Sinsi Android Uygulamalarına Dikkat!

Yeni araştırma, Facebook dahil pek çok Android uygulamasının ne kadar "sinsi" olduğunu ispatlıyor!

Ekleme: 26.12.2014 14:29:00 / Güncelleme: 26.12.2014 14:29:00 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Google ile soğuk savaş yaşayan Avrupa Birliği'nin lokomatif ülkelerinden Fransa'da yapılan bir araştırma Android uygulamalarının, kullanıcıların kişisel verilerini "sinsi sinsi" kayıt altına aldığını bir kez daha ortaya çıkardı.

ÖZEL VERİLER REKLAM VERENLERE Mİ GÖNDERİLİYOR?
Fransız araştırmacılar, gönüllü Android kullanıcılarından telefonlarına araştırma için hazırlanmış özel bir uygulama yüklemelerini istediler. Bu uygulama, telefondaki lokasyon, adres defteri, fotoğraflar, sms'ler, e-postalar gibi özel verilere hangi uygulamaların ne kadar süreyle ulaştığını kaydedecek şekilde tasarlanmıştı.

Üç ay süren araştırma sonucunda, Android kullanıcılarının, masum sandıkları uygulamalar tarafından bile sürekli gözlendiğini ve bu özel verilerin reklamverenlere satılacak şekilde, uzak sunuculara gönderildiği ortaya çıktı.

ATTIĞINIZ MESAJLAR BİLE TAKİP EDİLİYOR
Uygulamaların, kimi zaman bir saat içinde on kez telefonun lokasyon bilgilerini aldığı, kimi uygulamaların e-postaları okuduğu, kimilerinin SMS'leri kontrol ettiği ve reklamverenleri ilgilendirecek anahtar detayların, kullanıcının reklam kimliğini oluşturmak için kullanıldığı anlaşıldı. Böylece örneğin telefonda arkadaşına, "açım, yemek yiyelim" gibi bir SMS atan kullanıcıya derhal fast food reklamları gönderilmesi veya benzer şekilde reklam kampanyalarına dahil edilmesi mümkün oluyor.

FACEBOOK SİZİ ADIM ADIM TAKİP EDİYOR
Facebook uygulamasının, kullanıcının lokasyonunu her dakika başında kontrol ettiğini, bir başka uygulamanın ise kullanıcı lokasyonunu ayda 1 milyon kez yokladığı ortaya çıktı. Elbette, bu izinsiz erişimlerden kullanıcının haberi olmasa da, taciz haline dönüşen reklam SMS'leri veya benzer reklam gösterme teknikleri nedeniyle kullanıcıların keyfi kaçarken, telefonun şarjının ve internet kotasının da hızla azaldığını unutmamak gerekiyor.

Fransız araştırmacılar, aslında bir uygulamanın, ihtiyacı olandan çok daha fazla izin istediğini ve bu uygulamaların kullanıcıların verilerini sömürmek için hazırlandığını vurgularken kullanıcıları da  uygulamaları seçerken daha titiz ve bilinçli davranmaları konusunda uyarıyorlar.