Mukteda Sadr`ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 'terör örgütlerinin kutsal Samarra kentine yönelik tehdidinden dolayı', 'Barış Tugayları` olarak tanımladığı milislerin 48 saat içinde 'cihat çağrısına cevap vermek için hazır olmaları' talimatı verildi.
Açıklamada “Tüm askerlerden, Sadr`dan direkt bir askeri emir gelene kadar teyakkuzda beklemeleri rica olunur” ifadesine yer verildi.
IŞİD'a karşı milis grubu
IŞİD Musul'u aldıktan sonra Şii lider Mukteda Sadr, Şiilere ait kutsal mekanları savunmak amacıyla 'cihad çağrısı' yaparak 'Barış Tugayları' adlı silahlı milis grubu kurmuştu.
Sadr`ın çağrısı üzerine, 21 Haziran'da ülkenin farklı kentlerinde IŞİD'in ilerleyişine karşı askeri geçit törenleri yapılmıştı.
Irak'ın en güçlü Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani de 'cihad' çağrısı yaptıktan sonra ülkenin dört yanından Şiiler 'gönüllüler hareketi' adı altında orduya katıldı.
Uluslararası insan hakları örgütleri, Şii milisleri ülkedeki Sünnilere karşı yoğun saldırılar düzenlemekle suçluyor.
Samarra'nın Şiiler için önemi
Samarra, Şiilerin 11`inci İmamı Hasan El Askeri Türbesi burada bulunuyor.
El Askeri Türbesi 2006`da bir kez daha saldırıya uğramış ve olay Şii-Sünni çatışmasının alevlenmesine sebep olmuştu. 2006`daki saldırıda El Askeri Türbesi'nin kubbesi tamamen yıkılmıştı.
IŞİD Samarra'nın kapısında
IŞİD kısa bir süre önce Samarra'dan 22 km uzaktaki Mutasim bölgesini ele geçirdiğini duyurmuştu.
Irak ordusu da bölgeye yoğun bir şekilde sevkîyat yapıyor.
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye`de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004`te Irak`ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi`nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak`taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.
IŞİD 10 Haziran'da içinde Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'un da olduğu geniş bölgeleri bölgeden çatışmaya girmeden çekilen ordunun elinden almıştı.
el cezire türk