"Medreseler İslami ilimleri ayakta tutan kurumlardır"

İttihad'ul Ulema Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkuddüs Yalçın, medreselerin, İslami ilimleri ayakta tutan kurumlar olduğunu belirterek Müslümanların medreselere sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 08.07.2017 16:35:03 / Güncelleme: 08.07.2017 16:35:03 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Medrese kültürünü İLKHA'ya değerlendiren İttihad'ul Ulema Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkuddüs Yalçın, medreselerin İslami ilimleri ayakta tutan kurumlar olduğunu belirtti.

Özellikle zeki çocukların medreselere gönderilmesi tavsiyesinde bulunan Yalçın, medreselerde dünyevi bir menfaatin olmadığını söyledi.

Medreseler sayesinde İslami ilimlerin günümüze ulaştığını belirten Yalçın, "İslami medreseler, İslami ilimleri ayakta tutan kurumlardır. Malumdur ki Peygamber Efendimiz (sav) zamanından beri bu gelenek, İslam âlemi arasında devam ve tevarüs etmektedir. Saadet devrinde 'Suffa' diye Mescid-İ Nebevi'nin önünde gölgelik gibi bir yer idi. Orada fakir sahabeler, kimsesiz sahabeler duruyordu. Yani gece ve gündüz orada kalıyor, Resulullah'tan  aldıklarını hıfz ediyorlardı. Gerek Kur'an-ı Kerim gerek hadis-i şerif noktasında bu ümmete rehberlik edenlerin çoğu orada yetişmiştir. İşte bizim günümüzde de bu İslami medreseler bir suffa görevi görmektedir. Suffa meclisinde sahabelerin Peygamber Efendimizden aldıkları ilim, bugün medreselerde veriliyor. Dolayısıyla İslam'ın ayakta durması bir noktada medreselere bağlıdır. Eğer medreseler olmazsa İslami ilimler ortadan kalkar giderdi." dedi.

Devletin bazı eğitim kurumlarında kısmen de olsa İslami ilimlerin verildiğini ancak çoğu sınıfların karma olduğunu söyleyen Yalçın, bu nedenle öğrencilerin İslami ilimlerden yeterince istifade edemediğini söyledi.

Yalçın, "Hem ortamın verdiği bazı eksiklikler hem öğretmenlerin hem de gerekse sistemin verdiği bazı noksanlıklardan dolayı orada sahih, doğru bir İslam'ın anlatılması neredeyse imkânsızdır. Medreselerin temelleri takva üzerine atılır. Çünkü orada dünyevi bir şey alınmıyor. Yani dünyevi bir fayda, bir menfaat söz konusu değildir. Buraya yatırım yapan gerek Müslüman ve hayırseverler sırf Allah rızası için bu yatırımı yapıyorlar. Burada okuyan öğrenciler ve buraya öğrencileri gönderen aileler de çocukları İslam'ı öğrensin, daha güzel bir şekilde İslam'ı yaşasın diye gönderiyorlar." ifadelerini kullandı.

"Zeki çocuklarınızı medreselere gönderin"

Medreselere sahip çıkılması çağrısında bulunan Yalçın, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün annelerin, babaların bu medreselere sahip çıkmaları lazım. Sahip çıkma da şu şekilde olur: En iyi çocuklarını, en zeki çocuklarını, kendisinden umut beklenen çocuklarını buraya göndermeleri gerekir. Gönderelim ki hem bu medreseler ihya edilsin hem de bu medreseler sayesinde dinimiz ihya olsun ve Müslümanlar olarak İslam ümmeti de ihya edilsin. Duyarlı olmamız ve bu şuuru elden bırakmayarak bu noktada daha ciddi bir şekilde adımlar atmamız gerekir." diye konuştu.  (M. Hüseyin Temel- İLKHA)











İlgili Haberler