Tarihte Bugün (10.07.2016)

Ekleme: 10.07.2016 08:51:00 / Güncelleme: 10.07.2016 08:51:00 / Tarihte Bugün / İstanbul Haberleri
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 10 TEMMUZ

138: Roma İmparatoru Hadrianus, öldü. Trajan zamanında doğuya genişleme politikasını benimsemeyen Hadrian, kendi yönetiminde İsevi ve yahudilere karşı zulüm politikaları uygulamış bir çok İsevi`yi en ağır işkencelerden geçirip katletmiştir. Kur`an-ı Kerim`de anlatılan Ashab-ı Kehf`in Hadrian zamanında yaşadıkları düşünülmektedir. O zamanlar Suriye`de valilik yapan Diokretianus (halk arasındaki deyişiyle Dakyanus)`un saray müşavirleri olan Ashab-ı Kehf`in İsevi oldukları anlaşılınca işkencelerden geçirilmiş bir fırsatını bulup kaçarak dağda bir mağaraya saklanırken Allah-u Teala onları 300 yıl uyutup tekrar uyandırmıştır. Bu nedenden dolayı onlara Ashab-ı Kehf (yani Mağara Arkadaşları) denilmiştir.

1921: Yunan ordusunun taarruzuyla Kütahya - Eskişehir muharebeleri başladı.

1940: Kağıt stoklarının azaldığı gerekçesiyle gazetelerin sayfa sayılarını sınırlandırma kararı verildi. Tarih, Kur`an öğrenimini yasaklayan ve ezanı kaldıran; bunun için de nerdeyse her adamın başına bir jandarma diken dönemin hükümetinin kağıt stoklarını çoğaltma adına ne tür tedbirler aldığını yazmamaktadır. Halkın inancını yok etmeyle uğraştığından memleketin meselelerini ele almaya fırsat bulamamıştır herhalde.

1947: Hindistan'ın ikiye ayrılmasıyla kurulan bağımsız Pakistan'da İlk Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah oldu.Muhammed Ali Cinnah, Kaidi Azam (Büyük Önder) olarak anılır. Müslüman politikacı, Tüm Hindistan Müslüman Birliği ve Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderi, Pakistan'ın kurucusu ve ilk devlet başkanıdır. Cinnah, etkin siyasi yaşama 1906`da girdi. O yıl Hindistan`da İngiltere`ye karşı bağımsızlık mücadelesini yürütecek olan Kongre Partisi`nin Kalküta`daki genel kurul toplantısına katıldı. Genel Kurula Dadabhoy Naoroji başkanlık ediyordu. Naoroji ile Londra yıllarından gelen tanışıklık ve işbirliği sayesinde onun özel sekreterliğini üstlendi. 1920 yılı Cinnah`ın siyasi yaşamında önemli bir dönüm noktası sayılır. O yıl, Kongre Partisi Gandhi`nin etkisiyle İngiltere hükümetiyle uzlaşma yollarını terk etmeyi ve yabancı mallara boykot uygulamayı kararlaştırdı. Cinnah, bunu anayasa ve hukuk dışı mücadele biçimlerine kaymak biçiminde görerek, Gandhi ile yöntem ayrılığına düştü. Gandhi 1918`den beri Hinduların, Cinnah ise Müslümanların önderi olarak simgeleşmişlerdi. Gandhi-Cinnah ayrılığı zaten hiçbir zaman tam anlamıyla bir ulusal birlik temeli üzerinde pekişmemiş olan Hindularla Müslümanlar arasındaki ayrılığın derinleşmesine yol açtı ve Cinnah, 1921`de Kongre Partisi`nden ayrıldı.

1961: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak 'Din İşleri Genel Müdürlüğü' kuruldu. Dini açılımları ile halkın teveccühünü alan Menderes Hükümeti`ni darbeyle indirdikten sonra halka yaranmaya çalışan Askeri Cunta bu girişimiyle kendisine yönelen nefreti dindirmeyi amaçlıyordu.

