Ata mesleği meyan şerbetçiliğinde 6`ncı kuşak

Meyan şerbetçiliğini 6`ncı kuşak olarak devam ettiren ve yarım asrı aşkın süredir meyan kökü şerbeti satarak geçimini sağlayan Halil Gezer, Ramazan ayında meyan kökü şerbetine yoğun ilgi gösterildiğini belirtti.

Ekleme: 03.06.2017 15:55:00 / Güncelleme: 03.06.2017 15:55:00 / Ramazan / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbeti, Ramazan`ın vazgeçilmez içeceği olarak görülüyor. Meyan bitkisi kökünden üretilen ve sıcak havalarda serinlemek için buzla servis edilip içilen değişik tatlı şerbet, Ramazan`da Gazianteplilerin vazgeçilmezi oldu.

Fırat nehri'nin çevresinde topladığı meyan kökü ile şerbet yaparak iftar saatine hazırlayan Halil Gezer, daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu çevresinde yaygın olan, özellikle sıcak havalarda tüketilen ve Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetinin yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Özellikle Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça faydalı olduğu bilinen meyan şerbetini Gaziantep`te yarım asırdır Ramazan ve yaz aylarında meyan kökünü şerbet yapıp sattığını belirten Gezer, mesleğinde dedesinden ve babasından sonra 6`ıncı kuşak olduğunu ifade eti.

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan şerbetine yoğun ilgi gösterildiğini belirten Gezer, Ramazan'ın da gelişiyle birlikte meyan şerbeti satışlarında artış olduğunu belirterek, “Meyan şerbeti Ramazan ayında Gazianteplilerin vazgeçilmez içeceğidir. Meyan şerbeti yaz aylarında tüketildiği gibi Ramazan ayında da iftar sofralarının olmazsa olmazıdır. Meyan şerbeti Fırat nehri'nin kenarından topladığımız meyan kökünden yapılmaktadır.” dedi.

Meyanın iki çeşidi olduğu bilgisini veren Gezer, “Bir fabrika yapımı vardır, bir de doğal yapımı vardır. Vatandaşlar ellerinden geldiği kadar doğal meyanı tercih etsinler. Çünkü fabrika yapımı meyanları biraz fazla içince tansiyon ve şeker yapıyor. Doğal meyanlarda bu sorun yoktur. Vatandaşlar meyan içerken kaliteli ve temiz olmasına baksın. Merdiven altında yapılan meyanları almasınlar.” uyarısında bulundu.

Ata mesleği meyan şerbetçiliğini 6`ıncı kuşak olarak devam ettiren ve yarım asrı aşkın süredir meyan kökü şerbeti satıcılığı yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Gezer, her Ramazan`da büyük ilgiyle karşılaştıklarını, vatandaşların iftara saatler kala uzun kuyruklar oluşturup, meyan şerbeti almak için sıraya girdiğini ve iftar sofralarında da bu içeceği tercih ettiğini belirtti.

Fırat nehrinin kenarında yetişen meyan kökünün daha lezzetli olduğunu anımsatan Gezer, şunları dile getirdi:

“Meyan kökü Fırat kenarından gelir. Su kenarından gelen meyan kökleri daha lezzetli olur. Ama kurak bölgenin meyan kökü acı olur. Havaların serin olması satışlarımızı etkilemedi. Çünkü meyan kaliteli olunca bir de iftar sofralarında mutlaka olması gereken bir içecek olduğu için vatandaşlar gelip alıyor. Meyan şerbetini hazırlamaya sabah saat 03.00`te başlıyoruz. Saat 09.00`da hazır olur. Saat 09.00`dan sonra ise paketlemeye başlıyoruz. Paketlere koyarak gelen müşterilerimize sunuyoruz. Bizim bütün geçimimiz budur.”

Gezer, “Ramazan ayında 17 kişi çalışıyoruz. Ramazan ayının dışında da eşim ve iki çocuğum ile birlikte çalışıyoruz. Satışlarımızı iyi, Allah`a şükür geçimimizi sağlıyoruz. Gördüğünüz gibi vatandaşlar meyan şerbetine yoğun bir ilgi gösteriyor. Bizim sayemizde diğer meslek gruplarında olan arkadaşlar buraya gelip iftarlık olarak hazırladıkları ürünleri satıyorlar.” şeklinde konuştu.

Meyan şerbeti almaya gelen vatandaşlar da her Ramazan ayında iftarlık meyan şerbeti aldıklarını ve meyan şerbetinin Gaziantep`te iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olduğunu dile getirdiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)