TARİHTE BUGÜN / 17 EKİM

Ekleme: 17.10.2016 07:36:00 / Güncelleme: 17.10.2016 07:36:00 / Tarihte Bugün / İstanbul Haberleri
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 17 EKİM

1448  Osmanlı Devleti II. Kosova Savaşı`nı kazandı. Hunyadi Yanos komutasında ve çoğunluğu Macarlardan oluşan ordu, II. Murat'ın komutasındaki Osmanlı ordusuyla karşı karşıya geldi. Savaş Osmanlı`nın galibiyeti ve Kosova`nın alınmasıyla sonuçlandı.

1777   Amerikan kuvvetleri İngilizleri Saratoga muharebesinde yendi.

1918  Yugoslavya Krallığı  kuruldu. Yugoslavya  Balkanlar`ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir. Yugoslavya adıyla bilinen ilk devlet 1918 yılında kurulan Yugoslavya Krallığı`dır. 1943 yılında Demokratik Federal Yugoslavya ilan edilmiştir. Bu devlet, 1946 yılında “Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti” adını almıştır.

1919   Batı Trakya'daki İskeçe Kasabası, Yunanlılar tarafından işgal edildi. İskeçe veya Xanthi Yunanistan'ın kuzeyinde, Batı Trakya'da, aynı adı taşıyan ilin merkezi olan kenttir. İskeçe, doğusundaki Gümülcine ve daha doğusundaki Dedeağaç illeri ile birlikte Yunanistan'da Türklerin en yoğun olarak bulundukları bölgelerden biridir. Drama Köprüsü isimli türküye adını veren Drama Şehri de bu bölgeye komşudur.

1929  Nadir Han Afganistan Kralı oldu. Muhammed Nadir Şah 1929 ile 1933 yılları arasında görev yapmış olan Afgan hükümdarı. 1919`daki Anglo-Afgan savaşında önemli rol oynadı daha sonra Kral Emanullah Han ile ters düşerek Fransa`ya sürgüne gönderildi. Emanullah`ın Habibullah Kalakan tarafından tahttan indirilmesinin ardından Hindistan`a gelip İngilizler`in de desteğini alarak Kabil`i ele geçirdi ve Kalakan`ı idam ettirdi. Bir türlü durulmayan çekişmeli yıllarda tahtta kalan Nadir Şah 1933`te bir suikast sonucu öldürüldü.

1929 : Türkiye-SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) arasında Karadeniz`de Silahların Sınırlandırılması Antlaşması imzalandı.

1933  Albert Einstein, Nazi Almanyası'ndan göçmen olarak Amerika'ya geldi. Yahudi asıllı olan Aynştayn, teorik fizikçi olup geliştirdiği kuramlarla bu alanda yüzyılın önde gelenleri arasında yer almış ve izafiyet teorisiyle de uzay fiziği alanında çığır açmıştır. Yahudilerin Almanya`da baskıya uğraması sonucu Amerika`ya yerleşen Aynştayn İsrail terör devletinin kurulmasına çalışmalarıyla destek vermiştir. Hiçbir dine inanmadığını söylese de yahudilik amaçları doğrultusunda hareket etmesi niyetinin başka olduğunu ortaya koymuştur. Nükleer silahlanmaya görünüşte karşı çıkmış ama ABD başkanına yazdığı mektupta atom bombası yapımı için teşvik etmiştir.

1938   Hastalığı iyice artan ve karın bölgesinde su toplanmaya başlayan Mustafa Kemal, ilk ağır komaya girdi. Atatürk'e konulan teşhis sirozdu ve aşırı alkol tüketimi sonucu ortaya çıktığı söyleniyordu. Atatürk'ün sağlığıyla ilgili ilk ''resmi tebliğ'' de bu tarihte yayımlandı.

1939 : Moskova'da 21 gündür süren Türk-Sovyet görüşmeleri kesildi. İkinci dünya savaşının başlaması üzerine Türkiye kendisine bir cephe belirlemek amacıyla bir dizi uluslararası görüşmeler yapmıştır. Bu görüşmelerin en önemlisi Sovyetler Birliği ile yapılan ve yaklaşık bir ay süren görüşmelerdir. Türkiye istediğini elde edemeyeceğini anlayınca tarafsız kalmayı tercih etmiştir. Bu karar kimilerine göre Türkiye`yi I. Dünya Savaşı`ndan sonra ikinci kez mahvolmaktan kurtarmıştır.

1951   Türkiye'nin NATO'ya katılmasıyla ilgili protokol Londra'da imzalandı. Kore`ye asker gönderme kararıyla ABD`nin takdirini kazanan Türkiye, Savaş hasadının meyvesini toplamış ve NATO`ya alınmıştı.

