TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 22 EYLÜL
1520 - Dokuzuncu Osmanlı padişahı Sultan I.Selim Yavuz Sultan Selim öldü. I. Selim ya da Yavuz Sultan Selim, 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesidir.
Babası II. Bayezid, annesi Dulkadiroğulları Beyliği'nden Gülbahar Hatun'dur. Tahtı devraldığında 2.375.000 km2 olan Osmanlı topraklarını sekiz yıl gibi kısa bir sürede 2,5 kat büyütmüş ve ölümünde imparatorluk topraklarının 1.702.000 km2'si Avrupa'da, 1.905.000 km2'si Asya'da, 2.905.000 km2'si Afrika'da olmak üzere toplam 6.557.000 km2'ye çıkarmıştır. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlanmış; halifelik Abbasilerden Osmanlı Hanedanına geçmiştir. Ayrıca devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu ele geçiren Osmanlı, bu sayede doğu ticaret yollarını tamamen kontrolü altına almıştır.
Selim, tahta babası II. Bayezid'e karşı darbe yaparak çıkmıştır. Şehzade Selim, tahta çıkmadan önce vali olarak Trabzon'da görev yapmıştır. Yavuz Sultan Selim'e kızını vermiş olan Kırım Hanı Mengli Giray, ona askeri destek sağlayarak tahta geçmesine yardım etmiştir. 1512'de tahta çıkan Sultan Selim, Eylül 1520'de Aslan Pençesi (Şirpençe) denilen bir çıban yüzünden henüz 50 yaşında iken vefat etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu`nun en çok tartışılan sultanlarından biri olan Yavuz özellikle İran ve Mısır seferinde ehli kıbleye karşı savaşmak ve şiilere karşı katliam uygulamakla suçlanıp eleştirilmiştir.
1792 - Fransa'da cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyet rejimi çeşitli zamanlarda kesintiye uğradığı için bu ilk döneme Birinci Cumhuriyet dönemi denmiştir. Birinci Cumhuriyet 1792-1804 yılları arasında Fransa'da uygulanan cumhuriyet yönetimidir.
1789 Fransız Devrimi'nin ilk yıllarında krallık devam etmiştir. Ama 1789'un 20 Ağustos'unda İnsan Hakları Bildirisi yayımlanmış ve kralın yetkileri kısıtlanmıştı. Böylece, Fransa fiilen meşrutî bir krallık olmuştu. 1792 yılında Fransa, iki Alman devlet Prusya'nın ve Avusturya'nın saldırısına uğradı (Verdun ve Valmy muharebeleri). Kral XVI. Louis'nin , gizli saklı düşmanla ilişki içinde olduğu saptandı. Kral, Prusya'ya kaçarken yakalandı. Krallık lağvedilip, Cumhuriyet ilan edildi.
Cumhuriyet'in bayrağının mavi-beyaz-kırmızı renklerde, marşının Marsaillaise, şiarının (slogan) özgürlük, eşitlik, kardeşlik olduğu kabul edildi. Ama bu Cumhuriyet, devrimcilerin iç çatışmaları nedeniyle bir türlü yerine oturamadı. Terör dönemlerinden geçilir, ama rejimin, Cumhuriyet adını taşıması 1804 yılında, Napolyon Bonapart'ın kendini imparator ilan etmesine kadar devam etti.
1908 - Bulgaristan, Osmanlı'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu dönemde balkan halklarının Rusya`ya yardım etmesi ve iç karışıklıklar nedeniyle bu tür bağımsızlık taleplerini ret edecek güçte ve durumda değildi.
1949 Sovyetler Birliği ilk atom bombasını patlattı. Nükleer vahşet klübüne böylelikle resmen dahil olmuş olan Rusya, savaşlarda atom bombası kullanmamışsa da kimyasal silahları kullandığına dair pek çok kanıt mevcuttur.
1958—Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, "Demokrasiye paydos demeye Demokrat Parti genel başkanının gücü yetmeyecektir" dedi. İki yıl sonra askerler “demokrasiye paydos” diyerek darbe yapacak ve demokratik olmayan yöntemlerle İnönü Başbakan yapılacaktı.
