TARİHTE BUGÜN (25.04.2016)

Ekleme: 25.04.2016 07:31:00 / Güncelleme: 25.04.2016 07:31:00 / Tarihte Bugün / İstanbul Haberleri
Destek için 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL /  25 NİSAN

1823 : Kanuni Sultan Süleyman`dan sonra tahtta en uzun süre kalan ve Osmanlı İmparatorluğunun en çalkantılı dönemine ve çöküş sürecine tanıklık eden  Sultan II. Abdulhamit doğdu.

1859: Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak Süveyş Kanalı'nın kazılmasına, Mısır'ın Port Said kentinde başlandı.

1914: İngiliz - Fransız kuvvetleri Çanakkale'ye çıkarma harekatı başlattı. Kara savaşları başladı.

1945: 46 ülkeden gelen delegeler Milletler Cemiyeti'nin yerini alacak Birleşmiş Milletler'i kurmak üzere San Fransisco'da bir araya geldi.. Türkiye, San Francisco'da 46 ülkenin katıldığı BM Uluslararası Örgütlenme Konferansı'na Dışişleri Bakanı Hasan Saka başkanlığında bir heyet gönderdi.

1962: Kuruluşundan beri birçok tartışmalı karara imza atan ve hemen her kesimden tepki alan Anayasa Mahkemesi kuruldu.

1983: Siyasi hayat yeniden başladı. 12 Eylül 1980 sonrasında Türkiye`nin siyasal yaşamında tam anlamıyla bir normalleşmenin yaşanması uzun yıllar aldı. Şeklen de olsa siyasi hayatın normalleşmesi ise 6 Kasım 1983 tarihli Genel Seçimler ile mümkün olabildi.

2000: TBMM'de grubu bulunan 5 siyasi partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'i cumhurbaşkanlığına aday gösteren öneriyi imzaladılar. Öneri, partilerin grup başkanvekilleri tarafından TBMM'ye sunuldu. Böylece, Hindistan gezisi sırasında rahatsızlanarak evinde bir süre dinlenen Başbakan Bülent Ecevit'in başlattığı bir dizi girişim sonuç verdi. Hükümet ortağı parti liderleri ile zirveler düzenleyen ve muhalefet partileri liderleri ile görüşen Ecevit, ortak aday belirlenmesinde öncülük etti. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise kendi adaylığı konusunda, ''2 ortağım da 'aday ol' deseydi olurdum. Ama aynaya bakılıp aday olunmuyor'' dedi.

2005: Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Yüksek Mahkeme'nin kuruluşunun 43. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende, ”Anayasa'daki laik düzenlemeler kaldığı sürece, türbanlı kızların yükseköğretim kurumlarına öğrenci sıfatıyla öğrenimlerinden sonra resmi dairelere kamu görevlisi olarak girmelerini sağlayacak tüm yasal düzenlemeler Anayasa'ya aykırı olacaktır” dedi.

2005: Romanya ve Bulgaristan AB'ye katılım anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşmaya göre  İki ülke, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren AB üyesi olacak. Yıllardır Türkiye`yi kapıda bekleten AB çok kısa bir sürede doğu bloku ülkelerini kendi bünyesine katmakta hiç bir beis görmemiş ve buna karşılık Türkiye de her zaman ki etkisiz duruşunu sürdürmüştür.

2012 : Susurluk Davası Kapsamında 5 Yıl Hapis Cezası Yargıtay Tarafından Onanan Mehmet Ağar, Aydın'ın Yenipazar İlçesindeki Cezaevine Konuldu.

Mehmet Ağar, 2 Yıl Cezaevinde Kalacak; Cezasının Kalan Kısmını İse Şartlı Tahliye İle Dışarıda Geçirecek.

Ağar, 5 Yıl Boyunca Kamu Hizmetlerinden Yasaklı Olacak.

Türkiyenin Karanlık Dönemlerinden Biri Olan Doksanlı Yıllarda Emniyet Genel Müdürlüğü Ve İçişleri Bakanlığı Da Yapan Mehmet Ağar`ın İsmi Çok Sayıda Hukuk Dışı Uygulamalarla Gündeme Gelmişti.