MÜSİAD`ın örnek uygulaması: “Karz-ı Hasen Sandığı”

MÜSİAD belki ileride borç ve kredi konusunda faizi tamamen bitirebilecek bir projeye örneklik ve öncülük ediyor: “Karz-ı Hasen Sandığı”

Ekleme: 03.07.2017 09:45:00 / Güncelleme: 03.07.2017 09:45:00 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Hemen her gün, işimiz gereği ülkemizin ekonomi kuruluşlarının internet sayfalarını ziyaret ediyoruz. Bugün her zaman ki gibi sayfa ziyaretlerini yaparken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD)`ın internet sayfasında bir başlık dikkatimi çekti: “Karz-ı Hasen Sandığı”. Tıklayıp sayfayı açınca İslami hassasiyetlere değer vererek iş yapanların nasıl güzel uygulamalara imza attığına bir kez daha şahit oldum.

2015'TE KARAR 2016`DA BAŞLANGIÇ

MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı uygulamasının başlangıcına dair şu bilgiyi paylaşmış; “18 Aralık 2015'te yapılan Olağanüstü Genel Kurulumuzda “MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı” kurulma kararı alınmış; karar 2 Şubat 2016 tarihi itibariyle İl Dernekler Müdürlüğü tarafından onaylanarak Sandık fiili olarak çalışmaya başlamıştır. Karz-ı Hasen Sandığı, siz üyelerimizin katkılarıyla hayat bulacak ve üyelerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturacaktır.” Yani çok eski bir çalışma değil daha yeni sayılır.

KARZ-I HASEN GÜZEL BORÇ DEMEKTİR

MÜSİAD`ın eski genel başkanı Nail Olpak geçen yıl Haziran ayında bir iftar programında sandığın çalışma sitemine ilişkin şu bilgileri veriyor: “Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Allah-ü Teala muhtaçlara kendi rızasından başka bir karşılık beklemeksizin borç vermemizi tavsiye ediyor. Biz de üyelerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak amacıyla Karz-ı Hasen Sandığı`nı kurduk."

YARALAR İÇİN MERHEM BİRİKTİRİLEN BİR ECZA DOLABI

Olpak knuşmasının devamında: "Karz-ı Hasen Sandığı tabiri caizse yaralar için merhem biriktirdiğimiz bir ecza dolabı olacak. Üyelerimizin vereceği güzel borçları yine üyelerimizin ihtiyaçlarını gidermek için kullanacağız. Belirli bir aidatla sandığa giriş yapan üyelerimiz bu uygulamadan yararlanacak. Yine bu sandıktan vefat eden üyelerimizin ailelerine yardım sağlayacağız. Kısacası Karz-ı Hasen Sandığı MÜSİAD üyeleri arasında dayanışma ve yardımlaşma organizasyonu olacak. Bu uygulamanın alternatif finansman modellerine ilham vermesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullanıyor.

İLHAM VERMESİ ÜMİDİYLE

MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı, medeniyetimizin bir değeri olan yardımlaşma ve dayanışmayı kurumsal bir şekilde işletecek olması dolayısıyla Türkiye'de örnek olabilecek bir yapı. Bu zor alanda yani ekonomi sahasında iş yapan ve İslami değerlere sahip olanlara ilham vermesi ümidiyle MÜSİAD`ı bu çalışmasından dolayı gecikmiş de olsa tebrik ediyor ve MÜSİAD`ın uygulama hakkında verdiği bilgilerle sizi baş başa bırakıyorum:

GÜZEL BORÇ SOSYAL YARDIM

“Karz, geri almak üzere verilen ödünç demektir. Karz-ı Hasen ise, Allah'ın (C.C) rızasını kazanmak amacıyla verilen Güzel Borç demektir.

MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığının Amacı: üyeler veya vefat eden üyenin eş ve çocukları arasında yardımlaşma kültürünü sağlamak için ödünç vermek (Karz-ı Hasen), ayrıca, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına karşılıksız yardım (Sosyal Yardım) yapmaktır.

MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı üyelerinden ilk girişte 550 TL ve ek olarak 550 TL yıllık aidat alınır. Ödemeler Sandık Banka hesabına EFT şeklinde veya kredi kartı talimat formu doldurularak yapılabilir.
Sadece MÜSİAD üyeleri, Karz-ı Hasen Sandığı`nın üyesi olabilirler. Sandık Üyesi olan Genç MÜSİAD Üyeleri de, aynı miktar aidatı ödemekle yükümlüdür.

KARZ-I HASEN FONU

MÜSİAD, Karz-ı Hasen Sandığı`nın amaçlarını gerçekleştirmek üzere 2 adet Fon kurmuştur.
Karz-ı Hasen Fonu: Sandık üyelerinden toplanan aidat ve gelirlerin %70`inden oluşmaktadır. İhtiyacı onaylanan üyenin, kısa vadeli borç ihtiyacını karşılayacak olan Karz-ı Hasen Fonu'nun çalışma prensiplerini, Sandık Yönetim Kurulu, Yönetmeliğe göre belirler.

SOSYAL YARDIM FONU

Sosyal Yardım Fonu: Üyelere veya üyenin ölümü halinde eş ve çocuklarına karşılıksız olarak verilen yardımları kapsar. İhtiyacı onaylanan üyenin, karşılıksız yardım ihtiyacını karşılayacak olan Sosyal Yardım Fonu'nun çalışma prensiplerini, Sandık Yönetim Kurulu, Yönetmeliğe göre belirler.

BİZLERDE HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLERİZ

Sosyal Yardım Fonu gelirleri, Sandık`tan bu Fona aktarılacak miktarlardan ve ayrıca yapılan Şartlı Bağışlardan oluşur. Bu vesileyle tüm üyelerimizi Karz-ı Hasen üyeliklerini başlatmaya davet eder, MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı`nın hayırlara vesile olmasını dileriz."