Dün Hama Bugün Halep

Suriye`de insanlık dışı katliamlar devam ederken, yeri göğü inleten ‘bizi kurtarın` feryatları maalesef karşılık bulmuyor. Beşar Esad ve destekçilerinin yıkarak çoğunu ele geçirdiği Halep`te yaptığı katliamlar, akla 1982`de babası Hafız Esad`ın 40 bin insanı katlederek yıktığı Hama`yı getirdi. Dün, diktatör babanın soykırımına arka çıkan uluslararası şer güçler, bugün diktatör oğul ve destekçilerinin Halep`teki insanlık dışı katliamlarına göz yumuyor.

Ekleme: 14.12.2016 07:24:00 / Güncelleme: 14.12.2016 17:00:00 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

ABUZER ATASOY / DOĞRUHABER

Halep… Tıpkı 1980`lerde katliamlar şehri Hama gibi… 40 bin insan katledilmişti Hama`da. Bugünkü zalim Beşar Esad`ın babası Hafız Esad`tı Hama`yı yıkan ve on binlerce insanı katleden. On binlerce insan da hicret etmişti dünyanın farklı coğrafyalarına. Kimi gurbet diyarlarında can vermişti, kimi de oğul Esad döneminde geldiği Halep`te, İdlib`te ve yine Hama`da direnerek can verdi. 1982`den bu yana aradan 34 yıl geçse de baba Esad ile oğul Esad`ın dikta rejimi ve katliam uygulaması değişmedi.

Halep, son saldırılarla birlikte tamamen harabeye döndü. Katledilenlerin yanı sıra hayatta kalan on binler, birkaç mahallede ölüm sessizliğine gömülürken, rejim ve destekçilerinin zafer çığlıkları, harabe kentin son demlerini yaşadığını anlatıyor. Suriye genelinde 6 yıldır süren savaşta 600 bin insan hayatını kaybetti, yaralıların sayısı milyonu aştı. Ülke nüfusunun dörtte üçü civarında insan ise evini yurdunu terk etti. Bölgesel ülkelerin kayıtsız kaldığı savaşa küresel şer güç Amerika ile kendini süper güç zanneden Rusya`nın karışması sorunu içinden çıkılamaz bir duruma getirdi. Ve işte Halep… Beşşar Esad`ın 34 yıl önce babası Hafız Esad tarafından taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmadığı Hama`nın uğradığı sonu yaşattı. 

Halep`te birkaç mahalleye sıkışan on binlerce sivilin çığlıkları ise yürekleri parçalıyor. Esad rejimi ve destekçilerinin ağır bombardımanlarıyla katliamların yaşandığı Doğu Halep bölgesinde yaşlı, kadın ve çocuklar kurtarılmak için dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor.

BİZ AÇIZ! ÇOCUKLARIMIZ KESİLİYOR!

Halep`te rejim bombardımanlarında enkaza dönmüş binaların önünde kaydedilmiş, görüntüsü sosyal medyada yayınlanan yaşlı bir Halepli, içinde bulunduğu durumu feryat ederek anlatıyor. Yaşlı adam, “Biz Halep`te ölüyoruz! Biz açız! Çocuklarımız kesiliyor! Kadınlarımız çöktü! Hiçbir şeyimiz kalmadı. Neredesiniz? Bizi dinleyenler, Allah`tan korkun! Ey Araplar! Ey Müslümanlar! Ey Allah`ın yarattığı insanlar! Neredesiniz? Biz ölüyoruz! Biz kesiliyoruz! Hiçbir şeyimiz kalmadı! Su kalmadı! Bizi duyan kimse bizi kurtartsın!” diye feryat ediyor.

“ELLERİNİZDEN ÖPEYİM, ALLAH İÇİN HAREKETE GEÇİN!”

