DOĞRUHABER
ŞEYTANIN DOLAŞTIĞI KANALLARI TIKAMAK!
Oruç, nefsin heva ve arzularından men edilmesine dayanan gizli bir ameldir ki, ona ancak Allah muttali (haberdar) olur. Allah`tan başka hiç bir kimse muttali olamaz. O, namaz, zekât ve diğer ameller gibi değildir.
Oruç, şeytanı kahreder. Şeytan Allah'ın düşmanıdır. Bu düşman ancak şehvani arzular vasıtası ile kuvvetlenir. Açlık ise şeytanın aletlerinden olan bütün şehvani istekleri yok eder. Bunun içindir ki, Resul-i Ekrem aleyhisselam “Şeytan ademoğlunun kan damarlarında dolaşır. Şeytanın dolaştığı kanalları açlıkla tıkayınız.” buyuruyor. (İmam Gazali)
PEYGAMBER DUASI
Hazreti Musa (aleyhisselam);
“Rabbim! Benim göğsüme genişlik ver! Ve işimi bana kolaylaştır! Dilimden de düğümü çöz ki sözümü iyice anlasınlar! Ve ailemden kardeşim Harun`u bana yardımcı kıl! Onunla gücümü takviye et ve onu vazifeme ortak yap ki, seni çok tesbih edelim ve seni çok zikredelim! Muhakkak ki sen, bizi hakkıyla görensin.” (Taha Suresi / 25-35)
EFENDİMİZ (SAV) NASILDI?
Sofra Adabı!
Peygamber Efendimiz (SAV) sofrada kendisinden yaşça büyük kimse varsa asla yemeğe başlamayan, yemek davetlerine hep icabet eden, yemeği hep sağ eliyle yiyip, mutlaka besmele ile başlayan, yemeğin dibini asla bırakmayan, aile fertlerinin yemeği hep bir arada yemelerini tavsiye eden bir Peygamber idi.
EN SEVDİĞİ YEMEK!
Enes (RA) “Peygamberimiz`in en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor.
Ramazan`da boşanma yok!
Filistin Şeriat Mahkemeleri, oruçlu oldukları için bazı çiftlerin "hızlı ve yanlış" karar verebildikleri gerekçesiyle Ramazan ayı boyunca boşanma başvurusu almayacağını açıkladı. Söz konusu kararın geçmiş yıllardaki Ramazan aylarında yaşanan tecrübeler ışığında alındığı belirtilen açıklamada, sadece zorunlu durumlarda Aile Rehberliği Kurumu'nun yönlendirmesiyle istisnai olarak başvuru alınabileceği kaydedildi. (AA)
RAMAZAN MANİSİ
Ramazan`ım merhaba
Bizlere verdin sefâ
Rabbimize hamdolsun
Her nefeste bin defa.
KISSADAN KİSSE
Yahudi'nin Selamı
Muhterem annemiz Hz. Aişe (R. Anha), Efendimiz (SAV)`in huzurunda oturmuştu ki, Yahudi bir adam içeri girdi. Girdiği anda “Selamun aleyküm” yerine “Essamu aleykum` yani ”ölüm üzerinize olsun” dedi. Uzun sürmedi, başka biri daha geldi. O da selam yerine yine “Ölüm üzerinize olsun” dedi.
Bunun tesadüf olmadığı malumdu. Efendimiz aleyhisselam`ı dille incitmek için yapılan bir plandı. Annemiz Aişe çok öfkelendi ve “Ölüm sizin üzerinize olsun” diye bağırdı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (SAV) buyurdu ki:
“Ey Aişe! Küfür etme, küfür şekillenirse en kötü ve çirkin bir biçimde mücessem olur. Yumuşaklık ve sabırlı olmak, her neyin üzerine konursa, onu güzelleştirir, süsler ve her şeyin üzerinden kaldırılırsa güzelliğini azaltır. Niçin sinirlenip öfkelendin?”
Hz. Aişe: “Görmüyor musun ya Resulullah, bunlar küstahlık ederek utanmadan selam yerine ne diyorlar?” Efendimiz:
“Evet, görüyorum onun için ben de, ‘Aleykum` yani ‘sizin üzerinize olsun` diye cevap verdim, bu kadarı kâfiydi.”
RAMAZAN AYI NEDİR?
Ramazan Tahammül Ayıdır!
Sadece açlığa değil, nefsin kabardığı her şeye tahammül gösterme ayıdır. Dile, ele, göze, cebe hâkim olabilmektir. Diyebileceği hâlde dememek, yiyebileceği hâlde yememek kadar önemlidir. Sahurla iftar saatindeki Ramazan ve oruç ciddiyetini gün ortasında da sürdürebilmektir.
RAMAZAN AYI NE DEĞİLDİR?
Ramazan Gerginlik Ayı Değildir!
Oruçlu olduğu için sinirlenen, esip gürleyen, vurup kıran Müslüman hatalıdır. İftara yetişemediği için, teravihi kaçırdığı için kul hakkı ihlal eden, ahlaki olmayan sözler sarf eden mü`min Ramazanını harcayan mü`mindir. Aile bireylerini rencide eden, iş arkadaşlarını, mescit dostlarını kıran mü`min, imtihanını riske sokan mü`mindir. ‘Ramazanda sinirlenen` diğer zamanlarda ise sabırlı Müslüman, doğrulanması zor iddiaların sahibidir. Orucu bozan içecekler ve yiyecekler gibi, sözler de sakıncalılar listesinde olmalıdır.
RAMAZANDA SAĞLIK
Böbrek Hastaları Dikkat!
Ramazan'da, özellikle sıcak havaların da etkisiyle susuz kalmak kaçınılmaz olmaktadır. Böbreklerin susuz kalması risklidir ve böbrek hastalarının bu ayda oruç tutarken özellikle daha dikkatli beslenmeleri gerekmektedir. Hasta, doktoru ile görüşerek tavsiyeler almalıdır. Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
İFTARİYELİK
Nazım Hikmet ve Necip, Fazıl Ramazan ayında arabayla gidiyorlarmış. Tabi Necip Fazıl oruçlu ama Nazım Hikmet değil. Nazım Hikmet Necip Fazıl ile dalga geçmek için yolun kenarındaki zayıf bir ineği işaret ederek Necip Fazıl'a demiş ki: “Şunun haline bak, oruç tutmaktan ne hale gelmiş” demiş. Tabi Necip Fazıl altta kalır mı hemen cevabı yapıştırmış:
“Aaa Nazım sen bilmiyor musun? Hayvanlar oruç tutmaz...”