TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 9 TEMMUZ
1401: Moğol İmparatoru Timur'un orduları, Bağdat'ı ele geçirdi. Bağdat Moğollar tarafından ikinci kez istila edilmiş oluyordu.
1452: Rumeli Hisarı inşa edildi.
1850: Bábi inancının kurucusu İranlı Seyyid Ali Muhammed Báb, öldü. Seyyid Ali Muhammed, 1844'te Müslüman dünyasınca beklenen Mehdi (ya da Kaim), yeni bir çağın müjdecisi olduğunu ilan etti. İran'da ona inanan büyük bir Babi kitlesi meydana geldi. Seyyid Ali Muhammed Bab, ayrıca bu ilanını yapmak üzere Mekke ve Medine'ye gitti. Hacda bulunanlara hitap ederek bu iddiasını duyurdu. Güçlü bir alim kesiminin mevcut olduğu dönemin İran'ında yeni ve İslam`a aykırı görüşlerden dolayı tutuklandı ve 9 Temmuz 1850'de Tebriz'de kurşuna dizildi. Ona inanan İran'daki 10 binin üzerinde Babiliğe inanan kişi de, takip eden yıllarda onunla aynı kaderi paylaşarak yıldırma amaçlı işkencelerle ya da kılıçtan geçirilerek öldürüldü.
1932: Türkiye, Milletler Cemiyeti'ne katıldı.
1948: Gizli oy, açık sayım sistemini getiren yeni Seçim Kanunu çıktı. O zamana kadar uygulanan seçim kanununda ise açık oy, gizli tasnif kuralı işletilmişti.
1952: Türkiye'de ilk televizyon yayınları İstanbul Teknik Üniversitesinde laboratuarda basın önünde gerçekleştirildi.
1961: 1961 anayasası kabul edildi. Yeni Anayasa halk oyuna sunuldu. Evet oyu %65, hayır oyları %35'dir. Katılım oranı %75. 27 Mayıs darbesiyle önce korku imparatorluğu kurulmuş daha sonra sözde seçimlerle halk yapılan cinayetlere ortak edilmeye çalışılmıştı. Müthiş bir korku ortamında yeni Anayasa halkoyuna çeşitli propagandalar eşliğinde sunulmuş bir nevi halkın yapılan darbeyi onayladığı görüntüsü verilmeye çalışılmıştır. Aynı taktik 1980 darbesinden sonra da uygulanacaktır.
1996: Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın yayımladığı ve cezaevi koşullarının iyileştirilmesi anlamına gelen genelgeden sonra, solcu mahkumlar anlaşılmaz bir muhalefet içgüdüsüyle daha önce Mehmet Ağar`ın çıkardığı ve hükümlü haklarına kısıtlamalar getiren genelgeden sonra başlattıkları açlık grevlerini ve ölüm oruçlarını yaygınlaştırıp tırmandırdılar. Bu körü körüne muhalefet anlayışı Refah Partisi ne yaparsa yapsın bu kesimlere yaranamayacağı gerçeğini de ortaya çıkardı.
2000: Süleyman Demirel`in yeğeni Yahya Murat Demirel'e ''dolandırıcılık'' davası açıldı. Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel ile bankanın 2 yöneticisi hakkında, bazı kredi işlemleriyle Bankekspres'i dolandırdıkları gerekçesiyle 4.5 ile 7.5'ar yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı.
2004: Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in inşa ettiği ”Güvenlik Duvarı”nın, uluslararası hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve İsrail'in duvarın inşasına derhal son vermesini, işgal ettiği bölgelerde duvarı yıkmasını ve zarar gören kişilere tazminat ödemesini istedi. Ama siyonist israil daha önceki hakkında verilen tüm kararlarda olduğu gibi bu kararlarında hiçbirini yerine getirmedi. Buna rağmen şu ana kadar siyonist terörizme hiçbir yaptırım da uygulanmadı.
2008: ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na yönelik saldırı gerçekleştirildi. Saldırıyı gerçekleştiren 3 kişi ile 3 polis öldü.
2012: Askeri Casusluk Soruşturması
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca Başlatılan ''Askeri Casusluk'' İddialarına Yönelik Soruşturma Kapsamında Gözaltına Alınan 18 Muvazzaf Askerden 3'ü Tutuklandı.
Böylece Soruşturma Kapsamında Tutuklananların Sayısı, 53'ü Emekli Ve Muvazzaf Asker Olmak Üzere Toplam 85'e Çıktı.