Van`da "Siber Güvenlik" Eğitimi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) çeşitli ülkelerden gelen öğrencilere "Siber Güvenlik" eğitimi veriliyor.

Ekleme: 21.07.2017 01:21:00 / Güncelleme: 21.07.2017 01:21:00 / Bilim & Teknoloji / Van Haberleri
Destek için 

VAN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BBAUM) tarafından Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen yaklaşık 30 öğrenciye "Siber Güvenlik" eğitimi veriliyor. Eğitim sırasında düzenlenen programa, katılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Rektörlük binasında eğitim gören öğrencilerin çalışmalarını inceleyerek, öğrenciler ile sohbet etti.

Siber Güvenlik Sınır Güvenliği Kadar Önemli

Siber güvenliğinin sınır güvenliği kadar önemli olduğuna dikkat çeken Battal, bu yüzden YYÜ`de eğitim gören öğrencilerin şanslı olduğunu belirterek, "Sanırım çok fazla müracaat içerisinde sizler seçilerek geldiniz. Bu konunun çok önemli bir konu olduğunu bizden daha iyi biliyor ve farkındasınız. Şu anda dünyada belki de insanlar fark etmiyor ama siber güvenlik sınır güvenliği kadar önemli hale geldi. İşte son dönemde sessiz sessiz ama ciddi ciddi Rusya ile Amerika arasında tartışılan ve hepimizin bildiği bir konu var. Peki nedir bu tartışılan konu? Seçimlerimize müdahale ettiniz mi etmediniz mi? Bu şu an aslında sizin kursunu aldığınız ve kendinizi gelişmek istediğiniz alanı yakından ilgilendiriyor. Yani ülkeler internet aracılığıyla siber güvenlik ile ilgili sorunları ve açıkları bulduğu zaman birbirlerinin üzerinden hesaplar yaparak dünyayı farklı şekillerde idare etmeye çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Bu Yıl Çevre Ülkelerden De Başvuru Yapıldı

Kurs ve kurs bitiminde öğrencilerin elde edeceği kazanımlar hakkında bilgi veren Battal, "Kurs bitiminde siber güvenlik ile ilgili burada çok önemli kurs ve sertifika almış olacaksınız. Eğiticilerimiz sizlere farklı alanlarda eğitimler verecekler. Bir diğer konu ise burada Van insanını, Van`ın güzelliklerini ve Van`ın uzaktan tahmin edildiği ve düşünüldüğü gibi bir yer olmadığını göreceksiniz." dedi. Programa katılan öğrencilere siber güvenlik eğitimi veren Bilgi Güvenliği Akademisi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Uçar, "Her yıl yaklaşık 2 bin civarında başvuru alıyorduk. Bu yıl çevre ülkelerden de başvuru yapıldı. 150 civarında üniversiteden başvuru yapıldı. Sınav sonrasında kontenjan nedeni ile 25 üniversite seçebildik. Misafirlerimiz ile birlikte toplam 30 civarında öğrencimiz var. Bu rakamlar ciddi anlamda bizi mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

Kollarına Yeni Bir Bilezik Takmış Oluyorlar

Öğrencilerin, eğitmenlerin birebir tecrübelerini dinlediği için şanslı olduklarını belirten Uçar, "Kamp sonrasında 'ne oluyor' dersek geçmiş yılların istatistiğine bakınca katılım gerçekleştiren arkadaşlarımız çok çeşitli yerlerde iş bulma fırsatı buluyor. Bu iş fırsatlarının da tamamı güvenlik ile ilgili oluyor. Diğer arkadaşlarda yazılım alanında ilerliyorlarsa güvenlik onların bir bileşeni oluyor. Aslında buradaki eğitim sonrası onlar kollarına yeni bir bilezik takmış oluyorlar. Yüksek lisans ve lisans programlarında biliyorsunuz ki siber güvenlik ile ilgili pek bir konu yok. Burda sizlerin bir diğer avantajı ise eğitmenler bu teorik konuları sizlere aktarırken aslında sizlere tecrübelerini anlatıyorlar. Çünkü eğitimcilerimiz minimum 5 yıllık tecrübeye sahip ve her biri bir çok kritik noktalara danışmanlık yapmış arkadaşlarımız." şeklinde konuştu.

(Yılmaz Sönmez-İLKHA)