Ramazan`ın en güzül geleneği: MUKABELE

Sözlük anlamı “Karşılaştırma, yüzleştirme, karşılık verme” anlamlarına gelir. Ramazana has anlamı ile mukabele; hafızların cemaat huzurunda Kur`an`ı onlarla birlikte okumalarıdır.

Ekleme: 11.06.2016 12:41:00 / Güncelleme: 11.06.2016 12:41:00 / Ramazan / İstanbul Haberleri
Destek için 

Doğruhaber/Ramazan

Her Ramazan Müslümanların zevkle ve şevkle giriştikleri mukabele yani Kur`an-ı Kerim`i başından sonuna kadar beraberce okumaları Resulullah Efendimiz (SAV)`den bir hatıradır. Mukabele, Cebrail (AS)`ın her sene Ramazan ayında gelip Kur`an`ı Hz. Peygamber (AS) ile karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder.

Kur`an nazil olduğu günden itibaren son derece iyi korunmuş ve bugüne kadar bozulmadan gelmiştir. Bu özelliği ile ilahi kitaplar içinde yegânedir. Kur`an`ın Allah tarafından indirildiği şekilde muhafazası, âyet ve sûrelerin tertibinin doğru olarak tespiti ve bunun kontrolü için Cebrail (AS) her sene Ramazan ayında, bir rivayete göre Ramazan ayının her gecesinde, Hz. Peygamber (AS)`e gelirdi. Hz. Peygamber Kur`an âyetlerini Cebrail‘e okurdu. Bu faaliyete “arz” adı verilmiştir. Aynı âyetleri mukayese için bir de Cebrail (AS) okurdu ki buna da “mukabele” denilmiştir.

Kur`an, nazil olduğunda her âyetin yeri, hangi sûrenin neresine yazılacağı Cebrail (AS) tarafından Peygamberimiz (SAV)`e bildirilirdi. Resul-ü Ekrem de vahiy kâtiplerine bu şekilde yazdırır, hafızlar da buna göre ezberlerdi.

“Mukabele”, Kur`an`ın yazılması ve hafızlar tarafından ezberlenmesi dışında her sene tekrarlanan üçüncü ve önemli bir “koruma garantisi” niteliği taşımaktadır. Bu “Zikri (Kur`ân`ı) biz indirdik, O`nun koruyucusu da elbette biziz” (Hicr / 9) âyetinin Asr-ı Saâdet`te gerçekleşmiş bugün de devam etmekte olan bir mucizedir.

Bu çok mühim vazifesinin yanında  “mukabele”, Müslümanlar arasında Peygamberimizin bir sünnetine daha ittiba şevkiyle yaygınlaşarak köklü bir gelenek halinde günümüze kadar gelmiştir. Mukabele başkalarını Kur`an okumaya teşvik etmesi, okuyan ve dinleyenler üzerinde ruhî bir sükûnet meydana getirmesi, okuyamayanların bu eşsiz lezzeti hissedebilmesi, hepsine birden nice sevaplar kazandırması gibi birçok faydaya vesile olmaktadır.