Dört Mezhebe Göre Vitir Namazının Rekât Sayısı

Ekleme: 13.01.2017 14:29:00 / Güncelleme: 13.01.2017 14:29:00 / Fetva Kurulu / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Doğruhaber

Vitirle ilgili varid olan hadislere bakıldığında Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam)`ın on bir rekata kadar ashabını bu namaza teşvik ettiği görülecektir. Bu rivayetlere binaen Hanbeli ve Şafilere göre vitrin en azı bir, en fazlası ise on bir rekâttır. Kişi ne kadar uzatırsa uzatsın öncesinde ikişer rekât şeklinde kılıp son rekâtı teklemesi en faziletli olanıdır. Hanefi mezhebine göre vitir namazı üç rekâttır. Son rekâtta zammı süre okunduktan sonra kunut duasının okunması vaciptir.

Hanefi mezhebi dışındaki diğer üç mezhebe göre vitir namazı sünnettir. Kılınmaması ahirette cezayı gerektirmez. Zira terkedildiğinde ikabı gerektirecek namazlar sadece vakit namazları ile cuma namazıdır. Yeni Müslüman olan bedeviler Allah Resulü  (aleyhissalatu vesselam)`a gelip namazla ilgili bilgi aldıklarında Efendimiz kendilerine beş vakit namazı emredince “bunun dışında başka namaz var mıdır?” sorusuna Peygamber (aleyhissalatu vesselam) “Hayır” diye cevap vermişti.

Vitirle ilgili varid olan hadislere bakıldığında Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam)`ın on bir rekata kadar ashabını bu namaza teşvik ettiği görülecektir. Bu rivayetlere binaen Hanbeli ve Şafilere göre vitrin en azı bir, en fazlası ise on bir rekâttır. Kişi ne kadar uzatırsa uzatsın öncesinde ikişer rekât şeklinde kılıp son rekâtı teklemesi en faziletli olanıdır. 

Hanefi mezhebine göre vitir namazı üç rekâttır. Son rekâtta zammı süre okunduktan sonra kunut duasının okunması vaciptir. Bilerek veya bilmeyerek terk edilmesi sehiv secdesini gerektir. Maliki mezhebine göre ise vitir en az üç rekâttır. Kişi en az iki rekât kıldıktan sonra geriye kalan bir rekâtı Şafiler gibi yeni bir ihram tekbiri ve selamla kılmalıdır.