Nedir Bu G20?

Dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85`ine, küresel ticaretin yüzde 75`ne sahip olan G20 ülkelerinde dünya nüfusunun üçte ikisi yaşıyor. Almanya`nın ev sahibi ve dönem başkanlığını yaptığı G20 Liderler Zirvesi iki gün sürecek.

Ekleme: 06.07.2017 21:11:00 / Güncelleme: 06.07.2017 21:11:00 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ ARAŞTIRMA

7 ve 8 Temmuz tarihlerinde Almanya`nın Hamburg kentinde yapılacak ve iki gün sürecek G20 Liderler Zirvesi yarın başlıyor. G20`nin 2017 dönem başkanı Almanya. Zirve öncesinde Hamburg`da geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Peki nedir G20, zirveye kimler katılıyor? Şimdi 6 başlık ile G20`yi tanıyalım:

1- G-20 Nedir?

Uluslararası ekonomik işbirliğini arttırmayı amaçlayan, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri bir araya getiren, küresel ekonomik kararların alındığı bir platform. 20 üyesi var. O yüzden Grup 20 deniliyor. G-20 de kısaltılmış hali.

2- G-20`de Hangi Ülkeler Var?

19 ülke ve AB`den oluşuyor. Ülkeler: ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye. Grubun 20'nci üyesi Avrupa Birliği.

Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar da şöyle:

Uluslararası para Fonu (IMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

3- Ne Zaman Kuruldu?

1999`da Asya ekonomik krizi çıkınca ABD ve Kanada Maliye Bakanları krizle baş edebilmek için bir grup kurmaya karar verdiler. Bu amaçla, 20 ülkeyi G-20`yi oluşturmak için davet ettiler. Bu davette uluslararası finans için önemli bir ülke olmak, jeo-stratejik konum, nüfus, kendi bölgesindeki önemi gibi faktörleri gözettiler. 2008`e kadar G-20 Merkez Bankası Başkanları ile Maliye Bakanlarının buluşma platformu oldu ama bu tarihten sonra liderler düzeyinde de buluşmaya başladı. 

4- Nasıl Karar Alıyor?

Resmi bir karar alma mekanizması yok. Her üye kendi görüşlerini dile getirir. Uzlaşma ilkesine göre hareket edilir. Zaten kendisini de “küresel ekonomik konularda yapıcı tartışmaların gerçekleştiği gayri resmi bir platform” olarak tanımlıyor. Her sene yapılan zirvenin sonunda ülkelerin fikirleri ve çekinceleri göz önüne alınarak bir bildiri yayınlanıyor. Böylece ülkeler, bildirideki hedeflere ulaşmak için söz vermiş oluyor.

5- Nasıl Çalışıyor?

Birçok uluslararası örgütün tersine devamlı bir personeli yok. Genel Sekreterliği de. Başkanlık rotasyon usûlü ile yapılıyor. Bir önceki, bir sonraki ve halihazırdaki başkanlık, zirve toplantısının konularına, konuşmacılarına karar veriyor. G-20`nin ilişkili grupları da var: Düşünce kuruluşlarının toplandığı T-20, Emek gruplarının toplandığı L-20, Gençlik örgütlerinin toplandığı Y-20 gibi. Türkiye, 2015`teki dönem başkanlığı sırasında kadın hakları örgütlerinin toplandığı W-20`yi de kurdu.

6 - G-20`nin Dünya Ekonomisindeki Potansiyeli Nedir?

G-20 ülkeleri dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85`ine, küresel ticaretin yüzde 75`ne sahipler. Dünya nüfusunun da üçte ikisi G-20`de yaşıyor.G-20`nin aldığı kararlar ekmeğimizin fiyatından, eğitimimize, teknoloji kullanımımızdan, soluduğumuz havanın kalitesine kadar her alanda yaşamımızı etkileyebilecek potansiyele sahip. 

……

Liderler Hamburg'a Gelmeye Başladı

Öte yandan zirveye katılacak liderler de liman kenti Hamburg'a gelmeye başladı.

Zirve başlamadan önce bugün Güney Afrika, Çin, Arjantin, Kanada, Avustralya, Norveç, ABD, Güney Kore, Japonya, Senegal, Vietnam, İspanya, Hindistan, Rusya, Endonezya ile İngiltere'nin hükümet ve devlet başkanlarının yanı sıra Avrupa Birliği temsilcilerinin de kente gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bu Akşam Hamburg'ta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu akşam Hamburg'a gelecek ve ev sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşme yapacak.

Meksika, Brezilya, Hollanda, Fransa, İtalya ile Gine devlet ve hükümet başkanları bu gece ve yarın sabah Hamburg'da olacak.

Zirvenin Gündemi

Hamburg Fuar Kongre Merkezi'nde yarın sabah başlayacak G20 Zirvesi`nin dönem başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel konuklarını kabul ettikten sonra, G20 liderleri, "Terörle Mücadele" temalı "retreat" toplantısında bir araya gelecek.

Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından "Küresel Büyüme ve Ticaret" başlıklı birinci çalışma oturumu gerçekleştirilecek.

"Sürdürülebilir Kalkınma, İklim ve Enerji" konulu ikinci çalışma toplantısından sonra akşam saatlerinde liderler ve eşleri, Elbphilharmonie Konser Salonu'nda klasik müzik dinletisine katılacak.

İkinci Gün

Zirvenin ikinci günü, "Afrika'yla Ortaklık, Göç ve Sağlık" temalı üçüncü çalışma toplantısıyla başlayacak.

Bu toplantının ardından "Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam" başlıklı dördüncü oturum yapılacak.

Zirvenin kapanış toplantısından sonra ise G20 Başkanlığının basın toplantısı düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi boyunca çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor.

Almanya'nın "Birbirine bağlı bir dünyayı şekillendirmek" sloganıyla gerçekleştirdiği zirvede, kendi gündemi dışında, terörle mücadele, Suriye ve Ukrayna'daki ihtilaf gibi uluslararası konuların da ele alınması planlanıyor.