TARİHTE BUGÜN (19.05.2016)

Ekleme: 19.05.2016 07:25:00 / Güncelleme: 19.05.2016 07:25:00 / Tarihte Bugün / İstanbul Haberleri
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 19 MAYIS

1890: Vietnam bağımsızlık hareketinin lideri Ho Chi Minh doğdu.

1925: Malcolm X, ABD'li Müslüman siyahî lider doğdu. Amerika İslami Hareketinde bir dönüm noktası olan ve bir çığır açan Malcolm X`in Amerika yönetimi çok geçmeden fark edecek ve onun hem siyahlar hem de Müslümanlar açısından Amerika yönetimine çok büyük bir tehlike olduğu kanaatine varacak ve bir konferansta iken ajanlar tarafından şehid edilecektir.

1935: İngiliz arkeolog, asker, casus ve yazar Yarbay Thomas Edward Lawrence, meşhur lakabıyla Arabistanlı Lawrence doğdu. Profesyonel olarak T.E. Lawrence veya T.E. Shaw[1] isimlerini kullandı. 1916 - 1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yürütülen Arapların kışkırtılmasında ve ayaklanmasında, Birleşik Krallık irtibat subayı olarak büyük bir rol oynaması nedeniyle Arabistanlı Lawrence olarak tanınmıştır. İslam Topraklarında yaptığı fitne ve ajanlık faaliyetleri büyük bir etki oluşturmuş o dönemde dağılmaya yüz tutmuş ve Milliyetçilik akımıyla da birlik ve beraberliği zayıflamış olan İslam Ümmetinde çok yıkıcı sonuçlar doğurmuştur.

1945: İsmet İnönü'nün 19 Mayıs törenindeki konuşması, çok partili düzene geçişin sinyalini verdi: ''Harp zamanlarının ihtiyatlı tedbirlere lüzum gösteren darlıkları kalktıkça, memleketin siyaset ve fikir hayatında demokrasi prensipleri daha geniş ölçüde hüküm sürecektir.'' Birinci dünya savaşının bitiminden 1939`a kadar hiç bir savaşa girilmemiş olması İnönü`nün demokrasiye geçişteki bu gecikmeye gösterdiği gerekçenin aslında bir bahane olduğunu düşündürüyordu.

1966: Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, "27 Mayıs Devrimi'nin neticelerini kimsenin tasfiye etmeye gücü yetmez. Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun komutanları, şu ve bu prensibin aleti değildir," dedi. Cevdet Sunay`ın bu sözleri `28 Şubat bin yıl sürecektir`  sözlerinin kaynağı konusunda ipuçları vermektedir.

1975: ABD Senatosu, Türkiye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını kararlaştırdı.

1977: Milliyetçi Hareket Partisi lideri Alpaslan Türkeş "Katil Ecevit", "Komünistler Moskova'ya", "Elde kuran, hedef Turan" sloganlarını yasakladı. Bu ve buna karşıt olarak atılan sloganların belleklerde ve toplumların ruhunda yaptığı tahribatın yasaklamayla giderilmediği de bilinen gerçekler arasındaydı.

1995: Gözaltında kaybedilen, 55 gün sonra ölüsü Beykoz Kimsesizler Mezarlığında bulunan Hasan Ocak, binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu, "toplumdan hükümet adına özür diliyorum," dedi. Ama gözaltında kaybolmalar ve ölümler son hızıyla devam etti.

2000: Aylardan beridir Hizbullah`a yapılan operasyonlar kapsamında dindar alim ve kanaat önderlerine yönelik hukuksuz bir şekilde sürdürülen gözaltına alımlara bir halka daha eklendi. Müslüman halk tarafından çok sevilen Âlim ve Üstad Molla Enver Kılıçarslan Marmara Bölge sorumlusu olma gibi gülünç bir iddia ile tutuklandı. Öte yandan dindar kişileri ile toplumda örnek şahsiyet oluşturmuş Hacı İnan ve İlyas Kutulman`ın da aralarında bulunduğu 10 kişi daha tutuklandı.

2007: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Balıkesir'in Bandırma İlçesinde yaptığı açıklamada "Bu kadar fazla sigorta primi olmaz, bunu indireceğiz. En fazla buna kafayı yordum ama seçimlerin erkene alınması nedeniyle yetiştiremedim" dedi.