TARİHTE BUGÜN 24 HAZİRAN

Ekleme: 24.06.2016 07:53:00 / Güncelleme: 24.06.2016 07:53:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

TARİHTE BUGÜN 24 HAZİRAN

1645: İstanbul'dan 348 harp ve nakliye gemisiyle hareket eden Osmanlı ordusu, Girit adasına çıktı. Girit adası Avrupa devletlerinin kontrolündeydi ve hem ticaret hem de hacıların güzergâhı üzerinde olması stratejik önemini artırıyordu. Venedik`liler başta olmak üzere Avrupa`lılar Girit`i kolay teslim etmeyeceklerdi. Osmanlı seferleri 25 yıl aralıksız devam ettikten ve birkaç komutan değiştikten sonra 1669`a Fazıl Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Girit`teki son kale olan Kandiye kalesini alarak Girit`in tamamını ele geçirdi.

1839: İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu Nizip yörelerinde ağır bir bozguna uğrattı. Mora'da patlak veren isyanı bastırmakta güçlük çeken Osmanlı Devleti Mısır ve Suriye`yi kontrolüne alan eski Osmanlı Beylerbeyi, yeni Mısır-Suriye-Sudan Sultanı Mehmet Ali Paşa'dan yardım istedi. Bu başarısına karşılık Mora ve Girit valilikleri söz verildi. İsyan bastırıldı ama 1829'daki Edirne Antlaşması'yla Mora, Yunanistan'a verilince Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu sefer de Suriye valiliğini istedi. Ancak Mehmet Ali Paşa'nın genişleme siyasetinden çekinen Osmanlı hükümeti Mehmet Ali Paşa'nın bu isteğini reddetti.

Bunun üzerine Mehmet Ali Paşa Filistin'e yürüdü ve Akka Kalesi'ni ele geçirdi. Osmanlı hükümeti Mehmet Ali Paşa'nın üstüne ordu gönderdiyse de Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı. Mısır Kuvvetleri Halep, Şam ve Adana'yı ele geçirdiler. Konya'da Sadrazam Reşit Paşa'nın kuvvetlerini de yenip Kütahya'ya kadar ilerlediler. II. Mahmut, İngiltere ve Fransa'dan yardım istedi. Ne var ki Fransa'nın Mehmet Ali Paşa'yı desteklemesi, İngiltere'nin de Osmanlı'nın içişlerine karışmak istememesi üzerine beklediği yardımı alamadı ve Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı. Rusya ile Hünkar İskelesi Antlaşması yapıldı ve Rus donanması İstanbul'a demirledi. Boğazların Rusya'nın eline geçmesinden endişe eden İngiltere ve Fransa'nın araya girmesiyle Kütahya Antlaşması (1833) imzalandı. Antlaşmaya göre Mısır, Suriye ve Girit valilikleri Kavalalı Mehmet Ali Paşa'ya, Cidde ve Adana valilikleri de oğlu İbrahim Paşa'ya verildi. Antlaşmadan her iki tarafta hoşnut olmadı. II. Mahmut Mısır valisini ortadan kaldırmak ve kaybettiği toprakları geri almak istiyordu. Osmanlı ordusu ile Mısır ordusu Nizip'te karşılaştı. Osmanlı ordusu tekrar bozguna uğrayınca Rusya'nın soruna el atmasından ve Mehmet Ali Paşa'nın güçlenmesinden çekinen Avrupa Devletleri konuyu görüşmek için Londra'da konferans düzenledi.

1859: İsviçre işadamı Jean Henry Dunant, İtalya'da Solferino savaşı sonrası uluslararası Kızılhaç'ı kurmaya karar verdi. Çoğunlukla kullanılan Uluslararası Kızılhaç terimi gerçekte yanlış bir adlandırmadır. Bu ismi taşıyan bir organizasyon bulunmamaktadır. Gerçekte hareket, yasal olarak birbirinden bağımsız ancak Hareket'e genel temel prensipler, amaçlar, semboller, tüzükler ve yönetim organları açısından uyumlu birçok ayrı organizasyondan oluşur. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), 1863'de Cenevre, İsviçre'de kurulmuş bir özel insani kuruluştur. 25 üyeli komitesi, uluslararası ve ulus içi silahlı çatışmalarda insan hayatı ve onurunu korumak konusunda uluslararası insani hukukta özel ve eşsiz bir otoriteye sahiptir.

Osmanlı İmparatorluğu ise Cenevre Sözleşmesi'ni 5 Temmuz 1865 tarihinde imzaladı ve bu sözleşme gereğince 11 Haziran 1868 tarihinde "Mecrûhîn ve Marzâ-yi Askeriyyeye İmdad ve Muâvenet Cemiyeti - Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım ve Destek Cemiyeti" adı altında bir örgüt kuruldu. Daha sonra bu cemiyetin adı Hilal-i Ahmer (kızılay) olarak değiştirildi.

1910: Japonya Kore'yi istila etti. Bu işgal ve sömürgeleştirme 1945 yılına kadar 35 yıl sürecekti. Kore Halkı için 35 yıllık acı ve ızdırap anlamına gelen bu işgal için Japonya tam yüzyıl sonra özür dileyecek ama Kore`liler bu özrü yeterli bulmayacaktı.

