Ramazan`ın İslam`daki yeri ve önemi

Ekleme: 27.05.2017 14:06:00 / Güncelleme: 27.05.2017 14:06:00 / Ramazan / İstanbul Haberleri
Destek için 

Doğruhaber

“Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur`an onda indirilmiştir. Öyle ise sizden kim Ramazan ayını idrak ederse onda oruç tutsun. Kim de o anda hasta olur veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesine karşılık Allah`ı tazim etmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara / 185)

Ramazan ayının fazileti hakkında yukarıdaki ayeti kerimenin yanı sıra birçok hadisi şerif de mevcuttur. Ramazan ayına “on bir ayın sultanı” adı verilmiştir.

BU AYIN BAZI ÖZELLİKLERİNİ ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ

1- Kur`an-ı Kerim`de -yukarıdaki ayeti kerimede de geçtiği gibi- ismi açık olarak geçen tek ay Ramazan ayıdır.

2- Kur`an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir.

Yüce Rabbimiz: “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur`an, bu ayda indirilmiştir.” (Bakara / 185)

3- Kur`an-ı Kerim`de, “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilenKadir Gecesi, bu ay içerisindedir.

4- Dinimizin beş temel esaslarından biri olan oruç ibadeti bu ayda üzerimize farz kılınmıştır.

Kur`an-ı Kerim`de; “Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun” (Bakara / 185) buyurulur. Dolayısıyla Ramazan ayı girince şartlarını taşıyan kimselere oruç farz olur.

5- Fıtır sadakası bu ayda verilir. “Fıtır sadakası, Müslümanlardan büyük-küçük, kadın-erkek, her bir hür ve köle üzerine vacip kılındı.” (Buhari)

6- Teravih namazı da bu aya mahsus ibadetlerimizdendir. Ebu Hureyre (r.a)`den şöyle rivayet edilmiştir:

Resûlullah sallallahu aleyhi vesellemin Ramazan hakkında şöyle buyurduğunu işittim; “Kim inanarak ve sevabını umarak Allah rızası için teravih namazı kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari).

7- Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmek sünnettir. Nitekim Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem, Ramazan`ın son on gününde daha çok ibadete yoğunlaşırdı. 8- Ramazan ayında Kur`an-ı Kerim`i okumak, hayır ve hasenatta bulunmak. Enes (RA)`den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (SAV)`e; “Hangi sadaka daha faziletlidir?” diye sorulunca, “Ramazan ayında verilen sadaka” buyurmuştur. (Tirmizi).

Ebu Hureyre (RA)`den Resulullah (SAV)`ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Ramazan ayı girince göklerin kapısı (başka bir rivayette Cennetin kapıları) açılır, Cehennemin kapıları kapanır,