TARİHTE BUGÜN / 11 EKİM

Ekleme: 11.10.2016 07:38:00 / Güncelleme: 11.10.2016 07:38:00 / Tarihte Bugün / İstanbul Haberleri
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 11 EKİM

1689 - Deli Petro (Büyük Petro) Rus Çarı oldu.  Rusya'yı Avrupa'da ve dünyada söz sahibi devletler arasına sokmayı başarmış, bu nedenle tarihte 'Büyük' sıfatıyla anılan ender hükümdarlardan biri.
Çar I. Aleksey'in ikinci eşi Natalya Narişkina'dan olan oğludur. 1682'de, zayıf ve hastalıklı üvey ağabeyi V. İvan'la birlikte tahta çıktı. Bu dönemde, Rusya'yı fiili olarak, üvey ablası Sofia yönetiyordu. Petro 17 yaşında bir saray darbesiyle yönetimi ablasının elinden alıp tek başına çarlığını ilan etti.
Rusya'yı Avrupa'nın güçlü devletleri arasına sokabilmek için güçlü bir ordu ve denizlerde hakimiyetin gerekli olduğuna inanan Petro, orduyu baştan aşağı yenileme ve bir donanma kurma hamlesine girişti. Öncelikle kendisinin merak sardığı denizciliği Ruslara sevdirmeye çalışan Petro, Rusya'nın güneyinde büyük tersaneler inşa ettirdi. Buralarda çalıştırmak üzere, başta Hollanda ve Venedik'ten olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinden gemi yapım ustaları getirtti. Bu arada kendisi de, kimliğini gizleyerek çıktığı uzun bir Avrupa gezisinde, ilgi alanına giren bilim ve zanaat dallarıyla ilgili bilgi edindi. Hollanda'da gemi yapım tezgahlarında marangozluk yaptı. İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya'yı dolaştığı bu seyahat Petro için bir okul niteliği taşıdı. Avrupa'nın gelişmiş ve güçlü ülkelerindeki uygulamaları Rusya'ya taşımak ve ülkesinde köklü reformlar yapmak isteyen Petro için bu seyahat bir dönüm noktası oldu.

1802—Fransız Jacques Garnerin tarafından ilk paraşüt yapıldı ve patenti alındı.

1811 – Dünyanın İlk buharlı feribotu Juliana, New York - New Jersey arasındaki seferlerine başladı.

1868 - Thomas Edison, ilk icadı elektrikli ses makinesi (fonograf) için patent aldı.

1881- David Houston, kameralar için rulo filmin patentini kaydettirdi.

1899 Boer savaşı Güney Afrika'da başladı. II. Boer Savaşı, Boer Savaşı, Güney Afrika Savaşı, İngiliz-Boer Savaşı olarak da bilinir. İngiltere ile Güney Afrika Cumhuriyeti (Transvaal) ve Oranj Bağımsız Devleti adlı iki Boer (Afrikaner) cumhuriyeti arasındaki savaştır. Güney Afrika'ya yaklaşık yarım milyon kişilik askeri yığınak yapan İngiltere, Boerler'i yenilgiye uğratmıştır. II. Boer Savaşı, İngiltere'nin Napolyon Savaşları ile I. Dünya Savaşı arasında girdiği en büyük ve en pahalı savaştır. Savaş, İngilizler'in Güney Afrika'daki garnizonlarını takviye etmeleri üzerine Boerler'in bir ültimatom vermesiyle başladı. 

1907 - Lusitania yolcu gemisi Atlas Okyanusu'nu 4 gün 18 saatte geçerek bir rekor kırdı ve "Mavi Kurdele"yi kazandı.

1910 - ABD eski başkanı Theodore Roosevelt bir uçakla uçan ilk ABD başkanı oldu. Wright Kardeşler'in yaptığı uçakla Missouri'de dört dakika uçtu.

1918 - Çekoslovakya bağımsızlığını ilan etti. Çekoslovakya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin ayrılmadan öncekli ismi. Bu ülke Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda yenilmesinden sonra bugünkü Çek ve Slovakya topraklarında kurulmuştur. Dağılmadan önceki başkenti Prag'dır. Ancak II. Dünya Savaşı'ndan önce Münih Antlaşması ile Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiştir. Savaş sonrasında 1945-1990 arası Doğu Bloğu'na katılmış, daha sonra SSCB dağılınca, 1 Ocak 1993'te Çekya ve Slovakya olarak ikiye ayrılmıştır. Çekoslovakya'nın tüm hakları Çek Cumhuriyeti'ne geçmiştir. Çekoslovakya'nın yaşadığı bölünme; dünyada hiçbir sorun yaşanmadan ve tek bir kurşun atılmadan ortaya çıkan tek hükümranlık bölünmesidir. Bu modele Çekoslovakya tipi bölünme modeli denmektedir.

