Tarihte Bugün - 15 Haziran

Ekleme: 15.06.2016 08:07:00 / Güncelleme: 15.06.2016 08:07:00 / Tarihte Bugün
Destek için 

TARİHTE BUGÜN 15 HAZİRAN

M.Ö763: Asurlular bugün bir güneş tutulmasını kayıtlarına geçirdiler. Bu özel gün daha sonra Mezopotamya tarihinin zaman dizininin oluşturulmasında bir referans noktası olarak kullanıldı.

622: İlk ezan okundu. Hicretin birinci yılına kadar, namaz için ezan okunmazdı. Müslümanlar az ve toplu bir halde bulundukları için böyle bir ihtiyaç da hissedilmemekteydi. Namaz vakti gelince (Essalatü, Esselatü) yani ''Namaza, Namaza'' diye çağırıp ve bununla yetinirlerdi. Hicretten sonra, Müslümanlar çoğalmaya başladığından artık (Essalatü) diye çağrılması, maksadı temin etmiyor, şehrin her tarafından işitilmiyordu. Bundan sonra namaz vakitlerini bildirecek bir vasıtaya ihtiyaç vardı. Kimisi, çan çalarak bildirelim dedi. Resulullah Efendimiz:

''O Nasara'ya (Hıristiyanlara) mahsustur'' buyurdu.

Bazıları boru çalsak dediler.

Peygamber Efendimiz:

''O da Musevilere mahsustur'' buyurdu.

Abdullah bin Zeyd hazretleri, bir rüya görmüştü. Sıra ile üc gün tekrar eden bu rüyasını, üçüncü günün sabahında, Resulullah Efendimizin huzurunda şöyle anlattı:

Yeşil bir şal ve peştamal bağlamış, eline çan almış bir kişi gördüm. Ona sordum:

-Elindeki çanı satar mısın?

-Ne yapacaksın? Dedi.

-Namaz vakitlerini bildirmek için çalacağım.

Bunun üzerine o zat:

-Ben sana daha hayırlısını tarif edeyim, deyip, Kıbleye karşı durdu ve yüksek sesle Ezanın mübarek kelimelerini okudu. Biraz durduktan sonra, aynı kelimeleri tekrar ederek sonuna doğru (kad kametis'salatü) yani ‘namaza duruldu` cümlesini ilave etti. Bunun üzerine Resulullah Efendimiz emir buyurdular:

''Bu rüya haktır. O kelimeleri Bilal'e öğret, okusun!''

Hazret-i Bilal de bu kelimeleri öğrenip, Mescid-i şerifin yanında bulunan yüksek bir dama çıkarak, ilk ezanı okudu. Hazret-i Ömer, ezan sesini işitince, koşa koşa, Resulullah Efendimizin huzuruna geldi. Hazret-i Bilal'in söylediği kelimeleri aynen rüyasında gördüğünü arz etti. O gece Ashab-ı Kiramdan bir kısmı da aynı rüyayı görmüşlerdi. İşte o günden itibaren, her namaz vakti ezan okunması İslamın şiarlarından bir sünnet oldu.

1215: İngiltere Kralı John, Magna Carta sözleşmesini mühürledi. Magna Carta Libertatum "Büyük Özgürlükler Sözleşmesi", 1215 yılında imzalanmış bir İngiliz belgesidir. Günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar ortaçağ karanlığındaki Avrupa`da yaşanılan tarihi sürecin en önemli basamaklarından birisidir. Aslen, Papa III. Innocent, Kral John ve baronları arasında, kralın yetkilerini karara bağlamak ve sınırlandırmak amacıyla imzalanmıştır. Kralın bazı yetkilerinden feragat etmesini, kanunlara uygun davranmasını ve hukukun kralın arzu ve isteklerinden daha üstün olduğunu kabul etmesini zorunlu kılıyordu. Vatandaşların özgürlüklerini belirlemekten çok, toplum güçleri arasında bir denge kuran Magna Carta, kralın sonsuz olan yetkilerini din adamları ve aristokratlar arasında paylaştırmıştır. Magna Carta`nın 39. maddesinde yer alan; “Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke kanunlarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek, mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak, kanun dışı ilan edilmeyecek, sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır” Bundan beş asır önce mükemmel bir sosyal adaletle insanlığa gelmiş olan İslam dinine sırt çeviren ve İslamla savaşan Batı hıristiyan Dünyası bu tarz adalet kırıntılarıyla yetinmek durumunda kalmıştır.