1956   Türkiye ilk şeker ihracatını gerçekleştirdi. Tek parti zorbalığından kurtulan Türkiye, çok partili sistemde ekonomik atılım içerisine girmiş özellikle ekim ve hayvancılıkta bazı kalemlerde ihracat yapar duruma gelmişti.

1961   Yaklaşık 400 Cezayirli gösterici, Paris polisi tarafından öldürüldü. Bu sırada Cezayir`de bağımsızlık mücadelesi hız kazanmıştı ve Fransa Cezayir`de soykırıma eşdeğer katliamlar gerçekleştirmekteydi. Fransa`da bulunan Cezayirliler de bağımsız mücadelesine destek amaçlı gösteriler düzenlemekteydi. Gösteriler silahsız ve tamamen barışçıl bir tarzda olsa da Fransız hükümeti büyük bir vahşetle göstericilerin üzerine ateş açmış ve kıyımdan geçirmişti.

1966   Birlik Partisi kuruldu. Parti genel başkanlığına Hasan Tahsin Berkman getirildi. Partinin amblemi Hz. Ali'yi simgeleyen bir aslan ve onun çevresinde 12 imamı temsil eden 12 yıldız olarak belirlendi.

1970   Quebec işçi bakanı Pierre Laporte, Quebek Kurtuluş Cephesi (FLQ) militanlarınca öldürüldü. FLQ, Quebec`in bağımsızlığı için mücadele vermiş ve öldürme ve yaralama dahil 160`ın üzerinde şiddet eylemi gerçekleştirmiş paramiliter örgüt.

1972   Şiddet eylemlerinde bulunan sol görüşlü örgütlerle işbirliği yapan Türkiye İşçi Partisi davası sonuçlandı. 21 sanığa ağır hapis cezası verildi. Genel Başkan Behice Boran 15 yıla mahkum edildi. 

1973   OPEC, bazı batılı ülkelere, Suriye ile olan savaşında Siyonist İsrail'e yardım ettikleri gerekçesiyle petrol ambargosu uygulamaya başladı.

1975    Birleşmiş Milletler ''siyonizmin ırkçılığın bir biçimi'' olduğu kararını aldı. Ama BM bunun gereğini yerine getirme ve bütün dünyada yasaklama yerine İsrail siyonistlerinin yaptığı tüm eylem ve zulümlere sessiz kalarak destek vermiştir. İsrail terör devletinin gelmiş geçmiş tüm yöneticileri siyonisttirler ve bunu hiçbir zaman gizlememişlerdir.

1979 : Ankara'da bir Camii'nin avlusunda oturanlara ateş açıldı, 1 kişi öldü. 12 Eylül darbesi öncesi sol anarşinin dindar halka ve dini şiarlara karşı fiili saldırıları doruğa çıkmıştı ve savunmasız müslüman halk, sistematik eylemlere maruz kalmaktaydı.

1985 : Türkiye Cumhuriyeti PKK lideri Abdullah Öcalan'ın iadesini Suriye'den resmen istedi.

1989   Başbakan Turgut Özal, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez asker kökenli olmayan biri Cumhurbaşkanlığına aday oluyordu ve kazanacağı da kesindi. Bu durum bazı kesimler arasında kıyameti kopardı. Özellikle derin devlet ve asker cephesinde hoş karşılanmadığı yorumları yapıldı.

2000 Umut Operasyonu soruşturmasında açılan ikinci davada, Ahmet Taner Kışlalı'ya düzenlenen suikastın zanlısı olarak aranan ve ele geçirilen Rüştü Aytufan'ın idam cezasına çarptırılması talep edildi. İdam istemi gerekçesinde, Aytufan'ın, ''devletin anayasa ve temel nizamlarını bozmaya kalkıştığı'' belirtildi. Bu olayların mahkeme edilmesi sırasında delil sunma yerine tahmine dayalı iddialar üzerine hüküm bina ediliyordu. Bu olayda da kamuoyu henüz tatmin edilmemiş ve kanıtlar sunulmamıştı.

2001 İsrail-Filistin barış anlaşmalarına karşı çıkan Ulusal Birlik Partisi genel başkanı Rehavam Zeevi, uğradığı silahlı saldırıcı sonucu öldü. Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi. siyonist israil`in aşırı milliyetçi Turizm Bakanı, israil'in Filistinlilere yeterince sert davranmadığını gerekçe göstererek ölümünden iki gün önce kabineden istifa etmişti.

2003   Tayvan`ın başkenti Taipei'deki 101 katlı gökdelen, Malezya`nın başkenti Kuala Lumpur'dakini 50 m geçerek dünyanın en yüksek binası oldu.