1923—Almanya'da inanılmaz boyutlara ulaşan enflasyon sonucunda Alman markı İngiliz sterlini karşısında 10 milyar kat, ABD doları karşısında 4 milyar kat değer kaybetti.

1939 - Albert Aynştayn, ABD başkanı Roosevelt'e, atom bombası konusuna dikkatini çekmek için yazdığı ünlü mektubunu kaleme aldı. Aynştayn Bu mektupta Nazi Almanyası`nın atom bombası üretme konusunda çalışmaları olabileceğine dikkat çekmiş ve böyle bir bombaya ABD`nin sahip olması gerektiğini salık vermişti.

1955: İran, CENTO'ya katıldı. CENTO (Merkezi Antlaşma Teşkilatı), önceki adı: Bağdat Paktı (1955-1958), Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan güvenlik ve savunma örgütü. Şubat 1955'te Bağdat Paktı adıyla kurulmuş, 1958'de Irak'ın pakttan çekilmesi üzerine ABD'nin de dahil olduğu yeni bir antlaşma yapılmıştır. 1979'da önce İran'ın ardından da Pakistan'ın çekilmesiyle CENTO'nun varlığı sona erdi. 27 Mayıs 1960'ta işlevine son verilen II. TBMM binası 1961-1979 yılları arasında CENTO'nun son genel merkezi olarak kullanılmıştır.

1959 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü "nereden buldun" yasasına karşı olduğunu açıkladı. Tek parti CHP döneminde ülkeyi her türlü sefalete ve fakirliğe sürükleyen CHP`lilerin malvarlıklarının nereden geldiği anlaşılırsa İnönü ve CHP zor durumda kalabilirdi.

1962: TBMM`de müşterek beyanname yayınlandı: "... 27 Mayıs Milli bir devrimdir. Büyük Meclis'in mensupları bizler, bir bütün halinde bu meşru temele yönelecek her tecavüzü birlikte karşılamaya azimli ve kararlıyız." 27 Mayıs cuntacıları bir utanç günü olan ve yapanlarının cezalandırılması gereken darbe gününü Milli bir devrim ve hatta Milli bayram olarak ilan etmiş ve bunu Meclise de zorla kabul ettirmişlerdi.

1963: Anayasa Mahkemesi, DP İktidarı zamanında çıkartılan 'CHP'ye ait malların hazineye devrine' ait kanunu iptal etti.

1972— Kapatılan Milli Nizam Partisi`nin yerini alacak olan Milli Selamet Partisi kuruldu. Anayasa Mahkemesi "laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı" bulduğu için 20 Mayıs 1971`de MNP`nin kapatılmasına karar vermişti. Genel Başkan Necmettin Erbakan MNP'nin kapatılmasından sonra sağlık problemlerinden dolayı ilk önce Almanya'ya daha sonrada İsviçre'ye gitti. Kapatılan MNP'nin kadroları, 11 Ekim 1972'de, Millî Selamet Partisi (MSP) adıyla bir parti kurdular. Partinin Genel Başkanlığı'na Süleyman Arif Emre getirildi. MNP kurucularından hiçbiri MSP kurucusu değildi. Parti 42 ilde teşkilatlandı.

MSP'nin kuruluş çalışmaları içinde yer alan Necmettin Erbakan, bu partiye resmen 1973'ün Mayıs ayında katıldı, 20 Ekim 1973'te partinin genel başkanı oldu. 14 Ekim 1973 seçimlerinde MSP 1.2 milyon oy aldı, %11'lik bu oyla 48 milletvekili sandalyesini alarak meclise girdi. Senato seçimleri sonucunda ise 3 senatörlük kazandı.

1980: Genel Nüfus sayımı yapıldı. Nüfusumuz 45.000.00'u geçti.

1980 12 Eylül Darbesi sonrası Anayasa`ya karşı suç işledikleri gerekçsiyle Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve Partili 28 parlamenter tutuklandı.

1982 Alparslan Türkeş 12 Eylül 1980 sonrasında tutuklu olarak yargılandığı askeri mahkemede, "Fikrimiz iktidarda, biz zindandayız" dedi.

1995 - Bosna-Hersek'te ateşkes ilan edildi. Ateşkes ilan edilene kadar Sırp vahşeti yaptığını yapmış ve tarihe Bosna soykırımı adı altında karanlık bir sayfa düşürmüştü. Batı dünyası ve ABD ise savaş ve soykırım yılları boyunca hiç bir müdahalede bulunmayıp sırpların bu soykırımı gerçekleştirmesi için adeta fırsat vermişlerdi.

1998  Kongo'da ulusal havayollarına ait bir Boeing 727 isyancılar tarafaından düşürüldü; 40 kişi öldü. Afrika`nın istikrarsız ülkesi Kongo`da iç karışıklıklar ve çatışmalar devam etmekteydi.