Hasan El Benna

Ekleme: 19.08.2017 10:03:00 / Güncelleme: 19.08.2017 10:03:00 / Kadın Aile / İstanbul Haberleri
Destek için 

BETÜL ACAR / Doğruhaber

1906 senesinde, Mısır`ın Ahmediye kasabası eşrafından Ahmet bin Abdurrahman Benna'nın oğlu Hasan dünyaya gelir. Yavrusunu  salih bir insan olarak yetiştirme gayreti içerisinde olan baba İslam`ı öğrensin diye oğlunu Reşadiye'ye gönderir. Ve küçük Hasan, er-Reşad mektebinde  Muhammed Zehra`nın denetimi altında tahsiline başlar. Hasan el Benna'nın hayatı ve geleceği üzerinde bu hocasının çok büyük tesiri olur. Burada Kur'an-ı Kerim hıfzına da başlayan El Benna hıfzını tamamlayamadan hazırlık okuluna geçer ve hıfz çalışmasını evde tamamlar. Bu arada (Ahlak ve edep cemiyeti)ni kurar ve cemiyetin murakıplığını üstlenir. Henüz bu çağlarda iken, herkesin dikkatini üzerine çekmiş İslam adına çalışma ve konuşmalara başlamıştı.

Çocuklukla başlayan mücadele gençliğe doğru adım attıkça büyüyordu. Ve bu arada bir kaç mü'min arkadaşı ile birleşerek(İyiliği emretmek, kötülükten menetmek)vazifelerini ifa için(haramları yasaklama)cemiyetini kurar. Ancak bu adım, kendisini tatmin etmiyordu. Muhammed Zehra`nın talebesi iken ilk devam ettiği Mescitte Hassafiye Tarikatının bağlarını görür ve daha sonra buranın meclis ve halkalarına devam etmeye başlar. Tarikatın genç bağlıları ile arasındaki yakınlık daha çok pekişmeye başlar ve bir hayli tasavvufi eser inceler. Hazırlık okulunu müteakip, Demenhur ilk öğretmen okuluna giren Hasan el Benna burada iken, Hasan Safiye Şeyhi Seyyid Abdulvehhap Demenhur'a gelir. 4 haziran 1341 tarihinde şeyhle karşılaşır ve Şazeli tarikatının Hassafiye koluna intisap eder.

El Benna, Demenhur'da geçirdiği dönemde fıkıh, tefsir ve hadis, İslam Teşri tarihi ve hikmetleri, mezhep, fırka ve bunlar etrafında toplananlar üzerinde dersler aldı. El-Çeyş ve Hatatıba mescitlerinin ve bazı hocalarının evleri, bu özel eğitimde önemli yer işgal eder. Okul hayatı, ibadet ve kıyafette çıkarılan birtakım zorluklarla başlayan boykot ve mitinglerle sürerken, yaz tatilleri ise tamamen ders almakla ve seri ziyaretlerle geçiyordu. Nihayet 17 yaşında iken bu okul da biter ve aynı yıl Kahire'ye giderek Darul ulum Fakültesine girer. Bu okul boyunca hocaların takdirlerine muhatab olur ve etrafında birçok mümin toplanır. Ve inananlarla birlikte İslam davası üzerine çalışmalara girişip, İslam adına kurtuluş çareleri ararlar.1927 Haziran`ında, Fakülteyi de bitirir ve İsmailiye'ye öğretmen olarak tayin edilir. Artık tahsil hayatı  son bulur şehadetle bitecek olan zorlu cihad dönemi başlamıştır.                                      

İlgili Haberler