1916: 1. Dünya Savaşı: Somme Muharebesi, Fransa'daki Alman hatlarına yapılan ve bir hafta sürecek topçu ateşi ile başladı. Somme Meydan Muharebesi, Fransa'da gerçekleşen 1 milyondan fazla zayiat ile I. Dünya Savaşı'nın en büyük çarpışmalarından biridir ve İngilizler tarafından ilk defa tankın kullanıldığı savaştır. Bu muharebeye kadar İttifak Devletlerinin lehine seyreden 1. Dünya Savaşı, bundan sonra İtilaf Devletlerinin lehine dönüşmüştür.

Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler'de bu savaşta er olarak yer almış ve bacağından yaralanmıştır.

1917: Halep'te, Enver Paşa'nın başkanlığında Türk ve Alman komutanlarının katılmasıyla (Mustafa Kemal Paşa dâhil) yapılan toplantıda, General Falkenhein'ın komutanlığında "Yıldırım Orduları Grubu" kurulması kararlaştırıldı. Bu yeni düzenleme Filistin-Suriye-Irak cephelerini, bünyesinde bir araya getirecekti. Bu düzenlemede bile Sina Cephesine fazla bir kuvvet ayrılmamıştı. Yalnız bu sefer Almanya, Yıldırım Ordularına 6000 kişilik bir yardım kuvveti gönderecekti ki, bunun bir kısmı da Sina Cephesine ayrılmıştı. Ekim ayında (1917) Sina Cephesindeki Osmanlı kuvvetlerinin mevcudu 40.000 kişi kadardı. Buna karşılık Allenby ise, 191.000 kişilik bir kuvvet toparlamıştı. Malzeme ve teçhizatı ise aynı şekilde çok fazlaydı.

30 Ekim 1918 tarihinde İtilaf Devletleri'yle Mondros Mütârekesi imzalandı. Bu mütareke gereği Osmanlı Devleti'nde bulunan Almanların ayrılmaları gerekmekteydi. Bunun üzerine Mustafa Kemal`in 31 Ekim günü Adana'da devralmış olduğu Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığının ömrü 7 Kasım 1918 tarihine kadar, ancak 8 gün sürmüştür.

1960: Milli Birlik Komitesi üyeleri törenle yemin ettiler. Doğrusu halkın seçtiği bir hükümeti, Anayasayı ve devletin tüm kutsallarını postallarının altında çiğneyerek deviren bir gurubun ne üzerine yemin ettiği ve bu yeminin ne işe yarayacağı ‘tarihte bugün`ün merak edilen konuları arasındadır.

1961: Almanya'ya gidecek ilk işçi kafilesi yola çıktı. İşgücü göndermeye ilişkin protokol, Türkiye ile Batı Almanya arasında 13 Haziranda imzalanmış; özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

1983: Yaser Arafat'ın Şam'a girişi yasaklandı. Birkaç gün önce de Şam yönetimi Filistin Kurtuluş Örgüt`üne yönelik operasyon düzenlemişti.

2005: İran`da Mahmud Ahmedinejad, en büyük rakibi Haşimi El Rafsancani'yi, seçimlerin ikinci turunda geride bırakarak İran Cumhurbaşkanı seçildi. Göreve gelir gelmez sert açıklamalar yapan Ahmedinejad, 26 Ekim'de Siyonist İsrail'in “haritadan silinmesi” gerektiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı, İsrail hakkındaki sert açıklamalarına 9 ve 14 Aralık'ta da devam ederek, Yahudi soykırımının, “İsrail'i İslam dünyasının merkezinde oluşturmak için Avrupa tarafından üretilen bir efsane” olduğunu söyledi. Tüm İslam Alemi'nde bu açıklamalarına destek geldi.

2007: Pakistan'da bir önceki gün etkili olan aşırı yağışlar ve şiddetli fırtına sonucu ölenlerin sayısı,1 günde 228 kişiye ulaştı.

2012:  Mısır'da Zafer Mursi`nin

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Tamamlandı. Müslüman Kardeşlerin Adayı Muhammed Mursi Oyların Yüzde 52`sini Alarak Mısır`ın Yeni Cumhurbaşkanı Oldu.Mursi'nin Zaferinin Tescil Edilmesinin Ardından Tahrir Meydanı'nda Kutlamalar Başladı.

2012:  Mustazaflar Hareketi İstişare Toplantısı

Mustazaflar Hareketi, Bölge Âlimlerinin De Katılımıyla Batman`da İstişare Toplantısı Yaptı.

İstişare Toplantısına Av. Hüseyin Yılmaz, Hür-Der Batman Şube Başkanı Av. Zekeriya Yapıcıoğlu, Yazar Bahattin Temel Ve Mustazaflar Cemiyeti Onursal Üyesi Molla Enver Kılıçaslan Katıldı.

Toplantıda Mustazaflar Hareketinin Hareket Tarzı Konuşuldu Ve Âlimlerin Görüşleri Alındı.