1960— 27 Mayıs Cuntası kendi içinde tasfiye operasyonuna başladı ve başbakanlık müsteşarlığına getirilen Albay Alparslan Türkeş görevinden alındı.
1962—Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu'nda İsmet İnönü parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifaya davet edildi. İnönü böyle bir niyeti olmadığını açıkladı. Zira Mustafa Kemal`den beri CHP içinde süregelen gelenek ve teamül, ölene kadar koltuğu korumak ve mezarda emeklilik idi. Nitekim bu gelenek sonraki CHP yöneticileri tarafından da büyük bir özveriyle(!) sürüdürülmüştür. Zamanla CHP`deki hastalık derecesine gelmiş olan bu koltuğa bağımlılık, diğer tüm siyasi partilere de sirayet etmiş ve siyasette bir ömür geçiren Ecevit, Erbakan gibi liderler de dahil birçok siyasetçi “son nefese kadar siyaset” demiştir.
1964 – 27 Mayıs Cuntası Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Yassıada hükümlüsü Refik Koraltan, Rüştü Erdelhun, Selim Yatağan ve Nedim Ökmen'i hastalık nedeniyle affetti. Daha önce Başbakan Menderes ve iki bakanı idam eden Cunta, bu idamların kendilerine zarar vereceği endişesi ile çeşitli vesileleri bahane ederek af yoluna gitmişti.
1980—Irak Devrim Komuta Konseyi`nin İran`a savaş ilan ettiğini bildirmesi ve Tahran`ın Mehrabad Havaalanı dahil 7 İran havaalanını bombalaması üzerine, Ortadoğu`da savaş başladı. İran`ın 23 Eylül`de Bağdat`ı bombalamasından sonra, Irak birlikleri İran`da 10 kilometre ilerledi. ABD`nin yardımı ve kışkırtması ile İran İslam Cumhuriyeti`ne savaş ilan eden Saddam yönetimindeki Irak, kaderin bir sillesi olarak aynı ABD tarafından işgal edilecek ve Saddam tutuklanarak idam edilecekti. Sekiz yıl süren haksız ve anlamsız savaş yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.
1981: Trakya`da planlı olarak yapılan 'sonbahar Tatbikatı' esnasında, bir jet uçağı karargah üzerine düştü. 40 asker öldü, 72 asker yaralandı. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde o güne dek en fazla zayiatın meydana geldiği tatbikat oldu.
1985 Fransız hükümeti, 10 Temmuz 1985'de batan Greenpeace'e ait ''Rainbow Warrior'' gemisini, Fransız gizli servisi ajanlarının batırdığını kabul etti. Fransız ajanların gemiyi ne amaçla batırdığı bildirilmedi.
1986 Seçim konuşmaları yüzünden Bülent Ecevit hakkında 10, Süleyman Demirel hakkında ise 3 soruşturma açıldı.
1999 Adana'da oturan ve satanist oldukları iddia edilen iki genç kız Mersin Erdemli'de inşaat halindeki bir binanın 13. Katından kendilerini atıp, öldüler. Türkiye`de medya tarafından bilinçli bir şekilde estirilen Satanist furyası gençlik üzerindeki olumsuz etkisini göstermiş ve gençlik bu tür saplantılara özendirilmişti.
2000 - Bakanlar Kurulu, Kopenhag Kriterleri ile paralel olan İnsan Hakları Raporunu kabul etti. Daha önce de İnsan Hakları ile ilgili sözleşmelere imza atmış olan Türkiye, bunlara riayet etmemiş ve 2000`li yıllara kadar da işkence, gündemdeki yerini korumuştur. Ak Parti iktidarıyla beraber azalma trendine giren işkenceyi, sıfırlamak mümkün olmamıştır.
2002 – Siyonist İsrail birlikleri Gazze`ye saldırdı, çıkan çatışmada 9 Filistinli şehid oldu.