretiyor, ticaretini artırıyor ve büyüyor” diye konuştu.
Türkiye Pozitif Ayrışacak
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yakın zamanda neredeyse tüm uluslararası kuruluşların Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etmesinin, bu kuruluşların Türkiye'ye olan bakış açılarını değiştirdikleri şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Yılın genelindeki büyüme performansı ile Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışacaktır. Son dönemde Türk lirasının dolar karşısında, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla değerinin artması, yatırımcıların Türkiye algısını net bir şekilde ortaya koymaktadır." İmalat sanayisinin büyüme performansına da değinen Özdebir, nisan ve haziran aylarında imalat sanayisi üretim endekslerinin zirve yapmasının yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 6,3'lük sektör büyümesinin öncü göstergeleri olduğunu ifade etti.
Türkiye Ekonomisinin 2017 Yılında Hedeflerinin Üzerinde Büyüyeceğini Tahmin Ediyoruz
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bilhassa toplam yatırımlarda gerçekleşen yüzde 9,5`lik artış, reel sektörün Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından dikkate değer bir gelişme olmuştur. Yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün toplam katma değerinin yüzde 6,3 artış kaydetmesi ve tarım sektöründe gözlenen yüzde 4,7`lik büyüme, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemlerde de güçlü bir büyüme performansı göstereceğine olan inancımızı pekiştirmektedir. Bu bağlamda yılın ikinci yarısında, toplam yatırımların yanı sıra iç ve dış talepteki artışın da süreceğini, böylece Türkiye ekonomisinin 2017 yılında hedeflerinin üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz."
İstikrar Oldukça Her Gün Daha Da Büyüyen Bir Türkiye Olacak
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Şu bir gerçek ki; istikrar oldukça her gün daha da büyüyen bir Türkiye olacaktır. Bu nedenle her daim istikrar vurgusu yapmaya devam edeceğiz." dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde ve kendileri için sürpriz olmayan bir şekilde büyümeye devam ettiğini, iş dünyası olarak hedeflerinin, bu büyümeyi daha çok üretim ve daha çok ihracatla yukarı taşımak olduğunu bildirdi.
Büyümenin Motoru Sanayi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise şunları kaydetti: "Sanayi sektörümüzün, 6,7 büyüyerek büyümeye birinci çeyrekteki 1,4 puanlık katkısının ardından ikinci çeyrekte de aynı performansı koruyarak 6,3 büyümesi ve ikinci çeyrek büyümesine 1,3 puan katkı sunması çok önemlidir. Her dönem olduğu gibi, ikinci çeyrek büyüme rakamları bizlere bir kez daha şu gerçeği söylemektedir; o da büyümenin motorunun sanayi olduğu gerçeğidir. Diğer yandan açıklanan veriler ekonomimizin ve sanayimizin durgunluk istasyonundan ayrılmış olduğunu göstermektedir. Bütün bu veriler ışığında, Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili yapılan tüm iç ve dış tahminlerinin üzerinde, ekonomimizin yılı yüzde 5'in üzerinde bir büyüme ile kapatacağına olan inancımız artmaktadır.