1667: Kayıtlara geçmiş ilk kan nakli Fransa Kralı XIV. Louis'nin de özel doktoru olan Jean-Baptiste Denys tarafından gerçekleştirildi. Dr. Denys bir koyunun kanını 15 yaşında bir çocuğa nakletmiş ve çocuk yaşamıştı.

1752: Benjamin Franklin, uçurtma deneyi ile yıldırımın elektrik akımı olduğunu ispatladı.

1826: Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Sultan II. Mahmud, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırdı. Yerine ''Asakir-i Mansure-i Muhammediye'' adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Bu olay, Osmanlı tarihinde ''Vaka-i Hayriye'' (Hayırlı Olay) olarak anıldı. Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıyla Osmanlı ordusundaki düzensizlik ve sorunlar sona ermeyecekti. Askerler keyfi uygulamalarına ve gerekli gördüklerinde padişahı tahttan indirme ve hatta öldürmelerine sonuna kadar devam edecekti.

1920: Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması başladı. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Osmanlı yönetimine karşı gelmeleri ve kendi başlarına hareket etmelerine karşı gelen birçok kesim ve aşiretler Ankara`da kurulmaya çalışılan Hükümete karşı durdular. Yozgat halkı da Halife`ye karşı gelmeyi tasvip etmemiş ve Ankara heyetini tanımadıklarını hiçbir şekilde itaat etmeyeceklerini bildirmişlerdi. Bu ayaklanmayı bastırmak için diğerlerinde olduğu gibi bir vurucu güç gibi kullanılan ve işi bittiğinde de ipi çekilen Çerkez Ethem kullanıldı. Çok şiddetli bir şekilde Yozgat üzerine yürüyen ve Ankara`nın emriyle her yeri viran eden Çerkez Ethem birkaç saat içinde Yozgat`ı ele geçirmiş birçok kişiyi de katletmiş ve şehri yağmalamıştır.

1922: Hollanda'nın Lahey kentinde Adalet Divanı'nın ilk celsesi açıldı. Adalet Divanı sadece Batı`ya ve Avrupa`ya adalet sağladı dünyanın diğer yerlerinde ve özellikle İslam Dünyasında meydana gelen ve batı menşeli olan zulümlere kulak tıkadı.

1938: Medeni kanundaki evlenme yaşı kadınlar için 15, erkekler için 17 olarak düzenlendi. Sonradan kadınlar ve erkekler için evlenme yaşı 18`e çıkarıldı ve bu uygulama toplumda yoz ilişkiyi ve zinayı yaygınlaştıran başlıca nedenlerden biri oldu.

1941: II. Dünya Savaşı: Savaş Baltası Harekâtı başladı. Battleaxe Harekâtı (Savaş Baltası Harekâtı), II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, İngiliz kuvvetlerinin, Almanların Tobruk kuşatmasına yönelen ikinci saldırı operasyonudur. 15 Mayıs 1941 tarihinde gerçekleşen ve başarısız olan Brevity Harekâtı'nın ardından başlatılmıştır.

Operasyon, İngiliz 13. Kolordusu tarafından gerçekleştirilmektedir. 13. Kolordu, 7. Zırhlı Tümen ve 4. Hint Tümeni bünyesinde yaklaşık 20 bin kişilik ve 200 tanklık bir kuvvettir. Bu harekât da İngilizler açısından büyük kayıplarla beraber mağlubiyetle sonuçlanmıştır.

1954: UEFA (Union of European Football Associations) kuruldu. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği ya da yaygın kullanılan ismiyle UEFA, Kosova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'yı da içine alan ve kendisine bağlı ülke federasyonlarından oluşan yarı federal bir futbol kurumudur. Resmî dili İngilizce, Almanca ve Fransızca'dır. Merkezi ise İsviçre'nin Nyon kentindedir.

1984: Askerlik süresi 18 aya indirildi.

1991: Anavatan Partisi 3. Olağan Kongresi yapıldı. Genel başkanlığa Mesut Yılmaz seçildi. Başbakan Yıldırım Akbulut, türkiye siyaset tarihinde başbakanken genel başkanlığı kaybeden ilk politikacı oldu.

1993: Cumhurbaşkanı Demirel, Hükümeti kurma görevini DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e verdi. Böylelikle Tansu Çiller, Türkiye'nin ilk kadın Başbakanı unvanını kazandı.

1994: İsrail ve Vatikan tam diplomatik ilişki anlaşmasına vardı. Böylece Katolik dünyasının dini otoritesi, Siyonizm ile tam bir dayanışma içerisine giriyordu.

1994: Bosna-Hersek'te görev yapacak Türk Barış Gücü'nün ilk birliği Split'e gitti.