"Vakit iyilik vaktidir"

Ramazan`ın iyilik vakti olduğunu ifade eden Adana İl Müftüsü Arif Gökce, "Şükrettikçe çoğalan nimet, paylaştıkça ve bölüştükçe insana yaşama sevinci aşılar" dedi.

Ekleme: 26.06.2015 16:45:00 / Güncelleme: 26.06.2015 16:45:00 / Ramazan / Adana Haberleri
Destek için 

Ramazan aylarının geçmişten bu yana toplumumuzda iyiliklerin doruk noktası olageldiğini belirten Adana İl Müftüsü Arif Gökce, “Şükrettikçe çoğalan nimet, paylaştıkça ve bölüştükçe insana yaşama sevinci aşılar ve dolayısıyla dünyayı daha yaşanılabilir hâle getirir.” diyerek vaktin iyilik vakti olduğunu söyledi.

“Hayırda yarışarak şükrettikçe O da bereketini artırır”

“Bu mübarek ayda yapılan her iyilik, aynı zamanda Allah`a derinden şükretmenin yollarından biridir.” diyen Gökce, “Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz, ‘Her toplumun yöneldiği bir kıblesi vardır. (Ey müminler!) Siz hayır işlerinde (iyiliklerde) birbirinizle yarışmaya bakın. Nerede olursanız olun Allah hepinizi (hesaba çekmek üzere kıyamet günü) bir araya toplayacaktır. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.` şeklinde buyurmaktadır. Allah`ın bizlere emanet ettiklerine hayırda yarışarak şükrettikçe O da bereketini artırır. Şükrettikçe çoğalan nimet, paylaştıkça ve bölüştükçe insana yaşama sevinci aşılar ve dolayısıyla dünyayı daha yaşanılabilir hâle getirir.” dedi.

“İyilik, huzur ve mutluluk getirir”

İyiliği de tarif eden Gökce, “İnsanın ruhu, bedeni ve halleriyle ilgili olarak elde ettiği, kendini mutlu kılan nimet türünden her şey iyilik olarak kabul edilmiştir. Ancak iyiliğin her insanda tezahürü aynı değildir. Yapılan her iyilik; fıtratı bozulmamış, kendini ve Rabbini bilen insanlara mutluluk hissi verirken; insanlığından, vicdanından ve Rabbinden uzaklaşmış insanlarda öfke ve pişmanlık sebebidir. Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz de (sas) ‘Kim bir iyilik yaptığında seviniyor, bir kötülük yaptığında üzülüyorsa o mümindir.`  buyurmaktadır. Bu açıdan iyilik vicdanını kaybetmemiş, iman, vicdan ve insaf sahibi insanların öne çıkan özelliğini ifade eden en önemli kavramlardandır.” ifadelerini kullandı.

“İyilik, imana yaraşır güzellikte hareket etmektir”

İyiliği, iman etmek, imanın amele dönüşmesi olarak tarif eden Gökce, “İyilik, kişinin Allah`a, Peygamber`ine, Kitabına, tüm insanlığa karşı gösterdiği samimiyetin ifadesidir. İyilik, kerem sahibi Allah tarafından bahşedilen maddi-manevî her türlü imkânı iyilik yolunda kullanmak ya da bencilce tüketmek konusunda insanın sınanmasıdır. İyilik, sahip olduğu mal ve imkânların insanın kendisine sahip olmasına izin vermemesidir. Çünkü iyilik, hiç durmadan artırmak, çok daha fazlasını elde etmek için çabalamak, elde ettikleriyle övünmek, paylaşmaksızın biriktirmek ve bencilleşmek gibi hastalıklarla mücadele eden bir kalkan gibidir.” diye konuştu.

“İyilik, kardeşlik ve paylaşmadır”

“Sevdiğiniz şeylerden paylaşmadıkça iyiliğe eremezsiniz.” ayetinin sırrını da anlatan Gökce, “Birisine iyilik yaptığında, ‘Biz sadece Allah`ın rızası için sizlere ikramda bulunuyoruz, kesinlikle bir karşılık yahut teşekkür beklentisi içinde değiliz.` deme erdemini gösterebilmektir iyilik.” dedi.

“Ramazan, iyilik tasavvurumuzu yeniden gözden geçirme vaktidir”

İyilik anlayışının tahkir ve tahrip edildiğini belirten Gökce, “Kaosun, şiddetin, savaşların, işgallerin, soykırımların, sömürgeciliğin vs. had safhada olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın önemli bir bölümü açlık, yoksulluk, sefalet, korku, endişe ve işkence içerisinde yeme-içme-giyinme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamanın elemini yaşarken, diğer bir bölümü israf içerisinde fütursuzca, sorumsuz ve ölçüsüz bir tavırla hevâ ve heveslerinin esiri hâline geldi. O sebeple bu Ramazan ayı, iyilik tasavvurumuzu yeniden gözden geçirmek için önemli bir fırsattır. Ramazan, Müslümanlar olarak iyiliği arayan, iyilik için çırpınan kimseler olma yolunda iyiliğe muhtaç insanlara ulaşmak, her birine iyilik götürmek gibi büyük bir amacımızın ve sorumluluğumuzun olduğunu yeniden hatırlama vaktidir.” ifadelerini kullandı.

“İyiliklerimiz kadar mutlu olma hakkımız vardır”

Gökce, “Bu Ramazan ayında Müslüman`ım diyen herkes, iyiliğin yeniden bu coğrafyada ve bütün dünyada hâkim kılınması için seferber olmalı; en yakın çevresinden başlamak üzere her işinde iyiliği ilke edinmelidir. Unutmayalım ki hem bu dünyada hem de ahirette iyiliklerimiz kadar mutlu olma hakkımız vardır. Hayırların fethi, şerlerin def`i için vakit iyilik vaktidir, bu Ramazan ve her zaman.” diyerek sözlerini tamamladı.    (Ayhan Kaya-İLKHA)