1968: Dünya Sağlık Örgütü, Dünyada çocuk felci artışının en çok Türkiye'de yaşandığını açıkladı. Bu sonuç o günün Türkiye Hükümetleri açısından nedense hiç de şaşırtıcı olmamış hala ısrarla ülkeyi bu ilkellikle yönetmeyi sürdürmüşlerdi.

1971: Fas ordusunun bazı birlikleri krallık rejimine karşı ihtilal girişiminde bulundu. Ülkede cumhuriyet ilan edildi.

1973: Bahama Adaları 300 yıllık İngiliz egemenliğinden sonra bağımsızlığını ilan etti.

1991: Boris Yeltsin, Rusya devlet başkanı olarak göreve başladı. Ekim1985'te de Moskova Parti Teşkilatı Şefi oldu. Kısa zamanda kamuoyunun güvenini kazandı. Aynı zamanda Politbüro'ya da girdi. Yegor Ligaçev ile anlaşmazlığa düştü. 1987'de Gorbaçov tarafından görevden uzaklaştırıldı. Şubat 1988'de partiyle ilgili bütün yetkileri elinden alındı. İnşaat bakan yardımcılığına tayin edildi. Daha sonra Moskova'da halkın isteklerini dile getiren bir siyasetçi olarak sivrildi. Mart 1989'da Moskova'da %89,6 oranında oy alarak SSCB Halk Temsilcileri Kongresine seçildi. Siyasi ve ekonomik sahada çoğulculuğu savundu. Mayıs 1990'da Gorbaçov'un isteğine aykırı olarak Rusya Federasyonu Komünist Partisi başkanlığına getirildi. Haziran 1991'de Rusya Federasyonu başkanlığına seçildi. 19 Ağustos1991 de SSCB başkanı Gorbaçov'a karşı sertlik yanlıları tarafından düzenlenen darbeyi şiddetle protesto etti. Darbecilere karşı halkı direnişe çağırdı. Moskova'da Beyaz Saray denen Rusya parlamento binasına ulaşmayı başardı. Darbecileri suçlu ve hain ilan ederek, ordu ve KGB içinde darbeye karşı çıkanların da yardımıyla Beyaz Saray'ı direnişin merkezine dönüştürdü. Siyasi ustalığını göstererek Gorbaçov'un devlet başkanı olarak yeniden göreve dönmesini sağladı.

1991: Kendilerini Polis olarak tanıtan kişilerce evinden alındıktan 3 gün sonra ölü olarak bulunan HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın Diyarbakır'daki cenazesi gösteriye dönüştü. Çıkan olaylarda 3 kişi öldü, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın cenaze törenine katılan on binlerce kişinin üzerine ateş açıldı; resmi rakamlara göre 3, HEP'lilere göre 10 kişi öldü. Vedat Aydın'ın işkenceyle öldürülmüş bedeni 6 Temmuz'da Elazığ-Maden yolunda bulunmuştu.

2000: Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat'ın ölümünden sonra tek aday Hafız Esat'ın oğlu Başar Esat referandumla Devlet Başkanlığı'na seçildi. Göstermelik yapılan seçimler uluslararası tarafsız gözlemciler tarafından eleştirildi.

2006: Şamil Basayev, Çeçen lider, Ruslarla çatışmada şehid oldu. Çeçenistan Özgürlük Savaşı`nın sembol isimlerinden biri olan Basayev, savaşçı kişiliğiyle Ruslara ağır zayiatlar vermiş ve Rusların başlıca hedefleri arasına girmişti. Çeçenistan Cumhuriyeti`nde çok etkin bir görevi olmamasına rağmen direnişin en sevilen ismi haline geldi Cevher Dudayev, Aslan Maşhadov ve Zelimhan Yandarbiyev`in şehadetinden sonra Başkomutan olup direnişe askeri ve siyasi yön verdi. Halen Direnişin efsane komutanı olarak tüm Çeçen Halkı`nın ve İslam Ümmeti`nin kalbindeki yerini muhafaza etmektedir.

2011: Şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, mahkeme tarafından tutuklandı.