bin 9 kişi 28 Şubat davasında şikayetçi oldu

Post modern darbe davasında müşteki sayısı rekor düzeye ulaştı. Mahkeme, 1009 kişiye daha tebligat gönderdi. Müştekiler arasında başörtüsü yasağı nedeniyle ailesinden uzakta okumak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın kızı Sümeyye Erdoğan da var

Ekleme: 22.12.2014 09:11:00 / Güncelleme: 22.12.2014 09:11:00 / Güncel
Destek için 

28 Şubat post modern darbesine ilişkin 103 kişinin yargılandığı davada müşteki sayısı rekor düzeye ulaştı. "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yapılan yargılamada mahkeme, mağdur olarak başvuran 1009 müştekiye, "Elinizdeki belgelerle mahkemeye gelin. Duruşma salonunda savunmalarınızı yapın" yazılı tebligat gönderdi. Tebligat gönderilen isimlerin arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da bulunuyor.

MAĞDURLAR ANLATIYOR

28 Şubat post modern darbesine ilişkin Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, sanıkların ifadelerinin ardından darbe mağdurlarının ifadelerinin alınmasına da başlandı. Davanın başlamasıyla birlikte Türkiye'nin dört bir yanından darbenin mağduru 1009 kişi mahkemeye başvurarak "müşteki" olarak davaya katılmak istediklerini beyan etti. Başvuruların toplanmasının ardından mahkeme, 1009 kişiye geçtiğimiz günlerde posta yoluyla bir tebligat gönderdi. Tebligat gönderilen isimlerin arasında başörtüsü yasağı nedeniyle ailesinden uzakta okumak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da bulunuyor. Tebligatta "Elinizdeki delil niteliğindeki tüm belgelerinizle birlikte duruşma tarihinde mahkeme bulununuz. Sanıkların bulunduğu ortamda savunmalarınızı yapın" ifadelerinin yar aldığı öğrenildi.

SİVİL MEMURLAR DA TANIK OLARAK DİNLENECEK

Mahkeme aynı zamanda dönemin MGK'sında görev yapan kişiler ile darbe planlarının yapıldığı Batı Çalışma Grubu'nda (BÇG) yer alan sivil memurlara da tebligat gönderdiği öğrenildi. Mahkeme, o dönem yapılan çalışmalarla ilgili söz konusu isimlerin ifadelerine başvuracak.

DURUŞMA 16 ŞUBAT'TA

16 Şubat günü yapılacak duruşmada müştekilerin büyük bir kısmının gelmesi bekleniyor. Bu arada mahkeme, mağdurların müşteki olarak davaya katılıp katılmayacaklarına ifadelerinin ardından karar verecek.

Klasik değil ama özde bir darbe

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davasında mağdur müşteki sıfatıyla dinlenmesine karar verilen eski Başbakan Tansu Çiller, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadede, "28 Şubat bir darbedir. Geleneksel bir darbe gibi olmayabilir ama bu darbedir. Klasik anlamda bir darbe olmasa da özde bir darbedir" demişti.

Eğitim hakkım engellendi

Sümeyye Erdoğan, yargı organlarına verilen brifingler ve başörtüsü yasağını uygulamayan rektörlerin istifa ettirilmesinden sonra başörtülü kadınların adil yargılama haklarından mahrum bırakıldığı gerekçesiyle dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, dönemin Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve süreçte rol oynayan diğer şüpheliler hakkında şikayetçi olmuştu. Sümeyye Erdoğan'ın 28 Şubat sürecinde yaşadıkları, avukatı aracılığıyla Kartal Adliyesi'ne verdiği dilekçede şöyle anlatılmıştı: "Müvekkilim 2002 yılı 2. okul dönemi ilk gününde her zamanki gibi okula gittiğinde üniversitelerde başlamış olan başörtü yasağının okuduğu okul olan Kadıköy İmam Hatip Lisesi'nde uygulanmaya başladığını görmüştür. Okulun önünde toplanan polisler müvekkilimin okula girmesini engellemiştir. Müvekkilim başörtülü olduğu için okula alınmamıştır. Müvekkilim yasağın devam edeceği kesinleşince yasağın tam olarak uygulanmadığını tesadüfen öğrendiği başka bir şehirde bir liseye geçiş yaparak ailesinden uzak olarak okumak zorunda kalmıştır."