Ses kaydını internet üzerinden ulaştırmayı başaran Halepli anne Fatıma, halkın çaresizliğini şöyle aktarıyor: “Selamun Aleyküm. Ellerinizden öpeyim, bir şey yapın! Sokaktaki insan cesetleri ciğerlerimizi yakıyor. Ellerinizden öpeyim, ne olur bir şey yapın! Ne olur bizi bu durumdan kurtarmak için harekete geçin. Burası cesetlerle doldu. Allah için harekete geçin!”

“ALLAH İÇİN BİZİ ÇIKARTIN! BEŞŞAR BİZİ ÖLDÜRDÜ!

Halepli çocuk Ammar, duyduğu korkuyu şöyle anlatıyor: “Uçak sabahtan beri bizi vuruyor! Hastane yok! Çocukların cesetleri kömür oldu! İlaç yok! Yemek yok!”

Halep`teki durumu anlatmak için başka bir aile de kız çocukları Selma`nın ses kaydını paylaştı. Selma, yardım çığlığını ağlayarak şu ifadelerle dile getiriyor: “Allah için bizi buradan çıkartın! Bizi mahvettiler! Allah için bizi çıkartın! Beşşar bizi öldürdü! Ne olur bize yardım edin! Ne olur bizi çıkartın buradan!

Rejim ve destekçileri, 15 Kasım`dan bu yana Halep kent merkezinin doğusuna düzenledikleri saldırılarda bin 71 sivili katlederken, binlercesini de yaraladı.

HRW: HAREKETE GEÇİLMEZSE ÇOK GEÇ OLABİLİR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejimini ve silahlı grupları, Halep`te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere acil insani yardımların ulaştırılabilmesi için derhal ve kayıtsız şartsız harekete geçmeye çağırdı. Savaş hukukunun gerektirdiği şekilde yardımların hemen ulaştırılmaması halinde bunun taraflar açısından ciddi sonuçlar doğuracağının altını çizen örgütün Ortadoğu Direktör Yardımcısı Lama Fakih, “Halep`teki siviller için zaman tükeniyor. BM acilen harekete geçmezse, çok geç olabilir.” ifadesini kullandı.

KAYIPLARI SAYACAK VAKTİMİZ YOK

Adli tıp uzmanı Muhammed Ebu Cafer ise sokakların cesetlerle dolu olduğunu söyledi. Halep`in doğusundaki çoğu mahallede su olmadığını belirten Ebu Cafer, yaralıları taşımak için araçlarının olmadığını kaydetti. Bazı hastaların el arabalarıyla taşındığını ifade eden Ebu Cafer, “Artık daha önce yaptığımız gibi kayıpları bildirecek, sayacak vaktimiz yok. Her gün 30, 40, 50 cesetle karşılaşıyoruz. Durum çok vahim, hayal edilemeyecek şekilde zor. Halep, artık bir felaketin içinde.” dedi.

BEYAZ BARETLİLER`DEN GÜVENLİ KORİDOR ÇAĞRISI

Suriye`de faaliyet gösteren ve gönüllülerden oluşan Beyaz Baretliler sivil toplum kuruluşu, uluslararası topluma Halep`in doğusundaki sivillerin tahliyesi için çağrı yaptı. Beyaz Baretliler, Twitter`dan yaptıkları açıklamada, “ Uluslararası topluma kalan 100 bin kişi için Halep`in dışına güvenli koridor sağlanması çağrısı yapıyoruz “ ifadelerini kullandı.

BM: ESED REJİMİ EVLERE GİRİP SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Halep`in doğusuna geçen Esed rejimine bağlı güçlerin evlere girerek kadınları, çocukları öldürdüğünü, geçtiğimiz gün 11`i kadın 13`ü çocuk en az 82 sivilin hayatını kaybettiğine dair bilgiler aldıklarını duyurdu. Hükümet yanlılarının birçok sivili tutukladığına ilişkin haberler aldıklarını aktaran Sözcü Rupert Colville ayrıca, Halep`in doğusundan rejim kontrolündeki batıya geçen ve kaybolduğu iddia edilen yüzlerce sivil erkeğin akıbeti hakkında da henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade etti.