Yıldırım: Saldırı Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik

Başbakan Yıldırım, Rusya`nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov`a Ankara`da düzenlenen suikastın, "Rusya ile Türkiye arasında devam eden ve gelişmekte olan ilişkileri bozmaya yönelik olduğunu" söyledi.

Ekleme: 19.12.2016 23:04:00 / Güncelleme: 19.12.2016 23:04:00 / Güncel
Destek için 

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Ankara`da öldürülmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınadı ve olaya ilişkin bilgi verdi.

Başbakan, “Rusya`nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov, Türkiye - Rusya münasebetlerini ve geçmişini konu alan resim sergisini ziyaretinde kürsüde konuşmasını yaparken silahlı saldırıya uğramış ve tüm çabalarımıza rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Güvenlik güçlerimiz, saldırganı etkisiz hâle getirmişlerdir. Büyükelçi'nin yanı sıra sergide bulunanlardan biri yabancı uyruklu üç kişi yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi sürmektedir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, "olayın ilk anından itibaren konuyu yakından takip ettiğini ve bu konuda Rus muhatabına gelişmelerden anında bilgi verdiğini" açıkladı.

Yıldırım olayın, "Rusya ile Türkiye arasında devam eden ve gelişmekte olan ilişkileri bozmaya yönelik olduğunun" altını çizdi. "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin zarar görmesine izin verilmeyeceğine ve terörün tuzağına düşülmeyeceğine" dikkat çeken Yıldırım, "son zamanlarda Suriye başta olmak üzere Türkiye`nin Rusya ile başlattığı bölgedeki barışı tesis etmeye yönelik çabalara" vurgu yaptı. Başbakan Yıldırım, “Bu ve buna benzer olayların, asla ve asla çabalarımızı aksatmayacağı inancını taşıyorum” dedi.

Yıldırım, “Geçtiğimiz hafta Moskova'da yakından çalışma imkânı bulduğumuz bu değerli Büyükelçi'yi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Bu alçak terör eyleminin fâili ve arkasındaki karanlık çevreleri açığa kavuşturmak ve adalete teslim etmek için her türlü çaba gösterilmektedir” diye konuştu.

Başbakan, "bu üzücü olay nedeniyle Rusya halkının acılarını paylaştıklarını ve Büyükelçi`nin yakınları başta olmak üzere Rusya halkına ve tüm diplomatik câmiaya taziyelerini ilettiğini" belirtti.

Kaynak: Al Jazeera